Αντίστροφη μέτρηση για IRIS και POS – Τα βαριά πρόστιμα

Αντίστροφη μέτρηση για IRIS και POS – Τα βαριά πρόστιμα
Συσκευές POS εμπορικό κατάστημα στην Αθήνα, την Τρίτη 01 Αυγούστου 2017. Άτυπη παράταση της προθεσμίας, για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, γνωστών ως POS, δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, 600.000 επαγγελματίες πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS για να αποφύγουν τις "καμπάνες".

Τελειώνει ο χρόνος για περίπου 600.000 επαγγελματίες ώστε να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Έως το τέλος Ιουνίου, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επιπλέον, όσοι δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών αποκλείει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα και σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Στο τέλος του μήνα εκπνέει και η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS, με εξαίρεση όσες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να διασυνδεθούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Αυτές οι επιχειρήσεις, που διαθέτουν παλαιά συστήματα ταμειακών, έχουν ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με συγκεκριμένο λογισμικό ERP και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες με τους συνεργάτες τους εντός Ιουνίου, πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας, η προθεσμία έχει ήδη λήξει.

Επιπλέον, οι περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους. Για 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, το πρόβλημα λύθηκε με νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με αυτή τη ρύθμιση, έως το τέλος του 2025, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών και παροχής τερματικών POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, εφόσον η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης των απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (εκτός των τουριστικών).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: