«Ανοδικοί κίνδυνοι» στο φυσικό αέριο: Γιατί οι Ευρωπαίοι traders προβλέπουν αύξηση τιμών

«Ανοδικοί κίνδυνοι» στο φυσικό αέριο: Γιατί οι Ευρωπαίοι traders προβλέπουν αύξηση τιμών
Gas pumping station. Gas hub. Shut-off valves on gas pipelines. Gas industry facility against the sky. Distortion with the effect of fish-eye equipment. Photo: Shutterstock
Οι επενδυτές διατηρούν τις ανησυχίες τους για ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ενόψει των γεωπολιτικών κινδύνων και των πιέσεων από τον χειμερινό ανταγωνισμό για LNG φορτία.

Τα δικαιώματα προαίρεσης (options) του φυσικού αερίου υποδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι traders παραμένουν σε εγρήγορση για πιθανούς ανοδικούς κινδύνους στις τιμές, παρά την υποβάθμιση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανών μεταβολών στις τιμές διατηρείται κοντά στο υψηλότερο σημείο από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, δείχνοντας ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν σε μελλοντική άνοδο.

Οι επενδυτές έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην αγορά options φυσικού αερίου για να θωρακιστούν από τους ποικίλους κινδύνους του χειμώνα, όπως η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για LNG φορτία και το επικείμενο τέλος της συμφωνίας διέλευσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και οι ανάγκες θέρμανσης λόγω του ψυχρού κλίματος τροφοδότησαν το ενδιαφέρον για αυτά τα προϊόντα.

Παρόλο που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από τη Μέση Ανατολή φαίνεται να υποχωρούν, οι traders διατηρούν τις ανησυχίες τους, βασιζόμενοι σε άλλους παράγοντες για την bullish τάση στην αγορά του φυσικού αερίου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αγορά πετρελαίου, όπου οι προβλέψεις για διαταραχές στη Μέση Ανατολή, που είχαν οδηγήσει σε άνοδο των call options, δεν αποδείχθηκαν θεμελιώδεις.

Η στρέβλωση στα options – με τα ανοδικά call options να τιμολογούνται υψηλότερα από τα καθοδικά put options – συμπίπτει με τα υψηλά έτους στα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου. Εφοδιαστικές διακοπές από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ εντείνουν τις ανησυχίες για τα αποθέματα στην Ευρώπη, τα οποία κινδυνεύουν να εξαντληθούν γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: