Το «αντιπαραγωγικό» άγχος πριν την τελική συνέντευξη
- 05/09/2013, 08:57
- SHARE
Πώς να αποφύγετε την απόρριψη, όταν προκύπτει από προσωπικές προκαταλήψεις;
* H Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist
Τις προάλλες ένας φίλος μου μίλησε για την εμπειρία του σε πρόσφατες συνεντεύξεις που έδωσε και από την συζήτηση που κάναμε, προέκυψε μια ενδιαφέρουσα διαφορά ανάμεσα σε συνεντεύξεις με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και με κάποιον από το τεχνικό (ή όποιο άλλο) τμήμα.
Παρατήρησε ο φίλος μου πως οι συνεντεύξεις πήγαιναν τέλεια με το τεχνικό τμήμα, και οι δύο πλευρές ήταν πάντα ευχαριστημένες, αλλά όταν ερχόταν η ώρα να γίνει η συνάντηση με το HR, κάτι χαλούσε με αποτέλεσμα ο υποψήφιος να έχανε την αίσθηση αυτοπεποίθησης που είχε πριν μπει στη συνάντηση.
Υπάρχουν φυσικά πολλοί λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν το γιατί, αλλά ένας από αυτούς πιστεύω αξίζει να αναφερθεί αναλυτικά:
Παρόλο που όλοι όσοι εργάζονται στο ανθρώπινο δυναμικό είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες, και γνωρίζουν πολύ καλά πως να ξεχωρίζουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προσωπικότητας για την εκάστοτε θέση, είναι άνθρωποι με υποκειμενικές αντιλήψεις. Αυτές τις αντιλήψεις τους, όσο και να έχουν εκπαιδευτεί να τις ελέγχουν, κάποιες φορές βγαίνουν στην επιφάνεια, και τότε δημιουργείτε αυτή η αίσθηση που πολλοί από εμάς έχουμε νιώσει: «νοιώθουμε πως δε μας συμπαθούν, αντί να χαλαρώσουμε γινόμαστε πιο νευρικοί, κάνουμε περισσότερα λάθη με αποτέλεσμα να μας απορρίπτουν για τη θέση που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να ήμασταν οι καλύτεροι.
Συνέντευξη για δουλειά; Μην αγχώνεστε!
Πως μπορούμε να αποφύγουμε να συμβεί κάτι τέτοιο; Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιες στρατηγικές ώστε η «υποκειμενική γνώμη» να είναι υπέρ σας.
1. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει η συνάντηση με μια πολύ καλή εντύπωση στα μάτια του υπεύθυνου. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως οι αποφάσεις λαμβάνονται στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της συνάντησης, βασισμένες σε εμφάνιση, κινήσεις και τρόπο εισόδου από την πόρτα. Η οπτική επαφή, δυνατή χειραψία, συντηρητικά (ανάλογα με τη θέση) ρούχα, σωστή στάση σώματος και το χαμόγελο σας θα σας δώσουν θετικό προβάδισμα. Επίσης, καθώς ολοκληρώνεται η συνάντηση, θα πρέπει να δώσετε έμφαση στην έξοδο, με μια χειραψία και ευχαριστίες για το χρόνο τους.
2. Επειδή πλέον τα πάντα βρίσκονται στο internet, μάθετε το όνομα του ατόμου που θα σας συναντήσει και ερευνήστε στο linkedin το professional background τους. Ανακαλύψτε από πριν τι τους αρέσει, τι έχουν κάνει, που σπούδασαν και από που είναι ώστε να βρείτε κοινά σημεία με τα οποία θα μπορείτε να ξεκινήσετε την συζήτηση.
Διαβάστε ακόμη: Οι δικές σας ερωτήσεις στο interview
3. Αν δημιουργήσετε καλή εντύπωση σε ένα τομέα, αυτόματα θεωρείται πως είστε καλοί και σε άλλους τομείς (φυσικά το ίδιο ισχύει αν είναι αρνητική εντύπωση). Ετοιμάστε λοιπόν, από πριν τις «ιστορίες» που θα αναφέρετε και που αποδεικνύουν πως κατέχετε όλα όσα είναι απαραίτητα για την θέση. Φροντίστε να μείνετε αξέχαστοι για τους σωστούς λόγους.
4. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα, είναι σημαντικό να μη δώσετε αφορμή για ερωτήσεις που βασίζονται στην καχυποψία. Αν το βιογραφικό σας έχει κενά, διορθώστε τα ή σκεφτείτε από πριν πως θα απαντήσετε ώστε η απάντηση να είναι πειστική (δεν εννοούμε να πείτε ψέματα, απλά να έχετε καταλήξει από πριν πως θα εξηγήσετε σε κάποιον άγνωστο τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφαση).
Έχοντας αυτά υπόψη, η συνέντευξη θα πάει σίγουρα καλύτερα διότι θα είστε πιο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τον εξονυχιστικό έλεγχο που σας περιμένει σε μια συνέντευξη με το HR.
(Διαβάστε περισσότερα tips της Δανάης Αντωνοπούλου για καριέρα και εργασία στο inspiringcareer.gr).