Αντιμέτωπη με πρόστιμο «μαμούθ» η JP Morgan
- 28/08/2013, 15:28
- SHARE
Περισσότερα από έξι δισ. δολάρια καλείται να καταβάλει η τράπεζα για την πώληση «προβληματικών» ομολόγων πριν την οικονομική κρίση του 2008.
Πρόστιμο μεγαλύτερο από από 6 δισ. δολάρια καλείται να πληρώσει η τράπεζα JPMorgan Chase για τη διευθέτηση της εις βάρος της κατηγορία για πώληση «προβληματικών» ομολόγων σε κρατικές εταιρείες στεγαστικής πίστης πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η JP Morgan αντιμετώπιζε από το 2011 μαζί με άλλες 17 τράπεζες αγωγή από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Στεγαστικής Πίστης (Federal Housing Finance Agency) με την κατηγορία ότι υποστήριξε -εν γνώσει της- ψευδώς πως τα δάνεια, στα οποία βασίζονταν ομόλογα ύψους 33 δισ. δολαρίων που δόθηκαν σε κρατικές εταιρείες, ήταν συνεπή με τις κατευθυντήριες αρχές για την αναδοχή τους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τράπεζα «υπερεκτίμησε σοβαρά τη δυνατότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους». Τα ομόλογα πουλήθηκαν στις εταιρείες Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίες εγγυώνταν τα στεγαστικά δάνεια στην Αμερική και αγόραζαν ομόλογα για το δικό τους χαρτοφυλάκιο επενδύσεων. Όταν οι δανειολήπτες άρχισαν το 2007 να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους, η αξία των ομολόγων μειώθηκε πολύ, με τα γνωστά επακόλουθα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Η τράπεζα είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο διακανονισμού με τις αμερικανικές αρχές, ωστόσο αρνείται να δεχτεί το πρόστιμο που ξεπερνά τα 6 δισ. Η JP Morgan θα μπορούσε να υποστηρίξει στο δικαστήριο πως δεν φέρει απόλυτη ευθύνη, καθώς πολλά από τα προβληματικά ομόλογα ανήκαν στις τράπεζες Bear Stearns και Washington Mutual, τις οποίες εξαγόρασε στην πορεία.
Όποια κι αν είναι η τελική έκβαση της δίκης, ωστόσο, δεν αναμένεται να επηρεάσει την κερδοφορία της τράπεζας, αφού παρουσίασε κέρδη 6,5 δισ. δολαρίων και στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Το πρόστιμο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει κληθεί να πληρώσει οποιαδήποτε τράπεζα μετά την κρίση και ξεπερνά το ποσό που αναμένεται να πληρώσει η JPMorgan για το σκάνδαλο των συναλλαγών που έγιναν από το κατάστημά της στο Λονδίνο, γνωστό ως «London Whale», ενώ υπερβαίνει και τα ποσά που της επιδικάστηκαν για τη χειραγώγηση των αγορών εμπορευμάτων.