Απειλή για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί η μετάλλαξη «Δέλτα»
- 05/09/2021, 09:08
- SHARE
Η καλοκαιρινή αναζωπύρωση της πανδημίας επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη καθώς η παραλλαγή «Δέλτα» εμποδίζει τις προσπάθειες εργοστασίων, γραφείων και σχολείων για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση.
Αντί να εισέλθουμε στους τελευταίους μήνες του 2021 με σιγουριά ότι η οξεία φάση της πανδημίας έχει τελειώσει, γίνεται σαφές ότι ενδέχεται να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις για το «ξεθώριασμα» της δράσης των πρώτων δόσεων εμβολίων, ότι το άνοιγμα των χώρων εργασίας θα καθυστερήσει και το κλείσιμο των συνόρων θα παραμείνει.
Τα δεδομένα την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν μια παγκόσμια αποδυνάμωση, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων πλήττει τα ταξίδια και τις δαπάνες και έχει επιπτώσεις στην παραγωγή και το εμπόριο. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου εμφανίζονται επίσης ως απειλή.
Στις ΗΠΑ, οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν απότομα στη μικρότερη αύξηση σε επτά μήνες τον Αύγουστο και τα check -in στο αεροδρόμιο, οι κρατήσεις ξενοδοχείων και σε εστιατόρια καταγράφουν πιο ήπια ζήτηση. Ο βασικός επιχειρηματικός δείκτης της Γερμανίας επιδεινώθηκε και ο τομέας των υπηρεσιών της Κίνας κατέρρευσε τον Αύγουστο.
Οι μετρητές που καταγράφουν τις δραστηριότητες έχουν χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών στις μεγάλες οικονομίες, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc., ενώ η Citigroup Inc. προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα μπορούσε να μετριαστεί με μια βαθύτερη απόκλιση μεταξύ τομέων και περιφερειών.
«Η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα επιβραδύνει τη διαδικασία επαναλειτουργίας και μας οδήγησε να μειώσουμε την ανάπτυξη παγκοσμίως», δήλωσε ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στις αναθεωρημένες προβλέψεις του 5,7% για φέτος, από 6,2%.
Η σοβαρότητα της επιβράδυνσης από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιστήμη.
Οι οικονομίες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού επιτρέπουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντισταθούν σε έναν ακόμη γύρο lockdown επιλέγοντας αντ’ αυτού στοχευμένα μέτρα που περιλαμβάνουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια. Η πρόοδος στον εμβολιασμό σημαίνει «κατά πάσα πιθανότητα ότι ο οικονομικός αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο σοβαρός» όσο κατά τα προηγούμενα κύματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.
Οι κυβερνήσεις θα έχουν επίσης μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών εάν τα εμβόλια συνεχίσουν να αντέχουν ενάντια στη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ ΜακΚι, οικονομολόγο της JPMorgan Chase & Co. στο Λονδίνο.
Ωστόσο, οι αναδυόμενες οικονομίες δυσκολεύονται να αποκτήσουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια. Το ποσοστό εμβολιασμού είναι 58% στις 39 οικονομίες που ορίζονται ως «ανεπτυγμένες» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε σύγκριση με μόλις 31% στον υπόλοιπο κόσμο -και αυτό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μαζική διάδοση εμβολίων της Κίνας.
Την ίδια ώρα οικονομίες που βασίζονται στη μεταποίηση και τον τουρισμό, όπως το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη αναγκάστηκαν να κλείσουν εργοστάσια και να απομακρύνουν τους επισκέπτες.