Απέτυχαν οι διπλωματικές συνομιλίες στην Αίγυπτο
- 07/08/2013, 21:03
- SHARE
Φόβοι για αιματοχυσία καθώς μένει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και Αδελφών Μουσουλμάνων.
Η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου που συστάθηκε από τον Στρατό μετά την καθαίρεση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, πριν από ένα μήνα, ανακοίνωσε σήμερα πως οι προσπάθειες των διεθνών απεσταλμένων να μεσολαβήσουν για να αποφευχθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τους υποστηρικτές του Μόρσι «απέτυχαν».
Τις τελευταίες ημέρες διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διεξήγαγαν γύρο συνομιλιών με τον μεταβατικό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ και στρατιωτικά στελέχη, καθώς και με εκπροσώπους των Αδελφών Μουσουλμάνων, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, «η περίοδος των διπλωματκών προσπαθειών έληξε σήμερα, καθώς δεν πέτυχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα». Μάλιστα η κυβέρνηση της Αιγύπτου τόνισε πως «απόλυτα υπεύθυνοι για αυτήν την αποτυχία και για τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι».
Εδώ και πέντε εβδομάδες οι ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, οργανώνουν καθημερινά καθιστική διαμαρτυρία σε διάφορα σημεία του Καΐρου, απαιτώντας την επιστροφή του Μόρσι που παραμένει κρατούμενος σε μυστική τοποθεσία από τον αιγυπτιακό στρατό.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χάζεμ Μπεμπλάουι, απήυθυνε έκκληση προς τους υποστηρικτές του Μόρσι να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και ανακοίνωσε πως η απόφαση της κυβέρνησης να διασπάσει τις συγκεντρώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι «οριστική και αμετάκλητη», ενώ κάθε χρήση όπλων κατά της αστυνομίας θα αντιμετωπιστεί με «απόλυτη ισχύ και αποφασιστικότητα».
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ενδεικτική της άσχημης τροπής που φαίνεται πως παίρνουν τα πράγματα στην Αίγυπτο είναι η δήλωση που έκανε λίγο πριν αναχωρήσει ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν σε δημοσιογράφους πως «οι άνθρωποι εδώ απέχουν ημέρες ή βδομάδες από την απόλυτη αιματοχυσία», προσθέτοντας πως η δημοκρατία είναι η μόνη βιώσιμη λύση.