Από ανακυκλωμένο πλαστικό τα βάθρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο
- 22/07/2021, 17:00
- SHARE
Σε βάθρα που σχεδίασε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Asao Tokolo και κατασκευάστηκαν από 24,5 τόνους πλαστικών οικιακών απορριμμάτων θα ανεβούν για να στεφθούν οι νικητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Σε διάστημα εννέα μηνών, οι πολίτες της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου συγκέντρωσαν- σε περισσότερα από 2.000 κυτία συλλογής, εγκατεστημένα σε πολυκαταστήματα και σχολεία σε όλη τη χώρα- και έκαναν δωρεά το ισοδύναμο 400.000 φιαλών απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων.
Μετά από διαδικασία ανακύκλωσης και μετατροπής σε ίνες, το υλικό χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και των 98 βάθρων των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια για εμπλοκή των πολιτών στο πλάνο βιωσιμότητας του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος· ήδη, πολίτες δώρισαν παλιές ηλεκτρονικές συσκευές ώστε να μετατραπούν στα ολυμπιακά μετάλλια του Tokyo 2020.
«Τα βάθρα δημιουργήθηκαν με τον στόχο να δείξουν στον κόσμο τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει πραγματικότητα μια βιώσιμη κοινωνία» εξήγησαν σύμφωνα με το ΑΠΕ οι διοργανωτές.
Οι κυβόσχημες μονάδες της δομής του βάθρου οι οποίες κατασκευάστηκαν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή είναι στο ίδιο βαθύ μπλε χρώμα του λογότυπου του Tokyo 2020, ως αναφορά στην παράδοση παραγωγής λουλακί (indigo) βαφής στην Ιαπωνία.
Η Οργανωτική Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί το 65% των απορριμμάτων που θα προκύψουν κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων και το 99% των αντικειμένων που έχουν προμηθευτεί για αυτούς.
Τα βάθρα θα μετατραπούν σε φιάλες σαμπουάν και απορρυπαντικών από την Procter & Gamble, ενός εκ των χορηγών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020.
Σύμφωνα με τoν ετήσιo έλεγχο της πρωτοβουλίας Break Free From Plastic, η εταιρεία κατέλαβε πέρυσι την έβδομη χειρότερη θέση παγκοσμίως στην κατάταξη των ρυπαντών πλαστικού. Και οι 24,5 τόνοι πλαστικών συσκευασιών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των βάθρων των Αγώνων αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 0,004% των 714.000 τόνων που παράγει κάθε χρόνο η Procter & Gamble.