Ανίχνευση κλίματος στο EuroWorkingGroup
- 12/01/2017, 08:19
- SHARE
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δει στη συνεδρίαση του EWG σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση, μετά το χριστουγεννιάτικο «πάγωμα».
Βίκυ Σαμαρά
Από τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup η ελληνική πλευρά δεν περιμένει προφανώς μία ξαφνική λύση στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης, αλλά στόχος είναι να ανιχνεύσει το κλίμα και να δει ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση.
Η όλη διαδικασία είχε ως γνωστόν παγώσει τα Χριστούγεννα, μετά την εμπλοκή λόγω της γερμανικής παρέμβασης για τις παροχές Τσίπρα, καθώς ενώ υπήρξε λύση για το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων, η αξιολόγηση σταμάτησε λόγω των εορτών.
Οι δανειστές και εταίροι δεν ασχολήθηκαν λοιπόν ιδιαίτερα με το ελληνικό ζήτημα τις τελευταίες 20 ημέρες, καθώς άλλωστε δεν νιώθουν εκείνοι την πίεση του χρόνου, αλλά η Αθήνα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την Τετάρτη την «επιχείρηση ξεπάγωμα» της διαπραγμάτευσης από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν, με τον οποίο διαπιστώθηκε “σύμπτωση απόψεων”.
Ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί σήμερα στο περιθώριο του EuroWorkingGroup και με το Γάλλο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί στη μία το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών, προτού δηλαδή ξεκινήσει η συνεδρίαση.
Και σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξει αντίστοιχα θετικό κλίμα όπως και με το Σαπέν, καθώς εξάλλου η Γαλλία και η Κομισιόν είναι οι βασικοί σύμμαχοι της Ελλάδας και είχαν ενοχληθεί ιδιαίτερα με τη γερμανική παρέμβαση πριν τις γιορτές, μέσω Ντάισελμπλουμ, με τον οποιο επίσης ενδεχομένως να έχει τετ α τετ σήμερα στις Βρυξέλλες ο κ. Τσακαλώτος.
Όσον αφορά στον κόφτη, που επανήλθε χθες στην επικαιρότητα, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών στη δήλωση του προς τους θεσμούς είχε πει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητήσει την επέκταση του κόφτη και μετά το 2018- 2019 και να περιγράψει που θα κινηθεί ο κόφτης, καθώς και ότι εάν ο ελληνικός προϋπολογισμός “μπει μέσα” λόγω των 600 εκ ευρώ που δόθηκαν για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με προσφυγικές ροές, ο κόφτης θα εφαρμοστεί και στις συντάξεις.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει θέμα αφορολόγητου για την ελληνική πλευρά, καθώς το ζήτημα αυτό είχε κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και τώρα το θέτει μόνο το ΔΝΤ.
Ξεκαθάριζαν τέλος ότι η κυβέρνηση δε συζητά τη νομοθέτηση από τώρα πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2019- 2020.
Επομένως το σημερινό EuroWorkingGroup πιάνει το νήμα της συζήτησης από εκεί που είχε σταματήσει τα Χριστούγεννα με την Αθήνα και το Βερολίνο να επιμένουν στις θέσεις τους και ενώ ο χρόνος τρέχει.
Καίτοι επισήμως τίθεται ως στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο, στην πραγματικότητα σκοπός είναι να κλείσει έστω το Φεβρουάριο. Αλλά το χρονοδιάγραμμα και το κλίμα που επικρατεί, θα φανούν κατ αρχήν σήμερα στις Βρυξέλλες.