Ανεβάζει ταχύτητα το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα
- 02/11/2017, 18:20
- SHARE
Σύμφωνα με τον GRE.CA τα επόμενα τρία χρόνια θα μειωθεί η χρήση μετρητών κατά 32%, ενώ θα αυξηθεί η χρήση των virtual wallets.
Το e-business είναι μονόδρομος και κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της ξέρει πως εάν δεν επενδύσει σε αυτό, ο χρόνος ζωής της είναι πεπερασμένος. Λίγο τα capital controls, λίγο η επαφή με άλλες αγορές του εξωτερικού, οι επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στην υιοθέτηση της λογικής των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, GR.EC.A σε συνεργασία με τη Mastercard προχώρησαν σε μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να συμβάλλει στην πληροφόρηση των Ελλήνων καταναλωτών σχετικά με τη χρήση των καρτών για αγορές στο διαδίκτυο.
Παράλληλα, η καμπάνια που θα τρέξει με τίτλο «Ξεπέρασέ το» έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με βασική επιδίωξη να βοηθήσει τους Έλληνες καταναλωτές να λύσουν απορίες και να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς που έχουν σχετικά με τη χρήση κάρτας, όταν πραγματοποιούν online αγορές.
Τρία εκατομμύρια on line καταναλωτές στην Ελλάδα
Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα εφτά εκατομμύρια ενεργούς χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα, τα τρία είναι online καταναλωτές που ξοδεύουν κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση περί τα 1.300 ευρώ. «Είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου. Ο καταναλωτής θέλει να νιώθει ασφάλεια και όταν συμβαίνει αυτό, το ανταποδίδει στις επιχειρήσεις κάνοντας αγορές» επεσήμανε η Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη, eCommerce Coordinator, Senior Researcher στο ELTRUN (το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) υπογραμμίζοντας πως ο τζίρος των ηλεκτρονικών αγορών την τελευταία τριετία έχει διαμορφωθεί σε 4 δισ. ευρώ. Μάλιστα σε σχετική έρευνα που εκπονήθηκε, το 30% των ερωτηθέντων απάντησε πως δίνει το 50% του budget για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.
«Πρώτες έρχονται οι υπηρεσίες, κυρίως από τον ταξιδιωτικό κλάδο και η μαναβική από τα σουπερ μάρκετ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ηλεκτρονικά σουπερ μάρκετ που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους το 2016 προχώρησαν σε μεγάλες προσφορές για να προσελκύσουν το καταναλωτικό τους κοινό. Επίσης, όσο και αν προξενεί εντύπωση, πλέον ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές ψωνίζουν online ακόμη και τα έπιπλά τους».
Κερδίζουν έδαφος τα virtual wallets
Η Δρ. Φραϊδάκη συνεχίζει λέγοντας πως η συνολική χρήση των καρτών μετά τα capital controls αυξήθηκε από το 44% στο 54%, καθώς θεωρήθηκαν ως ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης μετρητών. Ωστόσο, συγκριτικά με την Ευρώπη η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο, αφού ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης πραγματοποιεί σε ποσοστό άνω του 65% ηλεκτρονικά τις αγορές του. «Η εκτίμησή μας είναι ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα μειωθεί η χρήση μετρητών κατά 32% και πως το 25% των συναλλαγών με κάρτες θα πραγματοποιούνται μέσω virtual wallets».
Για την ώρα η αντικαταβολή παραμένει για τους Έλληνες η δημοφιλέστερη μέθοδος πληρωμής για τις online αγορές τους. Μάλιστα το υψηλό ποσοστό συνδέεται με τον φόβο των καταναλωτών για θέματα ασφάλειας και διαφύλαξης προσωπικών δεδομένων (διαδικτυακή απάτη), καθώς και την ανησυχία για το προϊόν που τελικά θα παραλάβουν (ποιότητα, δυνατότητα επιστροφής ή αλλαγής κ.α.).
Αξίζει να αναφερθεί πως όλο και περισσότεροι έμποροι προσφέρουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους online. Πάνω από 6.500 ελληνικά e-shops καταγράφουν δραστηριότητα, με το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα να υποστηρίζει ότι προσπαθεί να αγοράσει μόνο από ελληνικά online καταστήματα.
Η ανάπτυξη της εξωστρέφειας και του διασυνοριακού εμπορίου, η μείωση της φοροδιαφυγής, η ασφάλεια και η αξιοπιστία, καθώς και η ύπαρξη ενός διαφανούς οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είναι σύμφωνα με τον GRE.CA τα οφέλη από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
«Ασφάλεια, ευκολία στη χρήση, προσοχή στο λεγόμενο check-out, αλλά και δημιουργία λύσεων που θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν κομμάτι της συμπεριφοράς του καταναλωτή. Όραμα μας είναι να γίνονται αυτόματα τα πράγματα. Να μη χρειάζεται ο καταναλωτής να βάζει τα στοιχεία του μόνος του σε κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή που πραγματοποιεί», ανέφερε από την πλευρά της η Άσπα Παλιμέρη, Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα της MasterCard.
Μιλώντας για τη νέα υπηρεσία Masterpass Wallet, η κα Παλιμέρη εξήγησε ότι χρησιμοποιείται με οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή στον φυσικό ή στον ηλεκτρονικό κόσμο, και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής Alpha και Eurobank χρησιμοποιούν την εν λόγω πλατφόρμα που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν τα δικά τους πορτοφόλια.
Τέλος, δεν έλειψαν και τα σχόλια για την περίπτωση της εταιρείας Dealberg, συμφερόντων Νίκου Κοκλώνη, όπου ο Γενικός Διευθυντής της GRE.CA, Πάρης Κορωναίος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αθέμιτες πρακτικές υπάρχουν σε όλο το εύρος του εμπορίου. Εμείς ως σύνδεσμος προσπαθούμε να εγγυηθούμε για την αξιοπιστία των καταστημάτων που είναι μέλη μας, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα». Τόνισε δε πως βρίσκονται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ηλεκτρονικού Εμπορίου για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ΓΕΜΗ για τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.