Ανοιχτή σύγκρουση Αυστρίας – Γερμανίας για το προσφυγικό

Ανοιχτή σύγκρουση Αυστρίας – Γερμανίας για το προσφυγικό
epa05127081 Minister of Defence and Sports Hans Peter Doskozil (L) smiles after signing documents during the inauguration of the new Social-democratic Party's (SPOe) government members in the Hofburg Palace in Vienna, Austria, on 26 January 2016. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας τάχθηκε ανοιχτά κατά της πολιτικής της Άνγκελας Μέρκελ.

Εάν η Γερμανία νομίζει πως δεν υπάρχουν ανώτερα όρια, τότε θα πρέπει να φέρνει απευθείας από την Ελλάδα τους πρόσφυγες στη Γερμανία, τονίζει σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την κριτική της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αυστρία.

Μπορεί η Γερμανία να μην έχει θεσπίσει τυπικά κάποια ανώτερα όρια στον αριθμό των προσφύγων, ωστόσο εδώ και μήνες εφαρμόζει ημερήσιες ποσοστώσεις και επωφελείται αυτή τη στιγμή μαζικά από τα μέτρα συνοριακών ελέγχων της Αυστρίας και των κρατών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων. Την ίδια ώρα η Αυστρία, με αυτές τις γερμανικές ποσοστώσεις γίνεται «η ζώνη αναμονής αιτούντων άσυλο για ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει ο προσκείμενος στο Λαϊκό Κόμμα, υπουργός Άμυνας της Αυστρίας.

Η Γερμανία θέλει προφανώς να ανοίξει πάλι τη Διαδρομή των Βαλκανίων, κάτι που θα καθιστούσε την Αυστρία, ζώνη αναμονής για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες – και αυτό «η Αυστρία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να το αποδεχθεί», προσθέτει.

Κατά την άποψή του, μία ευρωπαϊκή λύση δεν σημαίνει πως θα ανοίξει η Διαδρομή των Βαλκανίων και οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται μέχρι την Κεντρική Ευρώπη. Μία ευρωπαϊκή λύση, διευκρινίζει ο ίδιος, σημαίνει καταγραφή, κατανομή και επαναπροώθηση των προσφύγων, από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ντόσκοτσιλ επισημαίνει πως η Αυστρία υποδέχθηκε μέσα στον περασμένο χρόνο 90.000 αιτούντες άσυλο, αριθμός που, όπως τονίζει, είναι μεγαλύτερος κατά κεφαλή από εκείνον στη Γερμανία, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουν γίνει δεκτές συνολικά 217.000 αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων και των 90.000 του 2015. Αυτό δείχνει πως η Αυστρία σηκώνει το βάρος για την Ευρώπη, όπως επίσης και για τη Γερμανία, σημειώνει ο Αυστριακός πολιτικός.