To αντίπαλο δέος σε Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ

To αντίπαλο δέος σε Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ

Αναπτυξιακή τράπεζα και επενδυτικό ταμείο με 200 δισ. δολάρια αποθεματικό, οι δύο κινήσεις – ματ από την ομάδα των BRICS. 

Οι ηγέτες των κρατών που ανήκουν στην ομάδα των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών, τη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και ένα κοινό αποθεματικό ταμείο.
Τις δυο αυτές κινήσεις ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ μιλώντας στη σύνοδο κορυφής στη Φορταλέζα.

Σύμφωνα με την Ρουσέφ, η δημιουργία αυτών των θεσμών αποτελούσε μια προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη της ομάδας BRICS, ώστε να προστατευθούν από διάφορα σενάρια κρίσης: «θα αποτελούν κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας για να αυξηθεί η προστασία για τις χώρες (της ομάδας) BRICS και για άλλες χώρες. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την ασφάλειά μας», είπε η οικοδέσποινα της συνόδου.

Τι προβλέπει η συμφωνία
Η έδρα της αναπτυξιακής αυτής τράπεζας θα είναι στη Σαγκάη, την προεδρία θα αναλάβει για μια περίοδο πέντε ετών αρχικά η Ινδία, ενώ το κεφάλαιό της θα είναι 50-100 δισ. δολάρια. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα κοινό αποθεματικό ταμείο με διαθέσιμα 100 δισ. δολάρια.

Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης συνόδου κορυφής των BRICS, θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα στα κράτη-μέλη της ομάδας.

Το Ταμείο, χάρη στα κεφάλαιά του, θα επιτρέψει να αποφεύγονται «οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» αλλά και να υπάρξει «η προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας» των κρατών-μελών της BRICS και να «ενισχυθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της συνόδου.

Οι χώρες της ομάδας BRICS, που μετρούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ του πλανήτη, συζητούσαν εδώ και χρόνια για αυτό το διττό σχέδιο—το οποίο ουσιαστικά επιδιώκουν να αποτελέσει αντίβαρο στους αντίστοιχους θεσμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στους οποίους θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς.

Ένωση και στο πεδίο της ενέργειας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να δημιουργηθεί μια ένωση των κρατών της ομάδας BRICS στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και ένα κοινό απόθεμα καυσίμων, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

«Προτείναμε να συσταθεί μια ενεργειακή ένωση των BRICS. Υπό τη στέγη της, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό απόθεμα καυσίμων και ένα ινστιτούτο για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Πούτιν στους ηγέτες των άλλων κρατών της ομάδας—της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.

«Τα βήματα αυτά θα συμβάλλουν να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια των χωρών μας», πρόσθεσε ο Πούτιν.