Απίστευτες καταγγελίες για «λαδώματα» και «πιέσεις» στο Μάτι
- 26/07/2018, 17:34
- SHARE
Η πρώην Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η αυθαίρετη δόμηση δεν επέτρεψε τη διέξοδο στη θάλασσα.
Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησε η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη η οποία κάνει λόγο για πάρα πολλά αυθαίρετα στο Μάτι, την περιοχή που κατεστράφη ολοσχερώς από την πολύνεκρη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, ενώ τονίζει ότι η οικοδόμηση είχε φτάσει μέχρι την παραλία, καθιστώντας έτσι την διέξοδο προς αυτήν δύσκολη. Η ίδια καταγγέλλει ότι δέχθηκε πιέσεις για να ενταχθεί το Μάτι στο σχέδιο πόλης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm, την Τετάρτη, η Μ. Καραβασίλη, αποκάλυψε ότι ο Δήμος της Νέας Μάκρης, όταν ολοκληρώθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο το 1992, βάσει νομοθεσίας, καθώς αποτελούσε 80% δασική, δεν μπορούσε να μπει στο σχέδιο.
«Ο Δήμος της Νέας Μάκρης ήταν ένας από αυτούς τους δήμους που είχε ανάπτυξη από την εποχή του ’80 – ’90 και έπρεπε να μπουν κανόνες. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η νομοθεσία έδιναν ακριβώς αυτά που πρέπει να προβλέψει κανείς προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμους οικισμούς, ασφαλείς οικισμούς» ανέφερε. «Ένας από αυτούς ήταν και η περιοχή στο Μάτι, στα όρια δηλαδή με τον δήμο Ραφήνας» συμπληρώνει, τονίζοντας ότι η περιοχή δεν μπήκε ποτέ στο σχέδιο. «Ήταν στο γενικό πολεοδομικό ως προστατευόμενη περιοχή, δασική έκταση» υπογράμμισε.
Η ίδια σημείωσε πως έγιναν αρκετές τροποποιήσεις στον σχεδιασμό ώστε να μπει στο κομμάτι αυτό στο σχέδιο κάνοντας λόγο για «πιέσεις μεγάλων που είχαν συμφέροντα πάνω στη γη».
«Αυτή η περιοχή δεν μπήκε ποτέ στο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι μετά το 1992 ακολούθησαν και πολεοδομικές μελέτες, έγιναν αρκετές τροποποιήσεις στον σχεδιασμό με στόχο να μπει στο σχέδιο και το υπόλοιπο κομμάτι. Με πιέσεις μεγάλων που είχαν συμφέροντα πάνω στη γη. Εγώ είχα δεχτεί απίστευτες πιέσεις για να βάλω στο σχέδιο κάτι που θα έπεφτε έτσι και αλλιώς από το ΣτΕ το οποίο ήταν ο τελικός νομοθέτης. Το Μάτι ανήκει στον δήμο Νέας Μάκρης, που σημαίνει ότι αυτό το κομμάτι δεν μπορούσε ποτέ να μπει στο σχέδιο. Ήταν στο γενικό πολεοδομικό ως προστατευόμενη περιοχή, δασική έκταση» δήλωσε.
«Από το 2006 – 2008 άρχισαν ξανά οι πιέσεις σε μία περιοχή που είχε ήδη οικοδομηθεί πάρα πολύ έντονα με τα γνωστά αυθαίρετα, ταυτόχρονα η οικοδόμηση είχε φτάσει μέχρι την παραλία έχοντας κλείσει είτε με κατοικίες, είτε με κέντρα, είτε με ξενοδοχεία την παραλία σε όλο το μήκος. Στην περιοχή στο Μάτι, που έγινε η τραγωδία, από ό,τι φαίνεται δεν υπήρχε καμία διέξοδος προς την παραλία γιατί είχαν γίνει μάντρες» κατήγγειλε η ίδια.
Η πρώην Ειδική Γραμματέας έκανε λόγο για ένα κράτος «λαδωμένο» χαρακτηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εγώ το 1992, εάν είχα υποχωρήσει και είχα βάλει τη γραμμή λίγο πιο εκεί για να εντάξω κάποια ‘φιλέτα’, θα ήμουν τώρα με περιουσία. Αυτό γινόταν, θα πάρεις οικόπεδο και θα μοσχοπουλήσεις, βάλε τη γραμμή πιο εκεί, αυτές ήταν οι πιέσεις. Το έχω δεχτεί επανειλημμένα αυτό.
Έκανα το Γενικό Πολεοδομικό (Σχέδιο) Κηφισιάς, αντίστοιχες οι πιέσεις» αναφέρει προσθέτοντας ότι «κάποιοι κρατούσαν «Θερμοπύλες», κάποιοι δεν το έκαναν, κάποιοι άρχισαν να ξεχειλώνουν τα πράγματα και μετά άρχισαν οι νόμοι να ξεχειλώνουν, παράθυρα και πόρτες για να μπορεί ο καθένας το αυθαίρετο του να το νομιμοποιήσει. Αυτό γίνεται συνέχεια, ποτέ δεν υπήρξε πολιτική βούληση. Ποτέ δεν θα υπάρξει όσο το σύστημα στηρίζεται στην ψηφοθηρία», τόνισε η αρχιτέκτων-πολεοδόμος, αναφερόμενη στην εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Νέας Μάκρης, στον οποίο ανήκει διοικητικά και η πληγείσα περιοχή στο Μάτι».
Υπενθυμίζεται ότι 26 άτομα βρέθηκαν νεκρά το πρωί της Τρίτης σε χωράφι στο Μάτι, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα.
Τα 26 άτομα κατευθύνθηκαν προς την παραλία σχεδιάζοντας να βρουν διέξοδο από τις φλόγες. Ωστόσο φτάνοντας στο σημείο αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για αδιέξοδο με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί.
Μαρτυρία από τις πυρκαγιές στο Μάτι: Μας έστειλαν να καούμε σαν τα ποντίκια