Ανοχή, τέλος από την ΑΑΔΕ: Ξεκινούν οι εντατικοί έλεγχοι για POS, IRIS και ταμειακές

Ανοχή, τέλος από την ΑΑΔΕ: Ξεκινούν οι εντατικοί έλεγχοι για POS, IRIS και ταμειακές
Συσκευή POS σε εστιατόριο στην Αθήνα, την Τρίτη 01 Αυγούστου 2017. Άτυπη παράταση της προθεσμίας, για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, γνωστών ως POS, δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις με ύποπτες κινήσεις ή αρνητικά μικτά κέρδη, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ποινές θα επιβληθούν στους παραβάτες.

Με την ολοκλήρωση των προθεσμιών για τη συμμόρφωση των επαγγελματιών με τα νέα φορολογικά μέτρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δρομολογεί σειρά φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στην εφαρμογή των κανόνων διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS, την εγκατάσταση του νέου συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, και τη χρήση των «έξυπνων» ταμειακών που είναι ανθεκτικές στη φοροδιαφυγή.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αρχίσουν άμεσα να βγαίνουν στην αγορά για να διαπιστώσουν αν οι επιχειρήσεις τηρούν τις νέες διατάξεις, με έμφαση σε όσες δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές τους με τα POS ή χρησιμοποιούν λογισμικά που εκδίδουν αποδείξεις μαϊμού, αποκρύπτοντας τον πραγματικό τζίρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς οι φορολογικές αρχές διαθέτουν ήδη δεδομένα από το σύστημα e-send και τα στοιχεία πωλήσεων μέσω καρτών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση των παραβάσεων.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν επίσης στις λαϊκές αγορές και τα ταξί, όπου από τον Ιούλιο ισχύει η υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα, ενώ αυστηρά πρόστιμα θα επιβληθούν σε όσους δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό ή δεν έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα IRIS.

Επιπλέον, βαριά πρόστιμα και άλλες κυρώσεις αναμένονται για τους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων που παραβιάζουν τους κανόνες λειτουργίας των ταμειακών τους συστημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: