Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ
- 28/09/2018, 11:36
- SHARE
Οι πολίτες της γειτονικής χώρας καλούνται να εγκρίνουν στις κάλπες τη συμφωνία που υπέγραψαν Τσίπρας και Ζάεφ στις Πρέσπες στις αρχές του καλοκαιριού.
Λίγες ώρες απέμειναν για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής στην ΠΓΔΜ. Οι πολίτες της γειτονικής χώρας καλούνται να εγκρίνουν στις κάλπες τη συμφωνία που υπέγραψαν Τσίπρας και Ζάεφ στις Πρέσπες στις αρχές του καλοκαιριού, όμως παρά την υπεροχή του «ναι» στις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα θα κριθεί στην αποχή, αφού θα θεωρηθεί έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%.
Παρ’ όλο που ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαιώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι η διαδικασία δεν απειλείται από τις διαφωνίες που διατυπώνει ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο τελευταίος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να μην προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «ιστορική αυτοκτονία».
Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες δηλώνοντας πως πρόκειται για ιστορική απόφαση, που θα ανοίξει την πόρτα για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Σε όλες τις ομιλίες του υπερτονίζει ότι η ΠΓΔΜ με τη συμφωνία κερδίζει μια για πάντα την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, ανεβάζοντας κάθε φορά το πολιτικό θερμόμετρο στην Αθήνα, με τις γνωστές τοποθετήσεις του Πάνου Καμμένου.
Σημαντική, πάντως, θεωρείται η μεταστροφή του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο ναι μεν αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «τη χειρότερη πιθανή λύση για τη Μακεδονία», ωστόσο -κατόπιν διεθνών πιέσεων- καλεί το εκλογικό σώμα να αποφασίσει ελεύθερα αν θα συμμετάσχει στις κάλπες την Κυριακή.
Οι πιέσεις που ασκούνται στους πολίτες υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς δεν εξαντλούνται στις ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της χώρας. Ουάσινγκτον και Μόσχα έχουν αποδυθεί κι αυτές σε αγώνα δρόμου, με τις ΗΠΑ να στηρίζουν σθεναρά το «ναι» και με τη Ρωσία να αντιδρά στην περαιτέρω ενίσχυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε μια περιοχή, μάλιστα, στην οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ασκούσε μεγάλη επιρροή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εκστρατείες των κομμάτων και σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας από εδώ και στο εξής απαγορεύονται οι εκδηλώσεις και οι πολιτικές αναφορές σχετικά με το ζήτημα. Τώρα είναι πλέον η ώρα της κάλπης, και το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα φέρει ανατροπές τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα.