«Απίθανη μια νίκη του Μάρτιν Σουλτς»
- 02/09/2017, 15:15
- SHARE
O επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μ. Γκίλνερ δεν δίνει καμία πιθανότητα εκλογικής νίκης στον υποψήφιο του SPD.
Την Κυριακή το βράδυ Αγκ. Μέρκελ και Μ. Σουλτς διασταυρώνουν, για μια και μοναδική φορά πριν τις εκλογές, τα ξίφη τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Τρεις περίπου εβδομάδες πριν τις γερμανικές εκλογές ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF δεν δίνει στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών καμία ευκαιρία να εκλεγεί καγκελάριος στις 24 Σεπτεμβρίου.
«Μια νίκη είναι απίθανη και η τηλεμαχία δεν θα αλλάξει το δεδομένο αυτό. Ο Μάρτιν Σουλτς έχει ωστόσο την ευκαιρία να αυξήσει λίγο τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών πείθοντας αναποφάσιστους. Θυμίζω ότι στις εκλογές του 2013 ο υποψήφιος του SPD Πέερ Στάινμπρικ κατάφερε να αποσπάσει, μετά την τηλεμαχία κατά της Αγκ. Μέρκελ, ένα ποσοστό 3% στις εκλογές. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στην τηλεμαχία, αλλά και στα συμπεράσματα που εξάγονται μετά το τέλος της στα μέσα ενημέρωσης. Μπορούμε ωστόσο να αποκλείσουμε εντελώς ότι η τηλεμαχία θα εξασφαλίσει στους Σοσιαλδημοκράτες υψηλότερο ποσοστό από εκείνο των συντηρητικών. Αν όμως ο Μάρτιν Σουλτς καταφέρει να πείσει αναποφάσιστους, από τους οποίους ένας ποσοστό ήταν ψηφοφόροι του SPD, τότε εκτιμώ ότι θα μπορούσε να αυξήσει κατά 3% το εκλογικό αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου σφυγμομετρήσεων Forsa θεωρεί ότι στην τηλεμαχία της Κυριακής παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο τα θέματα που θα συζητηθούν, όσο και ο τρόπος με τον οποίο οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τον εαυτό τους.
«Και τα δύο παίζουν ρόλο. Αυτό που έχει όμως επίσης σημασία είναι ποιές εντυπώσεις θα αφήσουν οι δύο υποψήφιοι στους τηλεθεατές και κατά πόσο θα τους πείσουν για τις ικανότητές τους, έτσι ώστε οι τηλεθεατές να αποφανθούν ποιόν από τους δύο εμπιστεύονται, εν τέλει, λιγάκι περισσότερο. Σε μια τηλεμαχία δεν έχουν τόσο σημασία τα θέματα που θα συζητηθούν, όσο η συνολική εικόνα που θα σχηματίσουν οι τηλεθεατές παρατηρώντας τους υποψηφίους», καταλήγει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa.
Πηγή: Deutsche Welle