Αντώνης Μαρκόπουλος στο Network: Τα δεδομένα κάνουν τη διαφορά στο real estate
- 28/03/2023, 16:25
- SHARE
Ένας άνθρωπος της καινοτομίας και των επιχειρήσεων με θητεία σε νευραλγικές θέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ήταν προσκεκλημένος στο αποκλειστικό live session για τα μέλη του Fortune Greece Network.
Ο λόγος για τον Αντώνη Μαρκόπουλο, συνιδρυτή και CEO της Prosperty, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του πολυχώρου «Άτρακτος» από τον Παύλο Ευθυμίου, Γενικό Διευθυντή της Ε.ΕΝ.Ε. και partner του Fortune Greece σε μια συζήτηση στην οποία κατατέθηκαν όλες οι πτυχές της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης του καινοτόμου τομέα του prop-tech, του κλάδου δηλαδή που συνδυάζει την τεχνολογία με το παραδοσιακό real estate, με τρόπο ο οποίος είναι ιδιαίτερα καινούριος για τα ελληνικά δεδομένα.
Δείτε τα σημαντικότερα highlights της συζήτησης στο βίντεο:
Για να δείτε όλη τη συζήτηση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συζήτησης:
Παύλος Ευθυμίου: Πριν από μερικές εβδομάδες συζητάγαμε στο Fortune Greece Network για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε δει στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Από την εποχή των Jeremie, των οποίων έτυχε να κρατάς τα κλειδιά εκείνη την εποχή, να είσαι θα έλεγα ένας από τους «νονούς» του ελληνικού startup οικοσυστήματος πριν ο ίδιος μπεις στην πρώτη γραμμή.
Αντώνης Μαρκόπουλος: Όταν το κάναμε 12 χρόνια πριν, το κάναμε με στόχο να εκκινήσει ουσιαστικά η ιστορία της καινοτομίας στην Ελλάδα. Οφείλω όμως να ομολογήσω, έχοντας τώρα περάσει από την πλευρά του entrepreneur, ότι τα χρηματοδοτικά μέσα δεν λύνουν το πρόβλημα. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα για να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα. Χρειάζεται ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο. Προφανώς όλα δεν μπορούν να γίνουν μονομιάς και χρειάζεται χρόνια. Του Ισραήλ του πήρε πάνω από 20 χρόνια για να χτίσει όλο αυτό το οικοσύστημα, το οποίο το έχει κάνει παγκόσμια γνωστό.
Π.Ε.: Άρα τα καλά είναι ότι το οικοσύστημα μεγαλώνει, συμβάλλει σε αλλαγή κουλτούρας και δείχνει μια δυναμική. Ένα δύσκολο ερώτημα είναι αν βλέπεις να ακολουθούμε μια τροχιά Ισραήλ αρκετά γρήγορα ή αν χρειάζεται ακόμα παραπάνω προσπάθεια.
Α.Μ.: Σίγουρα πρέπει να γίνουν κι άλλα. Σκεφτείτε που ήμασταν 12 χρόνια πριν. Το πρόβλημα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά startups είναι ότι εάν δεν έχεις μια ιδέα, ένα προϊόν το οποίο μπορεί να απευθυνθεί στην παγκόσμια οικονομία, δεν έχεις δυνατότητες και πιθανότητες αυτό το πράγμα να πάει πάρα πολύ μπροστά. Πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται εκεί έξω ο ανταγωνισμός.
Εμείς ανταγωνιζόμαστε αυτή τη στιγμή πάρα πολλές εταιρείες. Το pool των ανθρώπων της τεχνολογίας, των developers εκεί έξω, δεν είναι απύθμενο. Είναι συγκεκριμένο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Έλληνας developer, ο οποίος είναι και καλός και ίσως από τους καλύτερους παγκοσμίως, προσελκύεται από γερμανικές, από σουηδικές, από νορβηγικές – δεν θα πω από αμερικανικές – εταιρείες, οι οποίες προφανώς έχουν άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης αυτών των ανθρώπων. Άρα, όταν πριν από 10 χρόνια το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το brain drain, ότι έφευγε κόσμος, τώρα το θέμα είναι να κρατήσουμε τον κόσμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Π.Ε.: Τώρα εσύ Αντώνη, με όλη αυτή την πορεία στον ιδιωτικό τομέα, σε κορυφαίες διευθυντικές θέσεις στους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας, αποφασίζεις και κάνεις μια startup. Πώς έγινε αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι έγινε τελείως τυχαία. Μένοντας στα βόρεια προάστια έψαχνα να αγοράσω ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα και είχα απογοητευτεί από την όλη εμπειρία. Θεώρησα απίθανο το 2019-20 να δυσκολεύεται κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο στη χώρα μας. Επομένως τότε μπήκα σε έναν πάρα πολύ όμορφο κόσμο. Τον χώρο του prop-tech (τεχνολογία ακινήτων).
Καταρχήν έζησα μόνος μου το πρόβλημα. Έψαξα λύσεις, να δω τι γίνεται στο χώρο του real estate and technology. Τότε πήγαινα γυμναστήριο μαζί με τον φίλο και co-founder πλέον Αντώνη Δεσποτάκη, που είναι προγραμματιστής. Ήπιαμε έναν καφέ και του είπα «έχω αυτή την ιδέα, μπορείς να μου κάνεις ένα proof-of-concept με την ομάδα σου;». Φτιάξαμε το πρώτο proof-of-concept, το μετεξέλιξα και το πρωτοπαρουσίασα σε κάποιους επενδυτές. Το βρήκαν λαμπρή ιδέα. Όλοι μου είπαν «είσαι τρελός, δεν πρόκειται να αλλάξει το real estate στην Ελλάδα με τίποτα. Μην προσπαθήσεις καν να αλλάξεις το real estate». Σιγά-σιγά το ένα έφερε το άλλο και στη συνέχεια προστέθηκε στην ομάδα μας ο Νίκος Πατσιόγιαννης, ο έτερος co-founder μαζί με τον Αντώνη Δεσποτάκη, ο οποίος έφερε κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο ουσιαστικά μας οδήγησε στη μετεξέλιξη της εταιρείας και στη διεθνοποίηση της.
Η τεχνολογία της Prosperty δεν περιορίζεται σε αυτό που βλέπει ο απλός χρήστης. Εκμεταλλευόμαστε τα δεδομένα από το back office, και φτιάξαμε φτιάξει ουσιαστικά μια SaaS πλατφόρμα την οποία παρέχουμε σε παγκόσμιους θεσμικούς παίχτες που αγοράζουν χαρτοφυλάκια ακινήτων όχι μόνο στην Ελλάδα προφανώς, αλλά και στο εξωτερικό. Ήδη υπογράψαμε μια μεγάλη συμφωνία στην Κύπρο με ένα από τους μεγαλύτερους θεσμικούς παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά private equity funds, και ετοιμαζόμαστε να επεκταθούμε πολύ σύντομα και σε γειτονικές αγορές, όπως η Ιταλία.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα δεδομένα για εμάς είναι κομβικά. Να σας πω μόνο ότι σήμερα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα της αγοράς ακινήτων. Συγκεντρώνουμε, λοιπόν, τόσο μεγάλο όγκο data που μας επιτρέπει να τα παρέχουμε στους πελάτες μας.
**Οργάνωση Παραγωγής: Artecniko Productions