Ανοδική έκρηξη για το Bitcoin μετά τη δικαίωση της Grayscale από εφετείο των ΗΠΑ

Ανοδική έκρηξη για το Bitcoin μετά τη δικαίωση της Grayscale από εφετείο των ΗΠΑ
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Η SEC απέτυχε να εξηγήσει επαρκώς γιατί ενέκρινε την εισαγωγή δύο bitcoin ETP, αλλά όχι την προτεινόμενη από την Grayscale bitcoin ETP

Ανοδική έκρηξη ως 7%, στα 28.000 δολ., σημείωσε το Bitcoin, μετά την είδηση πως η Grayscale δικαιώθηκε στη μάχη της κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) από Εφετείο των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τη σχετική δικαστική απόφαση, η SEC πρέπει να επανεξετάσει την απόρριψη της προσπάθειας της Grayscale Investments να μετατρέψει το κορυφαίο fund της, που εστιάζει στο bitcoin και διαχειρίζεται BTC αξίας άνω των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ETF.

«Η Επιτροπή απέτυχε να εξηγήσει επαρκώς γιατί ενέκρινε την εισαγωγή δύο bitcoin ETP, αλλά όχι την προτεινόμενη από την Grayscale bitcoin ETP», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφαση. «Ελλείψει συνεκτικής εξήγησης, αυτή η ρυθμιστική μεταχείριση ομοειδών προϊόντων είναι παράνομη. Ως εκ τούτου, αποδεχόμαστε το αίτημα του Grayscale για επανεξέταση και ακυρώνουμε την εντολή της Επιτροπής».

Η εταιρεία αποφάσισε να συστήσει το εν λόγω ETF, το οποίο θα υποστηρίζεται από bitcoin και όχι από παράγωγα bitcoin, αφότου η SEC τον Οκτώβριο του 2021 ενέκρινε το ETF bitcoin της ProShares, που βασίζεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η απόφαση αντιμετώπισε καθυστερήσεις, με τη SEC τελικά να απορρίπτει το αίτημα το περασμένο καλοκαίρι, επικαλούμενη την αποτυχία της Grayscale να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με ανησυχίες σχετικά με τη χειραγώγηση της αγοράς και την προστασία των επενδυτών. 

Σημειώνεται πως η μετατροπή θα επιτρέψει τις εξαγορές και θα κλείσει το χάσμα μεταξύ της διαπραγμάτευσης της τιμής της μετοχής του αμοιβαίου κεφαλαίου σε δευτερογενείς αγορές και της καθαρής αξίας ανά μετοχή των συμμετοχών BTC του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Φρενίτιδα για Grayscale

Σε αυτό το πλαίσιο, το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) βίωσε την πιο δραστήρια συνεδρίασή του εδώ και 14 μήνες.

Σχεδόν 20 εκατομμύρια μετοχές GBTC άλλαξαν χέρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότερες από το κραχ της αγοράς κρυπτογράφησης τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Yahoo. Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 18% σε σχεδόν 21 δολάρια, το υψηλότερο από τότε που το bitcoin (BTC) έφτασε τα 31.000 δολάρια στα μέσα Ιουλίου.