Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους
- 13/08/2015, 15:56
- SHARE
Μία νέα αξιολόγηση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Μία τρισέλιδη αξιολόγηση για το ελληνικό χρέος παρουσιάζει η Wall Street Journal. Το έγγραφο συντάχθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τους Θεσμούς, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό και η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως αναφέρεται στην νέα αξιολόγηση, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ εκτιμάται πως θα απαιτηθεί άμβλυνση των μέτρων-κάτι που βρίσκει απέναντι πλήθος ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Μάλιστα, στην αξιολόγηση επισημαίνεται πως ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης και ακόμη και αν καταφέρει να αντλήσει 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ από την ιδιωτικοποίηση κρατικών assets, το χρέος θα παραμείνει στο 159,7% του ΑΕΠ το 2022.
Σημειώνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν δεσμευτεί να διαμορφωθεί το ελληνικό χρέος στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Κι αυτό, προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ εμπλεκόμενο στη διάσωση της Ελλάδας.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει μόνο μερικώς το πρόγραμμα, το χρέος της θα διαμορφωθεί στο 173,7% του ΑΕΠ το 2022, σύμφωνα με την αξιολόγηση. Αν τώρα η Ελλάδα καταγράψει ανάπτυξη καλύτερη των εκτιμήσεων, τότε το χρέος της θα υποχωρήσει στο 148% του ΑΕΠ το 2022.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στην αξιολόγηση επισημαίνεται ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα, προτείνεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων. Και όλα αυτά για να είναι σε θέση οι χώρες της Ευρωζώνης να αποφύγουν μια ονομαστική μείωση του χρέους της Ελλάδας.
Το πρακτορείο Reuters σχολιάζοντας την αξιολόγηση των Θεσμών υπογραμμίζει πως «το υψηλό χρέος/ΑΕΠ και οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης που προκύπτουν από αυτή την ανάλυση, θέτουν σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».