Απεγκλωβίστηκαν άλλα τέσσερα παιδιά από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης
- 09/07/2018, 16:45
- SHARE
Σε εξέλιξη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα η επιχείρηση διάσωσης στη σπηλιά, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Ταϊλάνδη.
Τέσσερα ακόμη παιδιά απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, όπου άρχισε ξανά το πρωί η επιχείρηση διάσωσης των υπολοίπων παιδιών και του προπονητή τους. Αν και την πληροφορία δεν έχουν επιβεβαιώσει οι αρχές της χώρας, αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν στο Reuters ότι από το σπήλαιο βγήκαν σταδιακά και τα τέσσερα παιδιά. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες.
Οι δύτες, σύμφωνα με την πηγή, χρειάστηκαν περίπου 4 ώρες για να συνοδεύσουν τους μαθητές από το σημείο όπου παρέμεναν εγκλωβισμένοι, στο θάλαμο 3, όπου είναι η βάση για τους διασώστες μέσα στο σπήλαιο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την έξοδο. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Ταϊλάνδης μετέδωσαν νωρίτερα βίντεο από ασθενοφόρο, που πιστεύεται ότι μεταφέρει το πέμπτο αγόρι που διασώθηκε, προς το ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Μετά την πρώτη πολύωρη και άκρως επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης μέσα από τα στενά και λασπώδη περάσματα του σπηλαίου, που έφερε πίσω στην ασφάλεια τέσσερα από τα 12 παιδιά, οι δύτες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας ξανά το υπόγειο ταξίδι τους. Συνολικά, έχουν διασωθεί οκτώ παιδιά, ενώ παραμένουν εγκλωβισμένα άλλα τέσσερα και ο 25χρονος προπονητής τους.
Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής δίνονται με το σταγονόμετρο από τις αρχές. Εκτιμάται ότι επίσημη ανακοίνωση θα υπάρξει αφότου όλα τα παιδιά διακομιστούν στο νοσοκομείο, όπως συνέβη την Κυριακή.
Η κατάσταση της υγείας των πρώτων παιδιών που διασώθηκαν
Τα πρώτα τέσσερα αγόρια, που διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στη βόρεια Ταϊλάνδη, είναι καλά στην υγεία τους και ζήτησαν σήμερα στο νοσοκομείο τηγανιτό ρύζι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης, καθώς οι δύτες επανέλαβαν τις επιχειρήσεις και αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε και επίσημα πως διασώθηκε και πέμπτο παιδί, χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.
Τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν χθες Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στο νοσοκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα.
«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, αναφερόμενος σ’ ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο φαγητό. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.
«Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ανουπόνγκ Παοτσίντα δήλωσε επίσης πως τα αγόρια είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Οι αξιωματούχοι δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τα ονόματα των τεσσάρων παιδιών που απελευθερώθηκαν πρώτα. Ο Ναρονγκσάκ δήλωσε σήμερα πως οι ταυτότητές τους προστατεύονται από σεβασμό προς τις οικογένειες των παιδιών που είναι ακόμη παγιδευμένα μέσα στο σπήλαιο.
Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα βγάλουν έξω πρώτα τα πιο δυνατά από τα παιδιά της ομάδας, όμως ο Ναρονγκσάκ είπε αργότερα πως θα βγουν πρώτα έξω όποια από τα παιδιά είναι περισσότερο έτοιμα.
Πηγή στην αποστολή διάσωσης, που είδε δύο από τα τέσσερα αγόρια να βγαίνουν περπατώντας από το σπήλαιο, είπε στο Ρόιτερς πως φαίνονταν κουρασμένα, αλλά υγιή, προσθέτοντας μάλιστα πως το ένα φαινόταν «ζωηρό και φρέσκο». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Φανταστείτε τους μαραθωνοδρόμους. Είναι όπως όταν φθάνουν στη γραμμή του τερματισμού εξαντλημένοι», είπε η πηγή.
Στο νοσοκομείο του Τσιάνγκ Ράι, πράσινα πανιά έχουν τοποθετηθεί για να κρύβουν τη θέα προς την είσοδο. Ασθενοφόρα βρίσκονται σε αναμονή για να παραλάβουν τα υπόλοιπα παιδιά που αναμένεται να βγουν από το σπήλαιο. Ιατρικό προσωπικό, που συμμετέχει στη διάσωση, είπε στο Ρόιτερ πως οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο θα επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων», προκαλείται από περιττώματα νυκτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Τα πρώτα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν νοσηλεύονται σε μια πτέρυγα η οποία έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην επιχείρηση διάσωσης από το σπήλαιο, δήλωσε νοσοκομειακή πηγή.
Το έργο των Ταϊλανδών έσπευσαν να συνδράμουν ειδικοί από διάφορες χώρες. Το Βρετανικό Συμβούλιο Διάσωσης σε Σπήλαια βοηθάει τους πεζοναύτες. Ιάπωνες μηχανικοί συνεργάστηκαν με ντόπιους συναδέλφους τους για την εγκατάσταση του συστήματος άντλησης υδάτων από το σπήλαιο. Ο Γερμανός ειδικός στις καταδύσεις Τόρστεν Λέχλερ συμμετέχει επίσης στο δύσκολο έργο της διάσωσης, όπως και συνάδελφοί του από την Αυστραλία. Ακόμη και ειδικοί στην παρατήρηση πουλιών, που γνωρίζουν τα κατατόπια, επιστρατεύονται στην αναζήτηση φρεάτων, που θα μπορούσαν να επεκταθούν ώστε να ανεβάσουν τα παιδιά με σχοινιά.
Δείτε το τι προηγήθηκε εδώ.