Ανησυχητικά σημάδια για την Ευρωζώνη: Ο παράγοντας που απειλεί την Ανάπτυξη

Ανησυχητικά σημάδια για την Ευρωζώνη: Ο παράγοντας που απειλεί την Ανάπτυξη
A sculpture of the Euro currency stands in the city centre of Frankfurt am Main, western Germany, on January 25, 2024. The European Central Bank (ECB) is expected to stand pat on January 25, 2024 and call for patience in the ongoing battle against inflation, pushing back against market hopes of rapid interest rate cuts. The Frankfurt-based institution launched an unprecedented rate hiking cycle in mid-2022 after Russia's war in Ukraine pushed food and energy costs higher, sending inflation soaring. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η Oxford Economics προειδοποιεί για περιορισμό της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το δεύτερο μισό του 2024.

Η Oxford Economics χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του δείκτη PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη ως «απογοητευτικά», τονίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για τον Ιούλιο, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 50,1, μόλις πάνω από το ουδέτερο όριο του 50, υποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη είναι σχεδόν στάσιμη.

Ο δείκτης PMI μεταποίησης και υπηρεσιών σημείωσε πτώση, με την αύξηση της παραγωγής να επιβραδύνεται και στους δύο τομείς. Η αδύναμη ζήτηση είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτήν την επιβράδυνση, καθώς οι νέες παραγγελίες εξασθένησαν, με τη μεταποίηση να πλήττεται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές ενέργειας και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση. Παρά τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των υπηρεσιών, λόγω του τουρισμού στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, η συνολική εικόνα παραμένει προβληματική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Rory Fennessy, οικονομολόγος της Oxford Economics, προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι άνιση και χάνει έδαφος, με τον τομέα της μεταποίησης να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η αδυναμία ανάκαμψης του κύκλου των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την έλλειψη νέων παραγγελιών, δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα.

Παράλληλα, η εικόνα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ευρωζώνη παραμένει προβληματική. Αν και οι ροές δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν, η βελτίωση αυτή αποδίδεται κυρίως σε βραχυπρόθεσμα δάνεια που εξυπηρετούν ανάγκες ρευστότητας και αποθεμάτων, ενώ τα μακροπρόθεσμα δάνεια, που σχετίζονται με επενδύσεις, συρρικνώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε περικοπή επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς τα στοιχεία δεν δείχνουν σημάδια σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και οι ανησυχίες για τη δυναμική των κεφαλαιουχικών δαπανών παραμένουν υψηλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: