«Αντικαπνιστική εκστρατεία» για τα παιδιά στην Ελλάδα από ομογενή επιχειρηματία
- 24/12/2014, 21:09
- SHARE
Η προσπάθεια του επιχειρηματία να σώσει τα παιδιά της Ελλάδος από θανατηφόρες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
«Αντικαπνιστική εκστρατεία για να σωθούν τα παιδιά της Ελλάδας» έχει αναλάβει ένας Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας».
Όπως αναφέρεται, «ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος από την πόλη του Λόουελ της Μασαχουσέτης, Γεώργιος Μπεχράκης, έχει ξεκινήσει μία ιερή και πατριωτική αποστολή τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να σώσει τα παιδιά της Ελλάδος από θανατηφόρες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα» και «έχει αφιερώσει αρκετό χρόνο πηγαινοερχόμενος στην Ελλάδα, κατά τα τελευταία έξι χρόνια, κι έχει ξοδέψει πάνω από δέκα εκατομμύρια δολάρια σε μία συστηματική εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος, στοχεύοντας στους Έλληνες μαθητές και μαθήτριες, στην προσπάθειά του να τους πείσει να κόψουν το κάπνισμα ή να μην το αρχίσουν ποτέ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας, «ο κ. Μπεχράκης έχει εκδώσει μία σειρά από μικρά βιβλία, με γενικό τίτλο: “Η αλήθεια για το κάπνισμα”, των οποίων έχει χρηματοδοτήσει τη συγγραφή, την έκδοση και τη συνεχή διανομή τους. Είναι μικρού μεγέθους πληροφοριακά πονήματα σε κατανοητή και εύληπτη γλώσσα και δομή. Μερικά από αυτά τα βιβλία ονομάζονται “παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα” και “μαθαίνω να μην καπνίζω”. Επίσης, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και για τους ενήλικες που καπνίζουν και ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες. Προς τούτο χρηματοδότησε την έκδοση ενός βιβλίου στο εξώφυλλο του οποίου υπάρχει η φωτογραφία μιας νέας μητέρας φιλώντας το νεογέννητό της παιδάκι, με τίτλο: “Επειδή σ’ αγαπώ δεν καπνίζω”. Βασικά είναι ένας οδηγός αυτοβοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη».
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Μπεχράκης ανέφερε: «Όλα ξεκίνησαν στη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στην Ελλάδα και λόγω των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, έμεινα σ’ ένα μικρό ξενοδοχείο στην Κηφισιά. Ένα πρωινό περπάτησα γύρω στην περιοχή, γύρω από το ξενοδοχείο, κι έτυχε να περάσω μπροστά από ένα σχολείο οπότε είδα δύο μαυροντυμένες γυναίκες να δίνουν δωρεάν τσιγάρα σε μικρά κορίτσια. Τις πλησίασα διότι ήθελα να δω τι έκαναν, δεν μιλούσαν ούτε ελληνικά, ούτε αγγλικά, αλλά μοίραζαν τσιγάρα σε κοριτσάκια 11 και 12 χρονών. Τηλεφώνησα στον εξάδελφό μου, τον Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος είναι γιατρός πνευμονολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και τον ρώτησα τι γίνεται εδώ; Επιτρέπει η κυβέρνηση σε αλλοδαπούς να μοιράζουν τσιγάρα σε μικρά κορίτσια και αγόρια; Θα αντιμετωπίσετε μεγάλη καταστροφή στα επόμενα τριάντα χρόνια. Εσύ που είσαι γιατρός γνωρίζεις ότι το 80% του καρκίνου των πνευμόνων προέρχεται από το κάπνισμα των τσιγάρων. Αυτά τα παιδιά θα καπνίζουν κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια και θα προκύψει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι».
Στη συνέχεια, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «ο κ. Μπεχράκης κινητοποίησε τις γνώσεις του, τις γνωριμίες του και τα χρήματά του και ξεκίνησε την εκστρατεία. Είπε πως “αναζήτησα τη βοήθεια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ήλθαν στην Ελλάδα και άρχισαν ένα πρόγραμμα κάνοντας διαλέξεις στους μαθητές στα σχολεία”, τονίζοντας επίσης ότι “η αντίδραση ήταν εξαιρετική”».
Στην ερώτηση «αν αξίζει ο κόπος και η διάθεση των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων γι’ αυτήν την προσπάθεια;», τόνισε ότι «και βέβαια αξίζει διότι αισθάνομαι πολύ άνετα βοηθώντας αυτά τα παιδιά». Πρόσθεσε δε ότι «πηγαίνω στην Ελλάδα δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, αλλά τους συγκεντρώνουμε όλους μαζί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, 800 με 900 παιδιά, μέσα σε μία μεγάλη αίθουσα. Τους μιλούμε και στη συνέχεια τούς δίνουμε χρηματικά βραβεία για έργα τέχνης, όπως π.χ. πώς θα φαίνονται εάν αρχίσουν να καπνίζουν. Κάνουν ζωγραφική κι έχομε καθιερώσει βραβεία για τους καλύτερους καλλιτέχνες ζωγράφους».
Ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι πολύ εντυπωσιασμένος μ’ αυτά τα παιδιά, τα Ελληνόπουλα. Είναι πολύ επιδεκτικά μαθήσεως και έχουν γνώσεις».