«Αντίο Deep Impact»
- 22/09/2013, 08:21
- SHARE
Η NASA πήρε απόφαση ότι ο ιστορικός εξερευνητής του διαστήματος, χάθηκε για πάντα.
Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που η NASA έχει να «ακούσει νέα» από τον «παλιόφιλο» Deep Impact, γεγονός που πλέον έχει αναγκάσει τους ανθρώπους της να παραδεχτούν ότι η αποστολή εξερεύνησης του διαστήματος που είχε αναλάβει, έλαβε τέλος. Τον τελευταίο μήνα οι μηχανική της NASA έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να ανακτήσουν την επικοινωνία, όμως η «συνεχιζόμενη σιγή ασυρμάτου» τους υποχρέωσε να παραδεχτούν την ήττα τους.
Ο Mike A’ Hearn, επικεφαλής της ομάδας ερευνών του Deep Impact, είπε ότι το διαστημόπλοιο αυτό «επαναπροσδιόρισε την αντίληψη που έχουμε για τους κομήτες και τη δραστηριότητά τους». «Το Deep Impact αποτέλεσε ένα εξαιρετικό και πολύ μεγάλου χρόνου ζωής, σκάφος, το οποίο μας έστειλε έναν όγκο δεδομένων κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που υπολογίζαμε», δήλωσε ο A’ Hearn στο Universe Today.
Διαβάστε ακόμη: Τα όρια του ηλιακού συστήματος ξεπέρασε το «Βόγιατζερ 1»
Την 4η Ιουλίου του 2005 το Deep Impact γιόρτασε την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ παρουσιάζοντας μια αστρική επίδειξη πυροτεχνημάτων, εκτοξεύοντας ένα βλήμα στον κομήτη Tempel 1. Πέρα όμως από το τελετουργικό της υπόθεσης, τα συντρίμμια του κομήτη που εκτοξεύτηκαν μετά την πρόσκρουση του βλήματος, μελετήθηκαν από τη NASA μέσω τηλεσκοπίου.
Στους επόμενους έξι μήνες της ίδιας χρονιάς η αποστολή του Deep Impact είχε τελειώσει, όμως οι επιστήμονες πίσω στη γη εξακολουθούσαν να είναι «συναισθηματικά συνδεδεμένοι» μαζί του, βάζοντας του συνεχώς νέες προκλήσεις.
Μετά από τον Tempel 1, κατευθύνθηκε προς τον κομήτη Hartley 2 περνώντας μέσω μιας σφοδρής καταιγίδας παγωμένων σωματιδίων, από την οποία βγήκε ανέγγιχτο! Μετά από αυτό έβαλε πορεία προς τον γιγαντιαίο κομήτη Gerradd, αναζητώντας πλανήτες του μεγέθους της γης που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
Διαβάστε επίσης: Η NASA ετοιμάζεται να «γραπώσει» αστεροειδείς
Λίγο πριν χαθεί το σήμα του, το Deep Impact μελετούσε έναν ακόμη κομήτη, τον Ison, ο οποίος τον προσεχή Νοέμβριο θα περάσει τόσο κοντά στη γη, όπου αναμένεται να λάμψει ακριβώς σαν τη σελήνη. Τα αίτια της εξαφάνισης του Deep Impact δεν είναι γνωστά, όμως οι επιστήμονες της NASA υποπτεύονται ότι πιθανότητα η μπαταρία του πάγωσε, αφήνοντας του να αιωρείται ακυβέρνητο στο κενό.
Η συμβολή του στην επιστήμη υπήρξε εξαιρετικά σημαντική. Οι «περιπέτειες» του αναθεώρησαν τις απόψεις για τους κομήτες, τους ακανονίστου σχήματος όγκους πάγου και τις σκόνης, τα οποία κινούνται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και συνιστούν τα υλικά που απέμειναν μετά τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος.
Το κόστος του προγράμματος Deep Impact είχε φτάσει τα 372 εκατομμύρια δολάρια.