Apivita: Φέρνει κοντά όσους επενδύουν στην Ιαπωνία
- 20/11/2014, 12:41
- SHARE
Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ιαπωνία γνωρίστηκαν μεταξύ τους.
Εκδήλωση γνωριμίας μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στο κατάστημα της εταιρείας APIVITA στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία του νέου πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ιαπωνία Λουκά Καρατσώλη, του σύμβουλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Διονύση Πρωτοπαπά και του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπ. Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια πρωτοβουλία του CEO της ΑPIVITA, Νίκου Κουτσιανά, που όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «είναι μόνο μια αρχή, μια πρώτη συνάντηση που οφείλει να συνεχιστεί με μέθοδο και όραμα, καθώς μόνο εφόσον ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να πάμε μπροστά στο εξωτερικό ως επιχειρήσεις αλλά και ως χώρα».
Οι εταιρείες που παρευρέθηκαν στη εκδήλωση ήταν οι: Κτήμα Αβαντίς, Eurimac, Lesel, Neon Energy, Olive Vision, Attiki, Τρικαλινός, Terra Creta, Karpos, Etesian Gold, Eirini Plomariou, Blauel, Συνεταιρικός Κρόκος Κοζάνης, ΙΟΝ, Nanophos, Neon Energy, Σελόντα, Κτήμα Λαζαρίδης, Κτήμα Παπαντώνης, Μάρμαρα Πηλιάτη, Hemexpo, Greekpol.
Εκπρόσωποι των εταιρειών παρουσίασαν με σύντομο και περιεκτικό τρόπο τις δραστηριότητές τους αλλά και την προσπάθεια που κάνουν, άλλοι με περισσότερες κι άλλοι με λιγότερες δυσκολίες, στην απαιτητική και ιδιαίτερη αγορά της Ιαπωνίας.
Όπως τόνισε ο κ. Πρωτοπαπάς «ο Ιάπωνας καταναλωτής είναι δύσκολος, κατ’ αρχάς λόγω της διαφορετικότητάς του. Δίνει πολλή σημασία στην ποιότητα, τον σχεδιασμό, τη συσκευασία και την ασφάλεια του προϊόντος και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέα προϊόντα».
Ήταν κοινός τόπος πολλών ομιλητών η υπομονή και η επιμονή που απαιτείται για να καταφέρει μια επιχείρηση να εισχωρήσει στην αγορά της Ιαπωνίας, πόσο μάλλον όταν επιχειρεί να λανσάρει ένα προϊόν τόσο… εξωτικό όπως το αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρακάξης της Etesian Gold χρειάστηκε πρώτα να ενημερώσουν και εκπαιδεύσουν το αγοραστικό κοινό γύρω από το ελαιόλαδο, μιλώντας πρωτίστως για την ελληνική παράδοση και την ελληνική διατροφή, ενώ συνεχίζοντας ο κ. Μπαλάφας της Olive Vision, τόνισε πως δεν γινόταν να μην λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα, ότι δηλαδή μόνο το 1% του πληθυσμού της Ασίας καταναλώνει ελαιόλαδο. «Η αγορά όμως είναι τεράστια, μας χωράει όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας. Για να συνεχίσει ο κ. Μούντριχας από το κτήμα Αβαντίς με τη διαπίστωση ότι «η Ελλάδα δεν διαθέτει εθνικό brand name, τα προϊόντα μας στο εξωτερικό δεν έχουν υπεραξία. Χρειάζεται εθνική προσπάθεια για να ανατραπεί αυτό, χρειάζεται να προσεγγίσουμε τις ξένες αγορές με σχέδιο, ενιαίο πρόσωπο και σεβασμό».
Και αν οι δυσκολίες είναι πολλές, εάν οι προσπάθειες, τα συνεχή ταξίδια και οι επαφές μπορεί να κρατήσουν έως και χρόνια μέχρι να ανάψει το πράσινο φως, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι, όπως είπε ο κ. Μπακόπουλος της ΙΟΝ, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ιαπωνία για περισσότερα από 40 χρόνια χωρίς να έχει αντιμετωπίσει ποτέ μέχρι σήμερα ιδιαίτερα προβλήματα ή δυσχέρειες.