Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια θέλει ο Σόιμπλε!
- 05/12/2016, 12:29
- SHARE
Αυτή η απαίτηση κρίνεται μη ρεαλιστική από ΔΝΤ και άλλους εταίρους.
H Süddeutsche Zeitung του Μονάχου περιγράφει σκηνικό καβγά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με αντικείμενο τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα, με αφορμή το σημερινό Eurogroup.
Η Deutsche Welle αναφέρει: «Ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντ΄ αυτού επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα εξηγεί στους αναγνώστες την αιτία γι’ αυτή τη διαφωνία που ανάγεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άπωσή του να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Επειδή η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει για ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, ζητά από τώρα να αποφασιστούν δεσμευτικά μακροχρόνιοι δημοσιονομικοί στόχοι. Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.
Αυτόν τον στόχο θέλει η Γερμανία να τον επιβάλει για άλλα δέκα χρόνια, κάτι που το Ταμείο το θεωρεί μη ρεαλιστικό, όπως κι ένα μεγάλο τμήμα του Eurogroup. Από κύκλους της ΕΕ μάλιστα λέγεται ότι οικονομικά δεν έχει νόημα, γιατί θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό της ανάπτυξης».
Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στον αυτόματο μηχανισμό λήψης μέτρων, τον λεγόμενο «κόφτη», σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τους όρους του προγράμματος, μέτρο που θα μπορούσε να παραταθεί, όπως γράφει, για να δώσει μεγαλύτερη βεβαιότητα στο Ταμείο.
O Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια ανταγωνιστική οικονομία μόλις εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές της ευρωζώνης.
Ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστικό να απαιτείται από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για μια δεκαετία μετά το 2018 όπως έχουν προτείνει κάποιοι δανειστές, ο Σόιμπλε απάντησε: «Πιστεύω ότι για την Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα περισσότερο… Για την Ελλάδα, είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».