Απεργία τέλος στα λιμάνια των ΗΠΑ – Τι κέρδισαν οι εργάτες από τη συμφωνία

Απεργία τέλος στα λιμάνια των ΗΠΑ – Τι κέρδισαν οι εργάτες από τη συμφωνία
(FILES) Dockworkers gather at the Bayport Container Terminal in Seabrook, Texas, on October 1, 2024. US dockworkers will return to work after a three-day strike at East and Gulf Coast ports ended on October 3 after the union and port operators reached a tentative deal on pay and extended the current contract to January 15, both sides said. (Photo by Mark Felix / AFP) Photo: AFP
Η απεργία κόστιζε στην αμερικανική οικονομία περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Τα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ και του Κόλπου του Μεξικού άρχισαν και πάλι να λειτουργούν μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες το βράδυ ανάμεσα στους λιμενεργάτες και τους εργοδότες, βάζοντας τέλος στην εκτεταμένη απεργία που είχε παραλύσει τη λειτουργία 36 λιμανιών από το Μέιν μέχρι το Τέξας. Η απεργία, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο από το 1977, προκάλεσε ουρές πλοίων που περίμεναν να ξεφορτωθούν, με περισσότερα από 54 πλοία να παραμένουν αγκυροβολημένα στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής.

Η συμφωνία προβλέπει αύξηση μισθών περίπου 62% σε βάθος έξι ετών, ανεβάζοντας τον μέσο μισθό των λιμενεργατών από 39 σε 63 δολάρια την ώρα. Οι ναυτιλιακές εταιρείες υπέστησαν σημαντικές απώλειες καθώς οι προσδοκίες για αύξηση των μεταφορικών εξαιτίας της απεργίας εξανεμίστηκαν με την πρόωρη επίλυση της διαμάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την άρση της απεργίας, τα δύο μέρη θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς παραμένουν εκκρεμή ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν έως τον Ιανουάριο του 2025. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε τη συμφωνία, τονίζοντας πως η επαναλειτουργία των λιμανιών είναι κρίσιμη για την οικονομία και τη διαθεσιμότητα προμηθειών, ειδικά μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Ελίν.

Η απεργία κόστιζε στην αμερικανική οικονομία περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με αναλυτές, και η γρήγορη επαναλειτουργία των λιμανιών κρίνεται απαραίτητη για την αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, με την ελπίδα να επιτευχθεί οριστική λύση στα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: