Ανησυχία για τα έσοδα…παρά τη φοροκαταιγίδα
- 05/07/2016, 09:14
- SHARE
Προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών - Τα σενάρια πρόσθετα μέτρα από το φθινόπωρο.
Η φοροεπιδρομή που ξεκίνησε απο την 1η Ιουνίου δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή την αύξηση των εσόδων. Αυτός είναι ο φόβος των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η δραματική αύξηση των φορολογικών βαρών είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους Έλληνες σε αδυναμία αποπληρωμής.
Στο οικονομικό επιτελείο προβληματίζονται, καθώς με πρόχειρες εκτιμήσεις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμη και κατά πέντε δισ. ευρώ, στα 95 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, από 90 δισ. ευρώ σήμερα.
Ο προβληματισμός στηρίζεται στο γεγονός ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν επιπλέον φόροι περίπου 25 δισ. ευρώ, μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που συνεχώς επιδεινώνεται.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν δύο-δύο τους φόρους έως το τέλος του έτους. Ήδη, από το τέλος του μήνα και με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να πληρωθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που φέτος θα ειναι φουσκωμένος κατα 300 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, εάν δεν δοθεί η σχετική άδεια απο το κουαρτέτο, ο φόρος ακινήτων δεν θα πληρωθεί φέτος σε έξι δόσεις έως τον Φεβρουάριο, αλλά σε πέντε δόσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν και περισσότερα και σε λιγότερες δόσεις.
Την ιδια ώρα, μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν ήδη, μέσω της μισθοδοσίας τους αυξημένη παρακράτηση φόρου και εισφορά αλληλεγγύης, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται περαιτέρω με τις αυξήσεις του ΦΠΑ, των φόρων στα καύσιμα, τη συνδρομητική τηλεόραση, τη μπϋρα κλπ.
Εύλογα, λοιπόν ανησυχούν στην κυβέρνηση, καθώς βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι επιφυλάξεις του Δ.Ν.Τ, το οποίο υποστήριζε από την αρχή ότι οι στόχοι για τα έσοδα “δεν βγαίνουν”, με αποτέλεσμα, οι δανειστες να ζητήσουν την ενεργοποίηση του κόφτη.
Οι πιο απαισιόδοξοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως εάν απο το φθινόπωρο φανεί ότι η εικόνα δεν είναι καλή, τότε ίσως οι δανειστές να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα με την κατάθεση του Προϋπολογισμού.