Aντώνης Πολίτης: Ποιος είναι ο φοιτητής που κέρδισε τον Εθνικό Διαγωνισμό για τα Global Student Entrepreneur Awards
- 26/03/2023, 18:07
- SHARE
Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έπασχε ποτέ από ποιοτικό ερευνητικό έργο και διεθνείς δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Εξακολουθεί όμως να υπολείπεται σε ζητήματα που αφορούν την πραγματική ενίσχυση της κουλτούρας της επιχειρηματικότητας. Στην Ελλάδα η φοιτητική επιχειρηματικότητα δεν είναι τόσο συνηθισμένη όσο στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική, καθώς επικρατούν ακόμη στρεβλές αντιλήψεις και ιδεοληψίες περί επιχειρηματικότητας, ενώ στους φοιτητές στη χώρα μας λείπουν στοιχειώδη πράγματα, όπως ένας καλός μέντορας και κάποια coaching και learning sessions, τα οποία έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την επιχειρηματικότητα και όχι μόνο π.χ με τα οικονομικά.
Αυτό το «κενό» έρχονται να καλύψουν σε σημαντικό βαθμό πρωτοβουλίες όπως το Global Student Entrepreneurs Awards (GSEA), ένα παγκόσμιο πρόγραμμα βραβείων νεανικής επιχειρηματικότητας, το οποίο διεξάγεται φέτος για 7η χρονιά στην Ελλάδα από το Ελληνικό Chapter της Οργάνωσης Επιχειρηματιών (ΕΟ). Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με σκοπό το mindset της επιχειρηματικότητας και όχι τόσο με τη φύση της εταιρείας. Για αυτό και ο σκοπός του είναι να κρίνει, όχι τόσο την επιτυχία της εταιρείας, αλλά κυρίως τη σκέψη του φοιτητή πάνω στην επιχειρηματικότητα.
Φέτος ο οργανισμός ΕΟ, ένα δίκτυο υψηλής ποιότητας 14.000+ ηγετών ομοϊδεατών σε 61 χώρες, ανακοίνωσε τον Αντώνη Πολίτη, φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως πρωταθλητή του Εθνικού σκέλους (Ελλάδα) των GSEA. Ο Αντώνης παρουσίασε την εταιρία του CareXchange και το όραμα του για μια πλατφόρμα που κάνει εύκολη και διαφανή τη διαδικασία δωρεών σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Στόχος τους είναι να παρέχουν στους πολίτες μια εφαρμογή που θα κάνει εμφανείς τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις σε χρήματα ή είδος και θα απλοποιεί τη διαδικασία δωρεάς, φέρνοντας στην ίδια πλατφόρμα και εταιρίες / φορείς που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν σε είδος.
Πλέον ο Αντώνης ετοιμάζεται να διαγωνιστεί στον ευρωπαϊκό τελικό τον Απρίλιο του 2023 στην Κωνσταντινούπολη εκπροσωπώντας την Ελλάδα με στόχο την πρόκριση στον παγκόσμιο τελικό τον Μάιο του 2023 στο Cape Town της Νότιας Αφρικής. Για την εμπειρία του μέχρι τώρα στον διαγωνισμό, τους στόχους του, αλλά και την επιχειρηματική του προσπάθεια μίλησε σχετικά στο Fortune Greece.
Ποιο ήταν το κίνητρο για τη συμμετοχή σας στον Εθνικό διαγωνισμό για τα Global Student Entrepreneur Awards;
Να πω την αλήθεια όταν δηλώσαμε συμμετοχή, για εμάς ήταν ακόμη ένας διαγωνισμός, καθώς δεν τον είχαμε ερευνήσει σε βάθος. Πλησιάζοντας όμως προς τους Εθνικούς Τελικούς, μας ανατέθηκε ένας μέντορας, ο Νικόλας Βαρβέρης – προηγούμενος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού του Global Student Entrepreneur Awards. Μετά από τη πρώτη μας συνάντηση, ενθουσιάστηκα με αυτά που έμαθα για το διαγωνισμό του EO, και ιδιαίτερα για τις ευκαιρίες και τη δικτύωση που παρέχει. Κατάλαβα την μεγάλη αξία που μπορεί κανείς να λάβει από τη συμμετοχή, και ήμουν πλέον αποφασισμένος να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, να νικήσω τον διαγωνισμό και να διεκδικήσω όσες περισσότερες ευκαιρίες μου δοθούν μέσα από αυτό.
Ποια θεωρείς ότι ήταν τα στοιχεία για τα οποία η δική σας προσπάθεια ξεχώρισε και κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση;
Η startup μας λέγεται carexchange, είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα για δωρεές και στόχος μας είναι να βελτιώσουμε δραστικά την εμπειρία της φιλανθρωπίας. Ο σκοπός και το όραμά μας έγιναν σαφή στους κριτές και φάνηκε πόσο πραγματικά πιστεύουμε σε αυτά. Μαζί με την ομάδα μου (Παναγιώτη Κοκμοτό, Αλέξανδρο Καραγιάννη και Πάρη Σεργίαννη), έχουμε θέσει πολύ υψηλούς στόχους για το εγχείρημά μας, προσπαθώντας καθημερινά να τους υλοποιήσουμε. Δεδομένου ότι στον διαγωνισμό, το 70% της βαθμολογίας αναλογεί στον επιχειρηματία, πιστεύω ότι το προσωπικό μου ταξίδι για να φτάσω μέχρι εδώ, σε συνδυασμό με την καταπληκτική ομάδα που έχουμε δημιουργήσει, έδειξε το πόσο αποφασισμένοι είμαστε για να πετύχουμε τα όνειρά μας. Όσον αφορά το υπόλοιπο 30% της βαθμολογίας, θεωρώ ότι ξεχωρίσαμε λόγω της ιδιαιτερότητας και του scalability του επιχειρηματικού μας μοντέλου.
Πώς δουλεύει το επιχειρηματικό σας μοντέλο;
Η carexchange είναι μία εφαρμογή που συλλέγει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες που έχουν διάφοροι φιλανθρωπικοί οργανισμοί σε προϊόντα, επομένως οι χρήστες μπορούν να δωρίσουν σε αυτούς πολύ εύκολα μέσω της εφαρμογής, αγοράζοντας τα προϊόντα που χρειάζονται περισσότερο και δωρίζοντάς τα. Τα προϊόντα αγοράζονται εντός της εφαρμογής από τους συνεργαζόμενους προμηθευτές, και εμείς λαμβάνουμε μια προμήθεια 7-8% από τα συνολικά έσοδα των προμηθευτών μέσω του καναλιού της carexcahnge. Αυτό, μας επιτρέπει να είμαστε βιώσιμοι και να μεγαλώσουμε την startup μας.
Ποιά είναι η ανάγκη που εντοπίσατε και ποια λύση έρχεται να δώσει η δική σου πλατφόρμα;
To πρώτο πρόβλημα που εντοπίσαμε, αφορά στις ανάγκες των φιλανθρωπικών οργανισμών. Συγκεκριμένα, οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί δέχονται μεγάλους όγκους δωρεών σε εορταστικές περιόδους (Χριστούγεννα/Πάσχα), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα πλεονάσματα προϊόντων και να προκαλείται δυσκολία διαχείρισης, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο αντιμετωπίζουν συχνά έλλειψη δωρεών και δυσκολία επιβίωσης.
Προέκταση αυτού του προβλήματος, αποτελεί η διαφορά μεταξύ των προϊόντων που δωρίζει ο κόσμος και αυτών που πραγματικά χρειάζονται οι οργανισμοί. Το δεύτερο πρόβλημα αποτελεί πιθανώς και μερική αιτία του πρώτου. Οι παρούσες μέθοδοι δωρεάς και φιλανθρωπίας είναι ελλιπείς, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου να δωρίζει σπάνια, και όταν το κάνει, να νιώθει πως είναι περισσότερο από κοινωνική υποχρέωση, παρά από ειλικρινή συναισθήματα. Μάλιστα πρόσφατα δυσάρεστα γεγονότα, έχουν καταρρίψει την εμπιστοσύνη του κόσμου στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η carexchange λύνει αυτά τα προβλήματα προσθέτοντας την οργάνωση, τη πλήρη διαφάνεια και την απλότητα στη φιλανθρωπική εμπειρία. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη φιλανθρωπία σε μια ευχάριστη εμπειρία για τους δωρητές. Αυτή τη στιγμή, καμία B2C πλατφόρμα δωρεών στον κόσμο δεν περιλαμβάνει απευθείας δωρεές προϊόντων online, ούτε τις πραγματικές ανάγκες σε είδη που έχουν οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί. Μοναδική είναι επίσης η διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία της δωρεάς που παρέχουμε, ενώ με ορισμένα features που σχεδιάζουμε, θέλουμε να κάνουμε την carexchange μια συνολική κοινότητα για τους δωρητές και τη φιλανθρωπία.
Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για την επικείμενη συμμετοχή σου στον ευρωπαϊκό τελικό τον Απρίλιο του 2023 στην Κωνσταντινούπολη;
Για τον ευρωπαϊκό τελικό, ο στόχος μου παραμένει ο ίδιος με τον ελληνικό: Να νικήσω και να προκριθώ στην επόμενη φάση. Γνωρίζουμε ότι λύση που προσφέρουμε μπορεί να εφαρμοστεί και στη διεθνή αγορά, σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση από την ελληνική, καθώς τα προβλήματα της διαφάνειας, της έλλειψης οργάνωσης και της φτωχής φιλανθρωπικής εμπειρίας για τους δωρητές υπάρχουν σε πολλές ακόμη χώρες πέραν της Ελλάδας. Ευελπιστώ πως στην Κωνσταντινούπολη μέσω του διαγωνισμού, θα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω και άτομα που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν στην εξέλιξη της startup μας και στην μελλοντική επέκταση, όπου υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της φιλανθρωπίας.
Πώς θεωρείς ότι οργανισμοί όπως το EO μπορούν να στηρίξουν και να εμπνεύσουν την επόμενη γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών;
Είναι πολύ σημαντικό οργανισμοί και θεσμοί στο επιχειρηματικό οικοσύστημα να επικεντρώνονται στη νέα γενιά επιχειρηματιών. Πιστεύω πραγματικά πως το μεγαλύτερο «πανεπιστήμιο», αν θέλει κανείς να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα, είναι να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία. Επομένως είναι κρίσιμη η παροχή δικτύωσης, εκπαίδευσης, mentoring και χρηματικής υποστήριξης σε φοιτητές που επιθυμούν από νωρίς να εξερευνήσουν τον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Ειδικά όσον αφορά τη δικτύωση, θεωρώ απαραίτητο για έναν νεαρό επιχειρηματία να μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με διακεκριμένους επαγγελματίες στο χώρο και να λάβει πολύτιμα insights. Ο ΕΟ με τον διαγωνισμό Global Student Entrepreneur Awards είναι από τους ελάχιστους θεσμούς στο startup οικοσύστημα που επικεντρώνεται σε φοιτητές και είμαι πραγματικά ευγνώμων γι’ αυτό. Αποτελεί έμπνευση για έναν νέο -ηλικιακά και επαγγελματικά- επιχειρηματία, να γνωρίζει ότι η προσπάθειά του αναγνωρίζεται και υποστηρίζεται από το επιχειρηματικό οικοσύστημα.
Η επιχειρηματικότητα πώς μπήκε στη ζωή σου και ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να δώσεις σε όσους θέλουν να αναπτύξουν τη δική τους επιχείρηση;
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα έψαχνα ευκαιρίες να εξερευνήσω τον κόσμο πέρα από τη σχολική τάξη. Έτσι λαμβάνοντας συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα και διαγωνισμούς (F1 In Schools, Junior Achievement Greece), ανακάλυψα την αγάπη μου για την επιχειρηματικότητα. Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο, διψούσα για ευκαιρίες που θα μου επέτρεπαν να την εξασκήσω στην πράξη. Άρπαξα λοιπόν τη πρώτη ευκαιρία που βρέθηκε μπροστά μου, το διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας HultPrize του ΟΗΕ. Το HultPrize με βοήθησε να κατανοήσω την αξία του να μπορείς να συνδυάζεις ένα κανονικό επιχειρηματικό μοντέλο με τον κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς αν το κάνεις σωστά, όσο αυξάνονται τα έσοδά σου ως εταιρεία, αυξάνεται αναλόγως και ο κοινωνικός αντίκτυπος που έχεις. Με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε η ιδέα της carexchange και, αφού ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό με αρκετή επιτυχία, ήμουν ήδη αποφασισμένος ότι θα κυνηγήσω την υλοποίησή της. Βρίσκομαι ακόμα στην αρχή του ταξιδιού μου και έχω ήδη αποκομίσει γνώσεις και εμπειρίες, που θα μου έπαιρναν χρόνια ή και δεκαετίες να αποκομίσω εάν δεν ξεκινούσα στο σήμερα. Το μήνυμά μου σε όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους startup, είναι να βρουν μια ομάδα με παρόμοιο όραμα και να μην αφήσουν καμία δικαιολογία να στερήσει τις απίστευτες εμπειρίες που τους περιμένουν.
Έχεις κάποιο μέντορα ή κάποιο παράδειγμα που αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσένα;
Βασικός μου στόχος από όταν ξεκίνησα, είναι να έχω ανθρώπους γύρω μου που με εμπνέουν και μπορούν να με συμβουλεύσουν σε δύσκολες αποφάσεις. Από αρκετά νωρίς στο ταξίδι της carexchange, έχουμε μαζί μας έναν μέντορα, τον Μιχάλη Στριλιγκά, ο οποίος με την εμπειρία του τόσο σε startups, όσο και στον χώρο του retail, μας παρέχει αυτή τη συστηματική υποστήριξη. Επιπλέον, είμαι ευγνώμων προς τους Σάκη Τριανταφυλλάκη και Μιχάλη Πετυχάκη από την Orfium, που μας φιλοξενούν στα γραφεία τους στην Αθήνα και μας βοηθούν συμβουλευτικά σε οτιδήποτε χρειαστούμε. Είναι μοναδική εμπειρία να δουλεύουμε μέσα σε ένα τόσο γρήγορα εξελισσόμενο και επιτυχημένο startup περιβάλλον, όπως αυτό της Orfium. Τέλος, μια ακόμα σημαντική πηγή προσωπικής έμπνευσης για εμένα, αποτελεί ο Χάρης Καρώνης της VIVA Wallet. Θαυμάζω την προσωπικότητά και το επιχειρηματικό του ταξίδι, αποτελεί πρότυπο για εμένα και εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να τον γνωρίσω και από κοντά κάποια στιγμή.
–
Info
Η εφαρμογή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε beta έκδοση, και μπορείτε να τη δοκιμάσετε στο https://carexchange.app/el/ και βάζοντας το email σας στη waiting list, ώστε να σας έρθει πρόσκληση με το Link. Το feedback σας στην πιλοτική μας έκδοση είναι πολύτιμο για να βελτιωθούμε. Επιπλέον, η αρχική έκδοση της εφαρμογής αναμένεται να δημοσιευτεί σε Google Play Store & App Store τη περίοδο του Πάσχα.
Το GSEA είναι το κορυφαίο πρόγραμμα βραβείων νεανικής επιχειρηματικότητας παγκοσμίως και διεξάγεται φέτος για 7η χρονιά στην Ελλάδα από τον οργανισμό EO. Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές- επιχειρηματίες από πανεπιστήμια όλης της Ελλάδος με κριτική επιτροπή μια ομάδα διακεκριμένων επιχειρηματιών και ανθρώπων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Νίκο Αντωνίου (CEO PJ Tech Catalyst Fund), Άννα Μαρία Αντίππα (CEO and Owner of COBALT Music), Δημήτρης Παπαδημητρίου (Founder & CEO Startup Pathways), Μιχαλης Πετυχάκης (CTO Orfium), Τάσος Ζάχος (Editor in Chief Fortune).
Η Άννα Μαρία Αντίππα, κριτής για αυτόν τον προκριματικό γύρο, δήλωσε σχετικά: “Με εντυπωσίασε το επίπεδο των υποψηφίων και η άψογη οργάνωση του διαγωνισμού από τον ΕΟ! Αξίζουν τέτοιες προσπάθειες για να στηρίξουμε και να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών”.
Ο Δημήτριος Γ. Στρατάκης, εκπρόσωπος του EO Greece και υπεύθυνος διοργάνωσης του διαγωνισμού δήλωσε ότι: “Για άλλη μια χρονιά διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία τον διαγωνισμό GSEA στην Ελλάδα και για άλλη μια χρονιά μένω εντυπωσιασμένος και εμπνευσμένος από την εξαιρετική ποιότητα των συμμετεχόντων φοιτητών – επιχειρηματιών. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που όλοι οι διαγωνιζόμενοι ανεξαρτήτως αν κέρδισαν αναγνωρίζουν ότι έχουν λάβει αξία από τη συμμετοχή τους και μόνο! Ο διαγωνισμός αυτός έχει σαν φιλοσοφία ότι εστιάζει στον φοιτητή επιχειρηματία περισσότερο από το business plan. Σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε και να στηρίξουμε τους νέους επιχειρηματίες στο ταξίδι αυτό της επιχειρηματικότητάς και να αναδείξουμε ότι υπάρχει το κατάλληλο δίκτυο στήριξης τους στον ΕΟ, τα μέλη του και τα μέλη της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας”.
O Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece ανέφερε: Η συμμετοχή μου στον Εθνικό διαγωνισμό για τα Global Student Entrepreneur Awards από τη θέση του κριτή, ήταν σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία. Φοιτητές- επιχειρηματίες από πανεπιστήμια όλης της Ελλάδος προσπάθησαν και κατάφεραν να εμπνεύσουν με τις προτάσεις τους, που δείχνουν τον δρόμο για ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης και κουλτούρας. Με βασικά συστατικά κυρίως την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την έμφαση στις συνέργειες και την ομαδικότητα. Η ένταξη τους ευρύτερα σε ένα περιβάλλον όπως αυτό που πρεσβεύει το Ελληνικό Chapter της Οργάνωσης Επιχειρηματιών (ΕΟ) θα τους δώσει τα κατάλληλα εφόδια για να εξελίξουν την επιχειρηματική τους ιδέα.