Άπιαστο όνειρο οι διακοπές για τους Έλληνες
- 15/06/2023, 14:57
- SHARE
Σε άπιαστο όνειρο μετατρέπονται φέτος οι διακοπές για τους Έλληνες, καθώς το 50% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν σε έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δηλώνει ότι δεν θα ταξιδέψει λόγω… ακρίβειας. Οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά που ανεβάζουν το καλάθι του νοικοκυριού στα ύψη, το αυξημένο κόστος ενέργειας, τόσο σε επίπεδο ηλεκτρισμού, όσο και σε επίπεδο καυσίμων, οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων.
Ειδικότερα, σε ένα δείγμα 1.000 καταναλωτών, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, και την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα, ένας στους δύο καταναλωτές παραδέχτηκε ότι δεν θα κάνει διακοπές, ενώ το 75% (έναντι 71% τον Ιανουάριο) έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως οι έξοδοι σε μπαρ και εστιατόρια, τα ταξίδια, οι συναυλίες και τα θέατρα.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, είναι πλέον ξεκάθαρη η τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών, αφού οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες που περιορίζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και δεν αφήνουν περιθώρια για αγορές και ψώνια που σχετίζονται με την ανάταση της ψυχολογίας.
Το 49% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, ένα 54% έχει περιορίσει τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, ενώ το 27% αναγκάζεται να χρησιμοποιεί χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις.
Την ίδια στιγμή, το 32% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεων του και το 17% έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη δουλειά προκειμένου να αυξήσει το εισόδημα του.
Διακοπές με το… κιάλι.
Με το πορτοφόλι να είναι άδειο, 1 στους 2 καταναλωτές έχει αποφασίσει ότι θα περιοριστεί σε μικρές αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η πεσμένη ψυχολογία, δεν είναι απόρροια μόνο του περιορισμένου budget, αλλά και των τιμών που επικρατούν στα ξενοδοχεία, τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά εισιτήρια. Η τάση δε που έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια και θέλει τους λουόμενους να “κλειδώνουν” από την προηγούμενη μέρα την ξαπλώστρα τους στα beach bars, αλλά και να κάνουν κράτηση σε εστιατόρια και ταβέρνες, στρέφει πολλούς στο να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, δεδομένου ότι η οργάνωση θα είναι ευκολότερη και το ταξίδι οικονομικότερο.
Παράγοντες από την ξενοδοχειακή αγορά, τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ακριβός προορισμός για τους Έλληνες, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό θα επισκεφτούν χώρες όπως η Μάλτα, η κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ υπάρχουν και οι πιο τολμηροί που διατίθενται να κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια!
Όπως αναφέρει στο Fortune, ο Στρατής Βουρσούκης, Director of Sales & Marketing της Cosmorama, καταγράφεται μεγάλη ζήτηση από Έλληνες για ταξίδια στο εξωτερικό, σε Ασία, Άπω Ανατολή, Περού και Παταγονία.
«Βλέπουμε μια ζήτηση σε προορισμούς ειδικού αντικειμένου και μια προτίμηση σε μακρινά, πιο ακριβά και πιο ποιοτικά ταξίδια. Ο μέσος όρος διαμονής είναι μεταξύ 8 και 9 ημερών. Η Ελλάδα έχει γίνει ακριβή, όχι μόνο για τους ίδιους τους Έλληνες, αλλά και για τους ξένους. Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδος και Κέρκυρα είναι στα ύψη τιμολογιακά, αλλά οφείλουμε να τονίσουμε ότι παράλληλα έχει ανέβει πολύ το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Γενικά θα έλεγα ότι το ταξίδι στην Ελλάδα καθίσταται απαγορευτικό για τους Έλληνες την υψηλή περίοδο».
Σε ότι αφορά τον ongoing τουρισμό, ο κ. Βουρσούκης επισημαίνει καταγράφει σε έσοδα, νέα ρεκόρ, πάνω από τα επίπεδα του 2019, ενώ αντίστοιχη θετική εικόνα εμφανίζει και ο εισερχόμενος. «Μας προξενεί εντύπωση και προβληματισμό το γεγονός ότι η Μύκονος δεν έχει πιάσει ακόμη τις πληρότητες που θα έπρεπε. Οι θέσεις είναι περιορισμένες στα αεροπλάνα και δύσκολα βρίσκει κανείς εισιτήρια. Πρόσφατα ήμουν με πελάτες στο Ντουμπάι και ενώ θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, δεν έχουν τρόπο να έρθουν. Ακόμη και αν έχεις διαθέσιμα δωμάτια, το θέμα είναι πώς θα φέρεις τους τουρίστες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε όλα τα αεροδρόμια παγκοσμίως. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στα πλοία» καταλήγει ο κ. Βουρσκούκης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμη και αν αυξηθεί ο αριθμός των υφιστάμενων δρομολογίων που εκτελούνται δια αέρος και θαλάσσης, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα που έχει να κάνει με το operation και το management, το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν εις το πηλίκο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: