Ante portas το ψηφιακό ευρώ – Ο ορίζοντας 5ετίας και οι διαφορές με τα cryptos

Ante portas το ψηφιακό ευρώ – Ο ορίζοντας 5ετίας και οι διαφορές με τα cryptos
epa08464893 (FILE) - An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019 (reissued 04 June 2020). The ECB on 04 June 2020 announced it's monetary policy decision and said the 'pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by 600 billion euro to a total of 1,350 billion euro, as a part of stimulus efforts to strenghten the eurozone economy'. EPA/RONALD WITTEK *** Local Caption *** 55115425 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΚΤ έκανε άλλο ένα βήμα προς την ψηφιακή έκδοση του ευρώ.

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιόακιμ Νάγκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι θεωρεί ότι θα είναι δυνατή η πληρωμή με το ψηφιακό ευρώ σε περίπου πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος της Bundesbank δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι η ψηφιακή έκδοση του ευρώ, η οποία θα επιτρέπει στους πολίτες των 20 χωρών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές με ασφάλεια και δωρεάν, είναι «ένα τεράστιο έργο πληροφορικής».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η ΕΚΤ έκανε άλλο ένα βήμα προς το ψηφιακό ευρώ ανακοινώνοντας ότι ξεκινά η προπαρασκευαστική φάση μετά την ολοκλήρωση της διερευνητικής φάσης, η οποία ξεκίνησε από το Ευρωσύστημα τον Οκτώβριο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ψηφιακό ευρώ θα επιτρέπει στους καταναλωτές στην Ευρώπη να πληρώνουν με χρήματα της κεντρικής τράπεζας, αλλά δεν θα αποτελεί επενδυτικό αντικείμενο όπως τα κρυπτονομίσματα, ανέφερε από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Φινλανδίας, Τουόμας Βαλιμάκι.

Ο Βαλιμάκι δήλωσε την Πέμπτη ότι πρόθεση της ΕΚΤ είναι τα άτομα, αντί οι επιχειρήσεις, να μπορούν να έχουν έναν λογαριασμό σε ψηφιακό ευρώ με ένα όριο.

«Είναι λογικό να δώσουμε έμφαση στο ότι ο σχεδιασμός για το ψηφιακό ευρώ είναι να αποτελέσει ένα μέσο πληρωμής και όχι επενδυτικό αντικείμενο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόθεση της ΕΚΤ δεν είναι να μεταφερθούν οι αποταμιεύσεις από τους ισολογισμούς των εμπορικών τραπεζών στον ισολογισμό του ευρωσυστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: