Aνοίγει η βεντάλια των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων
- 11/01/2021, 09:40
- SHARE
Σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τον κίνδυνο των λουκέτων λόγω lockdown, η κυβέρνηση ανοίγει την βεντάλια των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Με 1,5 δισ ευρώ μέσα στον Ιανουάριο θα ενισχυθεί η οικονομία μέσω του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ το Μάρτιο θα υπάρξει και έκτος κύκλος.
Οι αιτήσεις γίνονται μέχρι τις 15 του μήνα, ενώ οι πληρωμές θα αρχίσουν από τις 19 Ιανουαρίου.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να απευθύνει προσκλητήριο στις επιχειρήσεις να δηλώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2020, προκειμένου εντός του Μαρτίου να ενεργοποιηθεί το νέο στοχευμένο εργαλείο που θα διαδεχθεί την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Με το νέο μέτρο θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, με βάση τις απώλειες που έχουν υποστεί, αλλά και τον όγκο των δαπανών που πραγματοποίησαν για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεών τους.
Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να φτάσει στο 70% ή ακόμα και στο 90%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να ξεδιπλώσει τα νέα μέτρα στήριξης, μετά το Μάρτιο του 2021, μια περίοδο που αναμένεται να καταβληθεί και η 6η επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ θα υπάρχει και μια ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, που επεκτείνεται και στους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου είναι η επιδότηση των παγίων δαπανών σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και συνεχίζουν να έχουν σημαντική πτώση τζίρου και κατά το τρέχον έτος. Το σχέδιο θα προβλέπει την επιδότηση ενοικίων, λογαριασμών (ηλεκτρικό και ύδρευση), ακόμα και μισθών, προκειμένου να ενισχυθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις, τους πρώτους μήνες που θα ανοίξει εκ νέου η αγορά.
Όπως αναφέρει η BSS, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αφορούν:
Πρόγραµµα κάλυψης δαπανών επιχειρήσεων, των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλει ή µειώθηκε.
Θα καλύπτεται µέχρι το ποσό των € 3 εκ. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι µεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή όσες απασχολούν έως 250 εργαζόµενους. Η ενίσχυση µπορεί να δοθεί ως τις 30 Ιουνίου 2021 και καλύπτει την περίοδο από 01.03.2020.
Κίνητρα ενίσχυσης εξαγορών και συγχωνεύσεων. Στόχος η αύξηση του µεγέθους των επιχειρήσεων.
Θα παρέχονται κίνητρα χαµηλής φορολόγησης για µια αρχική περίοδο µετά την συγχώνευση και κίνητρα για µετατροπή ατοµικών επιχειρήσεων σε ανώτερες µορφές.
Νέο πρόγραµµα εγγυοδοσίας για τραπεζική χρηµατοδότηση.
Επανάληψη για το 2021 της µειωµένης ή µηδενικής προκαταβολής φόρου που ίσχυσε και το 2020.
Μετατροπή ενός τµήµατος των επιστρεπτέων προκαταβολών σε µη επιστρεπτέων, αλλά εκεί που υπάρχει πρόβληµα και ανάγκη µε κριτήρια τα οποία αναµένονται.
Πρόγραµµα µη σφράγισης επιταγών
Θα δοθεί χρονικό περιθώριο επιπλέον 75 ηµερών στους εκδότες µεταχρονολογηµένων επιταγών προκειµένου να καλύψουν τα αναγραφόµενα ποσά. Κριτήριο θα είναι η πτώση πωλήσεων τον Δεκέµβριο. Οι κοµιστές τους θα µπορούν να µεταθέτουν τις υποχρεώσεις τους σε δηµόσιο και ασφαλιστικά ταµεία.
Πρόγραµµα επιδότησης τόκων και κεφαλαίου επιχειρηµατικών δανείων
Ένα από τα πολλά προγράµµατα ενίσχυσης των επιχειρήσεων θα είναι και το πρόγραµµα για την επιδότηση τόκων και κεφαλαίου επιχειρηµατικών δανείων το οποίο αναµένεται µετά τις κατάλληλες διαβουλεύσεις τον Μάιο.
Βασικά στοιχεία:
- Θα αφορά µικροµεσαίες επιχειρήσεις
- Το ποσοστό της επιχορήγησης θα είναι µεγαλύτερο για τα επιχειρηµατικά δάνεια που είναι ενήµερα, ενώ τα µη ενήµερα θα πρέπει να ρυθµιστούν για να µετέχουν.
- Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται συµµετοχής θα είναι όσες πλήττονται και έχουν πτώση πωλήσεων, τουλάχιστον 20%. Ενδεχοµένως η επιδότηση να αυξάνεται ανάλογα µε την µεταβολή των πωλήσεων.
- Θα ελέγχεται η ύπαρξη καταθέσεων πριν δοθεί επιδότηση.
- Οι επιχειρήσεις θα δεσµεύονται ότι µετά την περίοδο επιδότησης θα πρέπει να εξυπηρετούν το δάνειο για ίσο διάστηµα τουλάχιστον.
Μέχρι τότε ενδεχοµένως να προκύψει και νέο πρόγραµµα επιδότησης τόκων, αφού το προηγούµενο εξάντλησε την δυναµική του έχοντας ως µέγιστο χρονικό όριο τους 9 µήνες.