Ανησυχία για τις τιμές: Νέα αύξηση 9,8% τον Ιανουάριο στα σούπερ μάρκετ
- 07/03/2023, 10:26
- SHARE
Έντονη άνοδο σχεδόν 7% κατέγραψε η αγορά ταχυκίνητων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές κινήθηκαν κατά 9,8% υψηλότερα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της IRI για το άνοιγμα μιας χρονιάς αβέβαιης ως προς την εξέλιξή της λόγω της διατήρησης των τιμών των τροφίμων σε υψηλά επίπεδα παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και με νέες πιέσεις να αναδύονται από την διακοπή των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Η αναστολή των δρομολογίων λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη έχει προκαλέσει αναστάτωση σε εταιρείες που μεταφέρουν προϊόντα μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου στα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. Η αναπροσαρμογή των δρομολογίων σε οδικές μεταφορές προσθέτει βάρος στο ήδη υψηλό κόστος των προϊόντων.
Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα ο δείκτης των τροφίμων υποχώρησε οριακά τον Ιανουάριο από 12,8% σε 12,3% παραμένοντας διπλάσιος του γενικού δείκτη. Είναι επίσης ενδεικτική η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού κατά 13,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ στοιχεία νέας μελέτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), που δημοσιοποιήθηκε χθες, δείχνουν ότι η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες και για το επιχειρείν, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των συμμετεχόντων απαντά ότι λόγω της ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες ενώ το 13% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες αναφέρουν ότι δυσκολεύονται πολύ και αρκετά να ανταποκριθούν συνολικά στις υποχρεώσεις τους και η πλειοψηφία δηλώνει απαισιοδοξία και ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας.
Σχολιάζοντας την έρευνα της Opinion Poll που υλοποιήθηκε κατά τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, ο πρόεδρος του ΕΕΑ σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι «όταν το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39,7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, όταν το 44% των ερωτηθέντων αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες λόγω της ακρίβειας ή όταν το 53% δηλώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το πρόβλημα όχι απλώς παραμένει αλλά διογκώνεται και ότι απαιτούνται άλλου τύπου μέτρα στήριξης από όσα έχουν ληφθεί έως σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 88,6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88,4% υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα καύσιμα και το 77,4% υπέρ της αύξησης δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο…».
Οι ανατιμήσεις και η άνοδος του pl
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δεδομένα που επεξεργάζεται η IRI από καταστήματα με μεγάλους χώρους πώλησης (πάνω από 2.500 τ.μ.) και μεγάλη γκάμα προϊόντων μέχρι μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης με τουλάχιστον 2 ταμειακές μηχανές διαπιστώνεται στροφή των καταναλωτών σε πιο οικονομικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ η αγορά αναπτύσσεται. Ειδικότερα, η αγορά ταχυκίνητων κωδικών (FMCGs) αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% τον Ιανουάριο λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τα τυποποιημένα προϊόντα που σημείωσαν ανάπτυξη 7% όσο και από τα επί ζυγίω με 6,6%.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται πτώση στον όγκο, κατά 2,5%, η οποία συγκρατήθηκε, καθώς το 2022 είχαμε έντονες χιονοπτώσεις που είχαν οδηγήσει σε μειωμένες αγορές στα σούπερ μάρκετ. Επισημαίνεται επίσης από τους αναλυτές της IRI ότι κατά την περίοδο των εκλογών παραδοσιακά διαταράσσεται η καταναλωτική και αγοραστική συμπεριφορά, συνεπώς γίνεται δυσκολότερη η πρόβλεψης της πορείας της αγοράς για το 2023.
Η αξία της αγοράς, με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου υπολογίζεται σε 652 εκατ. ευρώ (από 610 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2022), με τα 498 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τα τυποποιημένα προϊόντα και τα 154 εκατ. ευρώ. ευρώ από τα επί ζυγίω τρόφιμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σημαντικότερες αυξήσεις τιμών στην κατηγορία τροφίμων καταγράφονται στα γαλακτοκομικά (17,7%) όπου ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 6,7% ενώ τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ενισχύθηκαν 21,3% με μερίδιο 17,7% στο σύνολο της αγοράς.
Σημειώνεται τέλος ότι ανάπτυξη καταγράφεται σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων, από τις μεγάλες σάλες, 2.500 τ.μ. και άνω (11%) μέχρι τα μικρά καταστήματα έως 400 τ.μ. (10,5%).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: