Ανησυχητική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας – Δύσκολη εξίσωση ο στόχος της ανάπτυξης για το Πεκίνο
- 30/11/2023, 11:03
- SHARE
Ανησυχητικά νέα σημάδια συρρίκνωσης μετά από σύντομη περίοδο ανάκαμψης εμφάνισε η ταλαιπωρημένη οικονομία της Κίνας, γεγονός το οποίο αυξάνει την πίεση στο Πεκίνο να λάβει πιο τολμηρά βήματα για να τονώσει την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο, καθώς οι εργοστασιακές παραγγελίες εξαντλήθηκαν.
Δυσοίωνο σημάδι εξέπεμψαν επίσης οι καταναλωτικές δαπάνες, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πρώτη φορά φέτος. Μόνο οι κατασκευές κατέγραψαν επέκταση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι κρατικές δαπάνες για υποδομές αυξήθηκαν.
Εν συνόλω, οι έρευνες δείχνουν ότι η οικονομία της Κίνας χρειάζεται περισσότερη κρατική βοήθεια για να αποφύγει μια έντονη επιβράδυνση στο τέλος του έτους, λένε οικονομολόγοι. Οι επιχειρήσεις βρίσκουν λίγους αγοραστές για τα προϊόντα τους στο εξωτερικό καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες οικονομίες.
Ο τεράστιος τομέας ακινήτων της Κίνας βυθίζεται σε πρωτοφανή ύφεση, πιέζοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη και την προθυμία των νοικοκυριών να δαπανήσουν. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν σε 70 μεγάλες πόλεις, καταγράφοντας ταχύτερη πτώση τον Οκτώβριο από ό,τι έναν μήνα νωρίτερα, ενώ σε εθνικό επίπεδο οι πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν περίπου 20% χαμηλότερες από πέρυσι.
Στα δεινά της Κίνας προστίθενται οι αντίθετοι άνεμοι που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, η οποία πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και από την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες, που είναι αποφασισμένες να δαμάσουν τον πληθωρισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομία της Κίνας πιθανότατα θα επιβραδυνθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, μετά από μέτρια ανάκαμψη το καλοκαίρι. Το επόμενο έτος θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη, εκτός εάν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα λάβουν μέτρα για να αναζωογονήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και να ενισχύσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις, λένε οικονομολόγοι.
Τα αποτελέσματα έρευνας για την εργοστασιακή δραστηριότητα της Πέμπτης πιθανότατα θα κάνουν τους Κινέζους αξιωματούχους «λίγο νευρικούς», δήλωσε η Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στην Oxford Economics στη Σιγκαπούρη. «Πιθανότατα θα εξετάσουν τα σημερινά δεδομένα και θα αποφασίσουν ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα [μέτρα]».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως για ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Κίνα συρρικνώθηκε δεύτερο διαδοχικό μήνα το Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε στο 49,4 το Νοέμβριο από 49,5 τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 49,8 μονάδες. Παράλληλα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI, που καλύπτει υπηρεσίες και κατασκευαστική δραστηριότητα, υποχώρησε στις 50,2 μονάδες το Νοέμβριο από 50,6 τον Οκτώβριο.
Μέτρα
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν λάβει μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία, με περικοπές στα επιτόκια και προσπάθειες να εξουδετερώσουν την ετοιμοθάνατη αγορά ακινήτων, όπως χαλάρωση των περιορισμών στις αγορές κατοικιών σε ορισμένες πόλεις. Αυτά τα μέτρα βοήθησαν. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας καθώς και πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Κίνα θα καταφέρει να σημειώσει επέκταση περίπου 5% φέτος, σύμφωνα με τον σχετικά μετριοπαθή στόχο της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η ευρεία αποδυνάμωση της δραστηριότητας δείχνει ότι τα κίνητρα μέχρι στιγμής δεν ήταν επαρκή για να προωθήσουν μια βιώσιμη ανάκαμψη.
Πολλοί λένε ότι η κρατική βοήθεια πρέπει να εστιάζει στην αγορά κατοικίας. Σταθεροποιήστε τον τομέα των ακινήτων, λένε, και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα επανέλθει. Οι επιλογές περιλαμβάνουν περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στις αγορές που αρχικά στόχευαν να καταπνίξουν την κερδοσκοπία ακίνητης περιουσίας και να ωθήσουν τις τράπεζες να δανείσουν περισσότερα σε υγιέστερους προγραμματιστές, ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν ημιτελή έργα.
Μερικοί οικονομολόγοι λένε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο άμεσων δωρεών προς τα νοικοκυριά για να τα κάνει να ξοδέψουν, ενώ άλλοι υποστηρίζουν την οικονομική βοήθεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκουν το σημερινό περιβάλλον πολύ πιο σκληρό από τις μεγάλες εταιρείες και τις εταιρείες που υποστηρίζονται από το κράτος. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια ή θα τροποποιήσει άλλες ρυθμίσεις πολιτικής τους επόμενους μήνες για να ενισχύσει την πιστωτική επέκταση και τον δανεισμό.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: