Η «αντεπίθεση» της Microsoft σε cloud και mobility
- 12/12/2014, 09:00
- SHARE
Η Διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft, Μυλαίδη Στούμπου, μας ξεναγεί στον τεχνολογικό κόσμο της εταιρείας.
To cloud και το mobility, δύο νέοι τεχνολογικοί όροι που μπήκαν πρόσφατα στη ζωή των ελληνικών επιχειρήσεων, έχουν αναδειχτεί σε σημαντικά εργαλεία αύξησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων, ενώ παράλληλα μειώνουν τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης μιας εργασίας και φυσικά τα λειτουργικά κόστη.
Πρωτοπόρος σε αυτή την καινοτόμα τεχνολογική πρόταση είναι η Microsoft, η στρατηγική της οποίας βασίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο στο να προσφέρει τεχνολογία αιχμής στην ελληνική αγορά και κυρίως να βοηθήσει εταιρείες που παράγουν λογισμικό, developers, φοιτητές αλλά και startups να αξιοποιήσουν τις τάσεις αυτές προκειμένου να παράξουν καινοτόμες λύσεις για την ελληνική και την παγκόσμια αγορά.
Η Διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft, Μυλαίδη Στούμπου, μιλά αποκλειστικά στο fortunegreece.com για τα οφέλη που δημιουργεί στις επιχειρήσεις η χρήση των εφαρμογών cloud και mobility, αλλά και για τις δράσεις της γνωστής πολυεθνικής για την στήριξη των ελληνικών startups.
«To cloud computing είναι μία παγκόσμια τάση που έχει προξενήσει μεγάλο ενδιαφέρον και στην ελληνική αγορά. Αν και στη χώρα μας δεν έχει ωριμάσει τόσο πολύ όσο στις δυτικές χώρες, παρατηρείται μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και η κρίση συνέβαλε σε αυτό ουσιαστικά. Έχει φέρει, όπως συνηθίζω να λέω, τον «εκδημοκρατισμό» στην τεχνολογία. Ακόμη και η πιο μικρή επιχείρηση έχει σήμερα πρόσβαση σε τεχνολογία που παλαιότερα ήταν προνόμιο μόνο των μεγάλων, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει μεγάλα ποσά, ενώ τα αποτελέσματα από τη χρήση της είναι άμεσα και μετρήσιμα».
Βάσει έρευνας που διεξήχθη πρόσφατα από την Ipsos Morris, τα 2/3 των στελεχών που συμμετείχαν σε αυτή ανέφεραν πως το cloud computing αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Όσο για το mobility, αυτό φαίνεται πως ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, ο οποίος στην καθημερινότητά του χρησιμοποιεί περισσότερες από μια συσκευές, τις οποίες συχνά φέρνει και στο επαγγελματικό του περιβάλλον.
Σήμερα η ανάγκη του να είμαστε παραγωγικοί από οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. «Το προσωπικό είναι σε θέση να υλοποιεί εργασίες απομακρυσμένο από το εργασιακό περιβάλλον μιας εταιρείας, να συνεδριάζει εξ αποστάσεως, να μοιράζεται σημαντικά έγγραφα, γνωρίζοντας πως η ενδοεταιρική του επικοινωνία θα γίνει με ασφάλεια. Σκεφτείτε τη δυνατότητα του να μπορεί κάποιος να ελέγξει και να εγκρίνει μια προμήθεια ή μία προσφορά για έναν πελάτη από το αεροδρόμιο ή ακόμη και από το σπίτι του!».
Οι startups είναι ένας χώρος στον οποίο η Microsoft έχει επενδύσει αρκετά καθώς βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Στη χώρα μας υπάρχει δε αγαστή συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Σήμερα, περί τους 150.000 φοιτητές χρησιμοποιούν δωρεάν λογισμικό της γνωστής πολυεθνικής. Επιπρόσθετα, από το 2008 που λειτουργεί το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, πάνω από 200 startups έχουν υποστηριχθεί τεχνικά, πρακτικά και επιχειρηματικά μέσω της παροχής υπηρεσιών mentoring, ενώ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου έχουν φιλοξενηθεί 25 νέες επιχειρήσεις. Έχουν διοργανωθεί δεκάδες τεχνολογικοί διαγωνισμοί και έχουν αναδειχθεί πάνω από 50 καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέρα από τις υποδομές και την τεχνογνωσία, το Κέντρο Καινοτομίας διασυνδέει τις νέες επιχειρήσεις με ένα παγκόσμιο δίκτυο 100.000 περίπου επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, καθώς και η δυνατότητα επαφής των νέων επιχειρηματιών με venture capitals του εξωτερικού. «Στόχος μας για το 2015 είναι να αυξήσουμε τον ετήσιο ρυθμό του αριθμού των start ups που υποδεχόμαστε για φιλοξενία, αυξάνοντάς τες σε 6 ή ακόμη και 8 το χρόνο».
Η κ. Στούμπου υπογραμμίζει πως τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μια νεοφυής επιχείρηση που θέλει να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να δραστηριοποιηθεί εκτός συνόρων είναι η ταχύτητα, η ευελιξία, η καινοτομία, η σωστή στόχευση και έρευνα για την ζήτηση των προϊόντων της εντός και εκτός συνόρων, αλλά και η καλή διαχείριση στα λειτουργικά κόστη, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου είδους εγχειρήματα ξεκινούν με περιορισμένα αρχικά κεφάλαια. Θεωρεί δε το cloud ως το κατάλληλο εργαλείο που μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων ακόμη και για μια startup που αποτελείται από δύο άτομα.
Στο ερώτημα εάν το οικοσύστημα των startups φέρει χαρακτηριστικά «φούσκας», η Διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft απαντά πως η νέα επιχειρηματικότητα αυτή την περίοδο της κρίσης για τη χώρα, προσφέρει στους νέους διεξόδους από την ανεργία, καθώς τους ανοίγει νέους επαγγελματικούς δρόμους με πιο εξωστρεφή προσανατολισμό.
«Το επίπεδο των νέων που αποφοιτούν σήμερα από τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι υψηλό και στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Εάν μια startup έχει κάτι διαφορετικό να παρουσιάσει στην αγορά, είναι βέβαιο πως σταδιακά θα ωριμάσει και θα πετύχει. Έχουμε πολλά παραδείγματα τέτοιων νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Καινοτομίας, όπως οι ParkAround, Kinems και Anlock. Να θυμίσω δε ότι και η BugSense που εξαγοράστηκε από εισηγμένη στο Nasdaq εταιρία του εξωτερικού “μεγάλωσε” κοντά μας». Για να μην παρατηρηθούν λοιπόν τα φαινόμενα φούσκας που είδαμε σε άλλες περιπτώσεις, η κα Στούμπου τονίζει πως θα πρέπει στην Ελλάδα να υπάρξει άμεση στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων με νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης και κυρίως ανάπτυξη σωστής επιχειρηματικής κουλτούρας.
«Οι νέοι θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν αρκεί να έχεις μια έξυπνη ιδέα για να πετύχεις, αλλά θα πρέπει μαζί να έχεις εντοπίσεις την κατάλληλη αγορά και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης, να έχεις καταρτίσει το σωστό πλάνο για την ωρίμανσή της, να έχεις στελεχώσει την εταιρεία με τους κατάλληλους ανθρώπους, και φυσικά, να είσαι οπλισμένος με υπομονή κι επιμονή. Πιστεύω πως σε κάθε περίπτωση η δημοσιότητα και η προβολή των ελληνικών startups βοηθά τη χώρα να φανεί στον παγκόσμιο χάρτη και να προσελκύσει επενδύσεις».
Για την ίδια, σωστός επαγγελματίας είναι εκείνος που φέρει αποτελέσματα ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις ενός ολοένα μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος. Όσο για το φύλο και το ρόλο που παίζει στην επαγγελματική ανέλιξη ενός στελέχους, η ίδια κατέχοντας σημαντική θέση σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο απαντά πως το φύλο δεν είναι ούτε προϋπόθεση αλλά ούτε και περιορισμός για να πετύχει κάποιος. Είναι όμως απαραίτητο το στέλεχος, πέρα από τα αποτελέσματα και την προσαρμοστικότητα, να έχει υπομονή, επιμονή, ανθεκτικότητα και φυσικά να ξεχωρίζει από το μέσο όρο των εργαζομένων.
«Βρίσκομαι από το 1994 στην αγορά και αυτό που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια είναι πως οι γυναίκες έχουν και τη δυνατότητα και την ικανότητα να ξεχωρίσουν. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν σημαντικές διοικητικές θέσεις, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που ηγούνται εταιρειών. Στη Microsoft την τελευταία διετία επικεφαλής είναι η κ. Πέγκυ Αντωνάκου και στο διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν πολλές γυναίκες. Αποτελούν σχεδόν τα μισά μέλη που το απαρτίζουν».
Πέρα από τις ευκαιρίες που δίνει η Microsoft στα στελέχη γένους θηλυκού, στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται και το ευέλικτο μοντέλο εργασίας. Η κουλτούρα της εταιρίας που αξιολογεί την απόδοση των στελεχών με βάση τα αποτελέσματα και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, επιτρέπει στα στελέχη να εργάζονται από οποιοδήποτε χώρο, χωρίς αυτό να μειώνει την παραγωγικότητά τους.
Τα σχέδια της Microsoft για τη στήριξη του επιχειρείν σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο είναι πολλά. Και το 2015 θα συνεχιστεί η στρατηγική «Cloud-first, Mobile-first», ενώ τα στελέχη της διοίκησης θα επιδιώξουν να μεταδώσουν το μήνυμα αυτής της στρατηγικής σε όλους τους κλάδους της αγοράς.
Παράλληλα, το Κέντρο Καινοτομίας θα συνεχίσει τις δράσεις του και θα αυξήσει τις συνέργειες με φορείς που προσανατολίζονται στον ίδιο στόχο. Τέλος, στο επίκεντρο θα βρεθούν η τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσα από τη συμμετοχή της Microsoft στην «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση», μίας πρωτοβουλίας της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων. Επίσης, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και η έναρξη του παγκόσμιου τεχνολογικού διαγωνισμού για φοιτητές Imagine CUP στις ΗΠΑ.
Τα καλά νέα έρχονται και για εκείνους που θέλουν να είναι ενήμεροι αναφορικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Εντός της νέας χρονιάς η Microsoft θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως τα Windows 10. «Μιλάμε για τη νέα γενιά των Windows που προσφέρει ενιαία εμπειρία και ενιαία πλατφόρμα για όλες τις συσκευές: κινητά τηλέφωνα, tablets, PCs και XBOX θα λειτουργούν με ενιαίο λειτουργικό σύστημα, παράλληλα οι developers και οι εταιρείες παραγωγής λογισμικού θα αναπτύσσουν μία και μόνη εφαρμογή για όλες τις παραπάνω συσκευές. Τα Windows 10 αντιπροσωπεύουν το πρώτο βήμα της νέας γενιάς Windows, ξεκλειδώνοντας νέες εμπειρίες, με σκοπό να παράσχουν στους χρήστες νέους τρόπους εργασίας, παιχνιδιού και σύνδεσης».