Από αυτοκίνητα μέχρι… μπράντι: Τι βάζει στο στόχαστρο η Κίνα ως απάντηση στους δασμούς της ΕΕ

Από αυτοκίνητα μέχρι… μπράντι: Τι βάζει στο στόχαστρο η Κίνα ως απάντηση στους δασμούς της ΕΕ
Photo: DALL•E
Η Κίνα ετοιμάζει αντίποινα στους προτεινόμενους δασμούς της Ευρώπης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στοχεύοντας προϊόντα όπως το μπράντι, το χοιρινό και τα πολυτελή αυτοκίνητα.

Όπως και σε προηγούμενες διαμάχες, η Κίνα φαίνεται να προετοιμάζεται για μια σειρά ενεργειών ως απάντηση στους προτεινόμενους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Ευρώπη.

Σε αντίθεση με τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, που περιλάμβανε σαρωτικές κυρώσεις και για τις δύο πλευρές, αυτή τη φορά το Πεκίνο υιοθετεί μια πιο στοχευμένη στρατηγική, παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποίησε εναντίον της Αυστραλίας πριν από λίγα χρόνια. Η κυβέρνηση και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη ανακοινώσει συγκεκριμένα προϊόντα που θα μπορούσαν να φορολογηθούν.

Το Bloomberg παρουσιάζει ορισμένους από τους πιθανούς στόχους και τα μέρη της Ευρώπης που θα επηρεαστούν περισσότερο:

Μπράντι – Γαλλία

Το πρώτο προϊόν στο στόχαστρο της Κίνας ήταν το ευρωπαϊκό μπράντι. Το Πεκίνο ανακοίνωσε έρευνα αντιντάμπινγκ (anti-dumping) τον Ιανουάριο, η οποία μπορεί να διαρκέσει έναν χρόνο ή και περισσότερο. Το Υπουργείο Εμπορίου μπορεί να ανακοινώσει προκαταρκτικούς δασμούς οποιαδήποτε στιγμή, όπως έκανε κατά τη διάρκεια παρόμοιας έρευνας για το αυστραλιανό κρασί.

Οι κινεζικοί καταναλωτές μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά ο αντίκτυπος στη Γαλλία θα είναι σημαντικός. Η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά μπράντι της Γαλλίας το 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου.

Χοιρινό – Ισπανία

Αυτή την εβδομάδα το Πεκίνο ανακοίνωσε έρευνα για τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκού ντάμπινγκ χοιρινού κρέατος. Εάν αυτό οδηγήσει σε δασμούς, οι επιπτώσεις θα επικεντρωθούν σε κορυφαίους προμηθευτές όπως η Ισπανία, η Δανία και η Ολλανδία.

Η Κίνα προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος από εγχώριους παραγωγούς και μπορεί να στραφεί σε άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, περιορίζοντας τον κίνδυνο ελλείψεων ή αυξημένων τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρασί – Μεσόγειος

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν το κρασί ως πιθανό στόχο, μαζί με τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αεροπλάνα. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος εξαγωγέας κρασιού στην Κίνα, οπότε η ζημιά θα συγκεντρωθεί εκεί, αν και θα επηρεαστούν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Η παγκόσμια αγορά κρασιού βρίσκεται σε υπερπληθώρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί αλλού θα σπεύσουν να καλύψουν τυχόν κενά.

Αυτοκίνητα – Γερμανία

Το Κινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ε.Ε. άφησε να εννοηθεί ότι τα εισαγόμενα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ακόμα στόχο. Εάν επιβληθούν δασμοί μόνο στους ευρωπαίους εξαγωγείς, θα πλήξουν κυρίως τη Γερμανία και τη Σλοβακία, ενώ ένα οριζόντιο μέτρο θα επηρεάσει επίσης αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες.

Οι περισσότερες από τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων της Κίνας προέρχονται από παραγωγούς πολυτελών αυτοκινήτων, όπως η Porsche, η Mercedes-Benz και η BMW. Αν και είναι πιο δύσκολο για τους αγοραστές να διαφοροποιηθούν, έχουν κάποιες άλλες επιλογές υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Γαλακτοκομικά – Δανία

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ένας άλλος πιθανός στόχος. Η Νέα Ζηλανδία προμηθεύει περίπου το ήμισυ των εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων της Κίνας, ενώ άλλο ένα τρίτο προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία θα επηρεάζονταν από νέους δασμούς.

Αεροπλάνα

Αν και οι αερομεταφορές έχουν αναφερθεί ως άλλος πιθανός στόχος, οι δύο μεγάλοι προμηθευτές μεγάλων επιβατικών αεροσκαφών περιορίζουν τις επιλογές του Πεκίνου. Η Κίνα δεν θέλει να εξαρτάται αποκλειστικά από την Boeing, ειδικά με την προοπτική αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία.

Οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να συζητούν για την αγορά περισσότερων από 100 αεροσκαφών από την Airbus, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε τυχόν συνομιλίες για τους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: