«Απίθανο να τραβήξει την πρίζα από την Ελλάδα τώρα η ΕΚΤ»
- 04/05/2015, 17:08
- SHARE
Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους παραμένουν, αναφέρει το Reuters.
Στη κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το πώς λειτουργεί η κεντρική τράπεζα.
Όπως εκτιμούν, παρά τα πολλά δημοσιεύματα για το αντίθετο, η πολιτική εξασφαλίσεων είναι απίθανο να αλλάξει αυτή την εβδομάδα και η παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης αναμένεται να επεκταθεί για ακόμη μία εβδομάδα.
Τα περισσότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για απόφαση της ΕΚΤ να εξετάσει αυτή την εβδομάδα μία σημαντική σκλήρυνση των όρων υπό τους οποίους οι τράπεζες λαμβάνουν ρευστότητα έκτακτης ανάγκης από την Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω της αύξησης του “κουρέματος” (΄haircut΄) στις εγγυήσεις (collateral) που παρέχουν για την καταβολή κεφαλαίων.
Η κεντρική τράπεζα δεν τα έχει όμως επιβεβαιώσει.
«Υπάρχουν περισσότερα θετικά μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ένα άτομο με γνώση της κατάστασης. «Φαντάζομαι ότι το εν εξελίξει παιχνίδι όπου αυξάνουμε το όριο (του ELA) κατά ένα μικρό ποσό δεν θα σταματήσει κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας».
Πάντως για τις διαφορές στις διαπραγματεύσεις, αυτές παραμένουν, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
«Μεγάλες διαφορές για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό συνεχίζουν να επικρατούν στις εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε άλλους τομείς καθώς η ταμειακή θέση της χώρας γίνεται όλο και πιο κρίσιμη», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε κάποιο έδαφος στις ιδιωτικοποιήσεις και την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ όταν ανασχημάτισε την ομάδα διαπραγμάτευσης και παραγκώνισε τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup.
«Υπάρχει περισσότερη επάρκεια, μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμό και περισσότερη προετοιμασία – στοιχεία, νούμερα κτλ» δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που έχει γνώση των συνομιλιών. Αλλά όπως πρόσθεσε, το να πει κανείς ότι θα υπάρξει μία συμφωνία έως τις 11 Μαΐου θα ήταν «εικασία».