Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη χθεσινή «αιμορραγία»
- 13/03/2020, 13:16
- SHARE
Ανακάμπτουν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση μετά το χθεσινό ιστορικό «ξεπούλημα». Ανάσα ανακούφισης ακούγεται και πάλι σήμερα στις ευρωπαϊκές μετοχών. Οι επενδυτές προσπαθούν να αντιδράσουν στη χθεσινή άνευ προηγουμένου αιμορραγία και οδηγούν τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της ηπείρου σε άλμα άνω του 7%. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί με κέρδη της τάξης του 4,5% και τις τράπεζες να δείχνουν το δρόμο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει άνοδο 7% στις 13:57 ώρα Ελλάδος. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 7,5%, στο Παρίσι ο CAC 40 είναι στο +8% και στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύεται 7,1%. Εντυπωσιακό ράλι για τις ιταλικές μετοχές, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να απογειώνεται 15% και να είναι ο μόνος που καλύπτει το σύνολο των χθεσινών απωλειών.
Σήμερα το σύνολο σχεδόν των κλάδων του παρουσιάζει άνοδο, με εκείνους των πρώτων υλών και των βιομηχανικών αγαθών να καταγράφουν κέρδη άνω του 8%. Ο κλάδος ταξιδιών αναψυχής ωστόσο παλεύει να ανέβει σε θετικό έδαφος. Έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας του τον τελευταίο μήνα.
Σε επίπεδο εταιρειών μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών είναι η Roche, με τη μετοχή της να επιδίδεται σε ράλι καθώς έλαβε το πράσινο φως των αμερικανικών αρχών για ένα τεστ διάγνωσης του νέου κορωνοϊού που είναι 10 φορές ταχύτερο από το σημερινό.
Στο ΧΑ ξεχωρίζει ο κλάδος των τραπεζών με κέρδη της τάξης του 9%.
«Αιμορραγία» στη συνεδρίαση της Πέμπτης
Υπενθυμίζεται ότι χθες, το Χρηματιστήριο έζησε το απόλυτο sell off , με τις αποφάσεις της ΕΚΤ να επιδεινώνουν το κλίμα στην εγχώρια και τις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών με πτώση 10,61% βυθίστηκε σε χαμηλό 44 μηνών, με 4,6 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ να γίνονται «καπνός». Ίλιγγο δε προκαλεί το ύψος των κεφαλαίων που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους ανερχόμενα σε 27,7 δισ. ευρώ. Τραγωδία και για τον τραπεζικό δείκτη που έγραψε ζημιές 16,24%.
Η κήρυξη πανδημίας από τον παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας αύξησε τους φόβους των αγορών για τις οικονομικές επιπτώσεις, ενώ το κλίμα επιβάρυνε και η απόφαση Τραμπ να διακόψει την αεροπορική σύνδεση των ΗΠΑ με την Ευρώπη. Επίσης, η επιλογή της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων όπως έχουν κάνει η FED και η Τράπεζα της Αγγλίας επιβάρυνε το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες ανέμεναν δραστικότερες παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.