Αντέχουν οι επιχειρήσεις μια «ακαριαία» αύξηση του κατώτατου μισθού;
- 31/01/2015, 11:52
- SHARE
Διαφορετικές οι προσεγγίσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ - Τι σκέφτεται η κυβέρνηση.
Ένα από τα μεγάλα θέματα που έχουν ανοίξει στην αγορά αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Θεωρητικά η επαναφορά του σε αυτά τα επίπεδα είναι μια από τις πιο «εύκολες» αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς δεν έχει κάποιο δημοσιονομικό κόστος, όπως για παράδειγμα η επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Το ερώτημα όμως που εύλογα προκύπτει είναι πώς οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες, θα καλύψουν το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας. Το κόστος εργασίας όμως δεν είναι συνάρτηση μόνο του μισθού, αλλά και του μη μισθολογικού κόστους. Οι ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις, ενώ ο εργαζόμενος παίρνει πολύ λιγότερα. Η διαφορά ανάμεσα στο κόστος εργασίας και στις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου είναι η πιο υψηλή στις χώρες του ΟΟΣΑ (43%).
Η ΕΣΕΕ έχει προτείνει δύο λύσεις: είτε περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, είτε επιδότηση των νέων προσλήψεων με τα χρήματα που σήμερα δίνονται ως επίδομα ανεργίας.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτιμά πως η εν λόγω κίνηση θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης. Ακόμα επισημαίνει τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και υπενθυμίζει πως από την αρχή είχε διαφωνήσει με τις επιλογές των κυβερνήσεων, από το 2010 και μετά, που υιοθέτησαν μεγάλες μειώσεις μισθών σε μία προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και διατήρησης της απασχόλησης.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ένας υψηλότερος κατώτατος μισθός θα τονώσει τη ζήτηση, καθώς η οριακή ροπή για κατανάλωση (MPC) είναι πολύ μεγαλύτερη στα χαμηλότερα εισοδήματα εν συγκρίσει με τα υψηλότερα. Η ενίσχυση της κατανάλωσης θα δημιουργήσει νέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις και σταδιακά θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης.
Τα ισοδύναμα και η αύξηση του κόστους
Παράλληλα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι θα μπορούσε να υιοθετηθεί η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των εργοδοτών.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 137.113 εργαζόμενοι στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Συνεπώς η αύξηση του συνολικού ετήσιου κόστους μισθοδοσίας που προκύπτει με βάση την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι 361,8 εκατ. ευρώ, ενώ ανά εργαζόμενο προκύπτει αύξηση του μηνιαίου κόστους μισθοδοσίας κατά 188,46 ευρώ ή κατά 25,2% σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα.
Στις προθέσεις της ΕΣΕΕ προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή είναι να προτείνει μερική επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων υπό την εξής έννοια: αυτές να ισχύουν για τον κατώτατο μισθό, αλλά για το ποσό άνω των 751 ευρώ να ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.
Με βάση τις προτάσεις της ΕΣΕΕ, η προκύπτουσα αύξηση του συνολικού ετήσιου κόστους μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα είναι της τάξεως των 361,8 εκατ. ευρώ και αποτελεί το κατάλληλο κίνητρο προκειμένου το «επίδομα ανεργίας» του ΟΑΕΔ να μετατραπεί σε «επίδομα εργασίας» από πλευράς του κράτους, μέσω κάλυψης μέρους του συνολικού κόστους μισθοδοσίας.
Η παραπάνω επιβάρυνση αναμένεται να υπερκαλυφθεί από τις πολλαπλασιαστικά ευεργετικές συνέπειες της μείωσης της ανεργίας, της τόνωσης της καταναλωτικής δαπάνης και της συνακόλουθης ενίσχυσης του τζίρου των επιχειρήσεων.
Αντιδράσεις από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων
Παράγοντες από την άλλη μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων υποστηρίζουν ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα στρεβλώσει τον ανταγωνισμό. Οπως επισημαίνουν οι μεγάλες αλυσίδες, σήμερα πληρώνουν υψηλότερους μισθούς και σε κάθε περίπτωση αυτό που δηλώνουν είναι αυτό που καταβάλλουν. Αντιθέτως, οι μικρότερες επιχειρήσεις πληρώνουν μικρότερους μισθούς από αυτούς που δηλώνουν, εμφανίζοντας αυξημένα έξοδα και επομένως μειωμένα κέρδη.
Τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση
Από τη μεριά του το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την εξέταση του θέματος του κατώτατου μισθού, ύστερα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις άλλων υπουργείων.
Μια από τις προτάσεις είναι η αύξηση στα επίπεδα των 751 ευρώ να γίνει σταδιακά για να μην προκαλέσει «σοκ» στην εγχώρια οικονομία και την αγορά απασχόλησης.
Στόχος είναι η παράλληλη προώθηση φορολογικών και άλλων μέτρων, που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα δώσουν κίνητρα για προσλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προώθηση νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και εφορίες.
Διαβάστε ακόμη: