Άνοιξε τις πύλες του το γιγαντιαίο αεροδρόμιο Daxing στο Πεκίνο (Φωτογραφίες και Βίντεο)
- 25/09/2019, 13:36
- SHARE
Η Κίνα εγκαινίασε σήμερα ένα νέο γιγάντιο αεροδρόμιο νότια του Πεκίνου, το Bejing Daxing, μια εντυπωσιακή κατασκευή που άνοιξε τις πύλες της μερικές ημέρες πριν τους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εγκαινίασε τον αερολιμένα που έχει τη μορφή ενός αστερία με μεταλλική οροφή. Η πρώτη εμπορική πτήση, ένα Airbus A380 της εταιρίας China Southern Airlines, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα με προορισμό την Γκουαγκτζόου.
Πριν την εθνική εορτή της 1ης Οκτωβρίου, που θα συνοδευθεί από μια τεράστια παρέλαση στην καρδιά του Πεκίνου, τα εγκαίνια ενός φουτουριστικού αεροδρομίου συμβαδίζουν με το «κινεζικό όνειρο» για το οποίο ο Σι Τζινπίνγκ μιλά στους συμπατριώτες του.
Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντασίνγκ, που βρίσκεται σε απόσταση 46 χιλιομέτρων νότια του κέντρου της κινεζικής πρωτεύουσας, αναμένεται να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα το 2025 με 72 εκατ. επιβάτες τον χρόνο, κάτι που θα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για ένα μεμονωμένο τερματικό σταθμό, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του.
Με ορίζοντα το 2040, το αεροδρόμιο θα έχει οκτώ διαδρόμους απογείωσης-προσγείωσης, εκ των οποίων ο ένας θα είναι για στρατιωτική χρήση. Θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 100 εκατ. επιβάτες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου σε ό,τι αφορά την επιβατική δυναμικότητα. Ο νέος αερολιμένας αναμένεται να αποσυμφορήσει το σημερινό Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου, το Beijing Capital International Airport, του οποίου οι τρεις τερματικοί σταθμοί βρίσκονται στα βορειοανατολικά της μητρόπολης των 21 εκατ. κατοίκων. Το αεροδρόμιο αυτό, δεύτερο στον κόσμο σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση μετά το αεροδρόμιο της Ατλάντα στις ΗΠΑ, έχει ήδη κορεστεί, με λίγο περισσότερους από 100 εκατ. επιβάτες ετησίως. Για λόγους σύγκρισης, όλοι οι τερματικοί σταθμοί στο Paris-Charles-de-Gaulle, το 10ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, δέχθηκε λιγότερους από 70 εκατ. επιβάτες το 2017.
Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και το ενδιαφέρον των Κινέζων για ταξίδια, οι αερομεταφορές γνωρίζουν άνθηση στην ασιατική χώρα: σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (Iata), στα μέσα της δεκαετίας του 2020, η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά αερομεταφορών στον κόσμο.
Το 2037, η χώρα θα προσφέρει 1,6 δισ. αεροπορικά ταξίδια κατ’ έτος, κατά ένα δισ. περισσότερα σε σχέση με το 2017. Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρωτεύουσα αναμένεται να υποδεχθεί 170 εκατ. επιβάτες το 2025, που θα είναι μοιρασμένοι μεταξύ των δύο αεροδρομίων της.
Με έκταση 700.000 τ.μ., το νέο κτίριο διεκδικεί τον τίτλο του πιο μεγάλου αεροπορικού τερματικού σταθμού στον κόσμο. Σχεδιάστηκε από την Αγγλοϊρακινή αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ, που πέθανε το 2016, και τον τεχνικό βραχίονα της Aéroports de Paris (ADP) και πρόκειται να μοιάζει με φοίνικα, αν και πιο συχνά περιγράφεται ως αστερίας ή παλάμη.
«Έχετε μια παλάμη και τα δάχτυλά της. Όλες οι διεργασίες πραγματοποιούνται στην παλάμη και η απόσταση προς το αεροσκάφος δεν είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγάλη», δήλωσε ο Cristiano Ceccato, διευθυντής της Zaha Hadid Architects, στο CGTN την ημέρα των εγκαινίων του αεροδρομίου. «Είναι πολύ ανθρώπινο, είναι ένας τερματικός που μπορεί να περπατηθεί, όπου μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση με ανθρώπινη κλίμακα, αν και είναι πολύ μεγάλο», συμπλήρωσε.
Καλύπτεται από μία ενιαία στέγη που αντιστοιχεί σε έκταση 25 γηπέδων ποδοσφαίρου. Σε αντίθεση με τα κλασσικά αεροδρόμιο, το νέο κτίριο είναι αρκετά ψηλό με δύο επίπεδα για τις αναχωρήσεις και άλλα τόσα για τις αφίξεις. Ακριβώς κάτω από τον τερματικό σταθμό βρίσκεται ένας σταθμός μετρό και υπερταχείας. Μια γραμμή εξπρές αναμένεται να επιτρέψει τη σύνδεση με το κέντρο της πόλης σε περίπου 20 λεπτά, αλλά η σύνδεση με το σημερινό αεροδρόμιο, σε απόσταση 67 χιλιομέτρων, κινδυνεύει να είναι πιο περίπλοκη.
Το έργο κόστισε 120 δισ. γιουάν (15 δισ. ευρώ), 400 δισ. γιουάν εάν υπολογιστούν οι σιδηροδρομικές και οδικές συνδέσεις.
Δύο από τις τρεις μεγάλες κινεζικές εταιρίες, η China Eastern Airlines και η China Southern Airlines, σχεδιάζουν να μετακινηθούν στο Ντασίνγκ, ενώ η Air China αναμένεται να διατηρήσει τις περισσότερες από τις πτήσεις της στο σημερινό αεροδρόμιο της κινεζικής πρωτεύουσας.
Η νέα εμφάνιση του αεροδρομίου
Οι αξιωματούχοι είχαν για πολύ καιρό υποσχεθεί ότι το νέο αεροδρόμιο θα είναι ένα από τα πιο τεχνολογικώς προηγμένα στον κόσμο. Την προηγούμενη Παρασκευή η China Eastern Airlines, η China Unicom, και η Huawei ανακοίνωσαν την κυκλοφορία ενός συντονισμένου συστήματος υπηρεσιών «5G έξυπνου ταξιδιού» που θα χρησιμοποιείται στον νέο τερματικό σταθμό.
Η τεχνολογία που αναμένεται να «θέσει τις βάσεις για τη νέα γενιά έξυπνων αεροδρομίων» θα ενσωματώνει τα δίκτυα 5G της Huawei, την τεχνητή νοημοσύνη, την επαυξημένη πραγματικότητα, το υπολογιστικό cloud, και άλλες τεχνολογίες σε ένα ενσωματωμένο σύστημα για τους ταξιδιώτες, τις αεροπορικές εταιρείες και τους αξιωματούχους του αεροδρομίου.
Για τους ταξιδιώτες, ίσως η μεγαλύτερη τεχνολογική διαφορά που θα βιώσουν θα είναι το εύρος στο οποίο εφαρμόζεται η αναγνώριση προσώπου. Το σκανάρισμα προσώπου όχι μόνο θα χρησιμοποιείται πλέον κατά τη διάρκεια των ελέγχων ασφαλείας και του check-in, αλλά η χρήση του θα είναι ακόμα ένας τρόπος για να βοηθούν οι αεροσυνοδοί τους επιβάτες να βρουν τις θέσεις τους.
Ένα δελτίο τύπου της Huawei υπόσχεται ότι «οι επιβάτες μπορούν να ολοκληρώσουν όλες τις ταξιδιωτικές τους συναλλαγές, από την αγορά του εισιτηρίου μέχρι το check-in, την αποστολή αποσκευών, τον έλεγχο ασφαλείας, και την επιβίβαση μόνο με το σκανάρισμα του προσώπου τους».
Τέτοια τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης για τις εμπορικές πτήσεις, αλλά και για τις χρήσεις της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου προσανατολισμένη στην ασφάλεια στην Κίνα, χρήσεις που μπορεί να είναι τόσο αναπόφευκτες όσο είναι και ηθικά αμφισβητήσιμες.
Ενώ το αεροδρόμιο Capital του Πεκίνο θα παραμείνει σε λειτουργία, το άνοιγμα του Daxing θα σημάνει το κλείσιμο του αεροδρομίου Nanyuan, ενός κοντινού τερματικού σταθμού στη νότια πλευρά του Πεκίνο με έναν εμπορικού μεταφορέα. Καθώς το Nanyuan ήταν το πρώτο αεροδρόμιο της Κίνας, ένα σημαντικό κεφάλαιο στην αεροπορική ιστορία της Κίνας κλείνει, καθώς ένα νέο ανοίγει.