Απέκλεισε τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας

Απέκλεισε τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015, στη Θεσσαλονίκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στo πλαίσιo της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Απέκλεισε την συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία στη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus viventi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι «σαν τη μέρα με τη νύχτα». «Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μεϊμαράκης «πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα 40 χρόνια, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα δυόμισι χρόνια της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την στάση που κρατούσε το κόμμα του όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με τους δανειστές».

Ποιες είναι οι πιθανές συνεργασίες

Σε ερωτήματα σχετικά με το μετεκλογικό τοπίο, το ενδεχόμενο να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απόλυτη πλειοψηφία εφόσον είναι πρώτο κόμμα, τις ενδεχόμενες συνεργασίες κ.ά., ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόγραμμά του, θα είναι πρώτος στις εκλογές, διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία και πως αν δεν την έχει, η χώρα θα κυβερνηθεί.

«Σε εμάς όρους και προϋποθέσεις να ταυτιστούμε με το παλιό και να μην κάνουμε τις τομές που θέλουμε, κανείς δεν θα βάλει», υπογράμμισε. Υποστήριξε ότι κανείς δεν δίνει μάχη από τα υπόλοιπα κόμμα για να βγει πρώτος και πως είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος. Τόνισε ότι η μάχη που δίνουν οι άλλοι είναι για να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον αναγκάσουν να είναι όμηρος των παλιών πολιτικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του ότι ο λαός θα δώσει απάντηση στις 20 Σεπτέμβρη, για να προσθέσει ότι πάντως αν ο λαός θέλει να επιλέξει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος -και άρα έρθει δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ- ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κοινωνική πλειοψηφία, να διεκδικεί και να προστατεύει τα δικαιώματά της.

Όσον αφορά στη συμφωνία είπε ότι την έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα έφερνε κανείς άλλος τέτοια συμφωνία, η οποία, όπως υπογράμμισε, παρά τις δυσκολίες που έχει, για πρώτη φορά έχει μια προοπτική εξόδου. Διερωτήθηκε εάν θα έφερνε καλύτερη συμφωνία ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή ο Σταύρος Θεδοωράκης, που έλεγε στην κυβέρνηση να φέρει συμφωνία όπως και να είναι αυτή. Υποστήριξε ότι η σωστή και γρήγορη τήρηση της συμφωνίας είναι η πιο γρήγορη διέξοδος, παράλληλα με τα ζητήματα που μπορεί η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και στα οποία έχει αναφερθεί εκτενώς.

«Είμαι βέβαιος», σημείωσε, «ότι έχουμε ακόμα δυσκολίες, αλλά τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας».

«Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση»

Απαντώντας για το ζήτημα του νομίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση, σημειώνοντας πως ο μόνος δρόμος, τον οποίο και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο δρόμος της σκληρής διαπραγμάτευσης που πετυχαίνεις νίκες.

«Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς πρέπει να τηρηθεί», είπε στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι κυβέρνηση εκ νέου θα εφαρμόσει τη συμφωνία που επέτυχε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας, με την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές.

Τι απαντά για τις σχέσεις με τη Ρωσία

«Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά κι αυτό θα το διαπιστώσετε στις κοινές δηλώσεις που έκανα στη Μόσχα και στην Πετρούπολη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Σημείωσε ότι προσπάθησε να κάνει εμπορικές συνεργασίες, ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν, πως ο αγωγός αν περάσει από την Τουρκία πρέπει να περάσει κι από την Ελλάδα, ότι οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να ομαλοποιηθούν, καθώς επίσης και ότι πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα Ρώσοι τουρίστες.

«Τώρα κάποιοι ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Ας κάτσουν να τα λύσουν», πρόσθεσε.

Η διάσωση των τραπεζών και τα capital controls

«Σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Είπε ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και πως γνώριζε η κυβέρνηση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε πάνω στο τραπέζι για προσωρινή έξοδο από το ευρώ, εμπεριείχε την ταυτόχρονη κατάρρευση, αν όχι του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, ενός μεγάλου μέρους του.

Παρόλα αυτά, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση κατάφερε και μια συμφωνία που παρά τις δυσκολίες της, δίνει προοπτική, άλλαξε τη δομή του Ταμείου, το οποίο είναι καλύτερο από το ΤΑΙΠΕΔ. «Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, τα λάθη μας τα παραδεχόμαστε με εντιμότητα, βλέπουμε με αισιοδοξία το αύριο. Είμαστε και σοφότεροι και εμπειρότεροι, ξέρουμε τα βήματα που θα περπατήσουμε, ξέρουμε πού θα πατήσουμε, είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας δώσει τη δυνατότητα στις 20 Σεπτέμβρη να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε», υπογράμμισε.

Περίσσεια υποκρισία στο προσφυγικό

Το προσφυγικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη, η οποία πληρώνει τις αδυναμίες και την αλλοπρόσαλλη πολιτική της, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Υπενθύμισε ότι με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι έβαλαν το ζήτημα και επέτυχαν να συγκληθούν δύο Σύνοδοι Κορυφής. Ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο προ τριών εβδομάδων για το ζήτημα και ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε μια στοιχειώδη βοήθεια, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να παραδεχτεί πως σε σχέση με μια σειρά άλλων εταίρων μας που έχουν την αίσθηση ότι η αλληλεγγύη είναι μια α λα καρτ έννοια, και η Γαλλία και η Γερμανία είχαν στάση πιο κοντά στις δικές μας διεκδικήσεις. “Κατανοούν το πρόβλημα”, προσέθεσε.

Γενικότερα, χαρακτήρισε ντροπή να υπάρχει τέτοια περίσσεια υποκρισία σε ένα παγκόσμιο θέμα όπως είναι το προσφυγικό. Μίλησε για τις συντηρητικές δυνάμεις, στις οποίες, υπογράμμισε, ότι περιλαμβάνει και τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως πιο λαϊκιστή από τους λαϊκιστές, στο ζήτημα αυτό.

«Τι μας λένε, να βυθίζουμε τις λέμβους με τους πρόσφυγες;», ανέφερε και τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε στο θέμα αυτό το απόλυτο μηδέν από τη ΝΔ. «Καμία προετοιμασία», είπε, για να υπογραμμίσει ότι σε αντίξοες συνθήκες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε ό,τι δεν είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Απαντώντας στην κριτική ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι πιο αποτελεσματική από την κυβέρνηση στο ζήτημα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο κ. Μουζάλας συνεχίζει, πατάει πάνω στα βήματα που είχε προσχεδιάσει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Θα αντικατασταθεί με ισοδύναμο ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προχωρήσει και να προωθήσει την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, βρίσκοντας όμως ένα ισοδύναμο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αναστολή του μέτρου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και προσανατολίζεται στο να βρει το ισοδύναμο εκείνο που δεν θα έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα, ώστε να το αντικαταστήσει. Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι η υποκρισία περισσεύει, διότι το μέτρο το ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή, χωρίς να φέρει καμία αντίρρηση.

Επισήμανε ότι το μέτρο δεν αποτελεί προγραμματική θέση και στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας: «Έχετε την εντύπωση ότι πήγαμε στη Σύνοδο στους δανειστές και είπαμε: βάλτε κι άλλα μέτρα, γιατί δεν βάζετε;», για να επισημάνει ότι ο αναγκαίος συμβιβασμός είχε και υποχωρήσεις. Σημείωσε ότι η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα οφέλη με την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και όχι της αύξησης του.