Αντιμέτωπη με φυλάκιση 30 χρόνων η CFO της Huawei
- 08/12/2018, 11:10
- SHARE
Η 46χρονη κατηγορείται ότι συνωμότησε για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, εξαπατώντας χρηματοοικονομικά ιδρύματα.
Η «κληρονόμος» του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στον Καναδά κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, κατηγορείται για «απάτη» από την αμερικανική δικαιοσύνη, όπως έγινε γνωστό σήμερα. Η Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία προσήχθη σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στο Βανκούβερ, φέρεται ότι είπε ψέματα σε πολλές τράπεζες αναφορικά με μια θυγατρική της Huawei ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην ιρανική αγορά, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη.
Η Μενγκ, αυτοπροσώπως, είχε πει σε Αμερικανούς τραπεζίτες ότι ο κινεζικός κολοσσός δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία Skycom μολονότι «η Skycom είναι η Huawei», όπως ανέφερε ο εισαγγελέας κατά τη διάρκεια αυτής της ακρόασης. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην γίνει δεκτό το αίτημα της 46χρονης, που ζητούσε να αφεθεί ελεύθερη υπό όρους.
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση της Μενγκ. Σύμφωνα με τις καναδικές αρχές, η οικονομική διευθύντρια της Huawei κατηγορείται για «συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης σε βάρος πολλών οικονομικών θεσμών» και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη άνω των 30 ετών.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βανκούβερ είναι αρχικά απαγορεύσει να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες που θα αποκαλύπτονταν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Στη συνέχεια όμως, ήρε αυτήν την απαγόρευση.
Η σύλληψη της Μενγκ την 1η Δεκεμβρίου, την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα ανακοίνωναν την «εκεχειρία» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους, προκάλεσε την οργή του Πεκίνο που ζητά την άμεση απελευθέρωσή της.
Η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε μέχρι τη Δευτέρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως δικαστήριο της Νέας Υόρκης εξέδωσε στις 22 Αυγούστου ένταλμα σύλληψης ενάντια στην οικονομική διευθύντρια της Huawei, ζητώντας τη σύλληψή της για να δικαστεί σε κατηγορίες που εξέδωσε εις βάρος της η αμερικανική δικαιοσύνη, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα κατά την ακροαματική διαδικασία της Μενγκ Ουάνγκζου.
Σύμφωνα τα δικαστικά έγγραφα, οι αμερικανικές αρχές έλαβαν γνώση ότι στις 29 Νοεμβρίου η 46χρονη Μενγκ θα βρισκόταν στο Βανκούβερ- ως ενδιάμεσο σταθμό- στο ταξίδι της προς τρίτη χώρα, που πιστεύεται ότι ήταν το Μεξικό.
Δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν εξάλλου το τελευταίο διάστημα ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τη δυνητική ανάμιξη της κινεζικής κυβέρνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και σε άλλα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Η Huawei διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στη δραστηριότητά της. Η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε επίσημα στις αρχές της χρονιάς αμερικανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να μην εφοδιάζονται με κινεζικό εξοπλισμό.
Η ZTE Corp, μικρότερου μεγέθους ανταγωνίστρια της Huawei, αναγκάστηκε να αναστείλει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της νωρίτερα φέτος, όταν οι αρχές των ΗΠΑ την κατηγόρησαν για την παράνομη εξαγωγή προϊόντων αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα.