Από Δεκέμβρη σε… Γενάρη για τη διαπραγμάτευση

Από Δεκέμβρη σε… Γενάρη για τη διαπραγμάτευση
Η υπουργός εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου κατά την άφιξή της για την συνάντησή της με τους θεσμούς για τα εργασιακά, Αθήνα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ

Ποια μόνιμα μέτρα ζητούν οι θεσμοί από την κυβέρνηση και πόσο μακριά βρίσκονται στο καυτό θέμα των εργασιακών.

Ραντεβού το Δεκέμβρη δίνουν και πάλι κυβέρνηση και δανειστές καθώς όπως φαίνεται η πολυπλοκότητα των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης δεν αφήνει περιθώρια να επιτευχθεί συμφωνία πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Το κουαρτέτο θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 23 Νοεμβρίου όπως όλα δείχνουν, αφού ακολουθεί η γιορτή των ευχαριστιών στις 24 Νοεμβρίου και επειδή έως τότε δεν προβλέπεται ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένονται και πάλι πίσω στην Αθήνα κάποια στιγμή μέσα στο Δεκέμβριο, ή όπως λένε οι πιο απαισιόδοξοι μετά τα Χριστούγεννα.

Το νέο ορόσημο φαίνεται να είναι ο Ιανουάριος όμως και σε αυτή την περίπτωση πηγές των θεσμών υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία. Όμως ο πλέον ρεαλιστικός στόχος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τίθεται το τέλος Φεβρουαρίου.

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που δυσκολεύουν πάρα πολύ την επίτευξη της συμφωνίας όπως λένε αξιωματούχοι των θεσμών. Το πρώτο είναι τα εργασιακά με δεδομένη την δυσκολία που υπάρχει στην κυβέρνηση να αποδεχτεί τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων η οποία έχει τεθεί ως πρωταρχικός στόχος από τη νέα υπουργό εργασίας, αλλά και τον διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων που έχουν ζητήσει οι δανειστές.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που έχει ανακύψει είναι το δημοσιονομικό κενό το οποίο βλέπουν οι δανειστές για τη διετία 2017 – 2018. Όπως υποστηρίζουν, για να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα περίπου 1 δισ. ευρώ.

Οι δανειστές απορρίπτουν το επιχείρημα της κυβέρνησης που κάνει λόγο για υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι περιστασιακά και έχουν να κάνουν με πάταξη της φοροδιαφυγής κάτι το οποίο δεν θεωρούν βέβαιο ότι θα προκύψει και τις επόμενες χρονιές. Ζητούν λοιπόν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης προτείνοντας ως αντιστάθμισμα την κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων. Ωστόσο ακόμη κι αν καταργηθούν όλα τα προνοιακά επιδόματα το κενό στον προϋπολογισμό της επόμενης διετίας παραμένει και υπολογίζεται περίπου στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Από την Κομισιόν επιδεικνύεται διάθεση να λυθούν γρήγορα οι όποιες διαφορές και να υπάρξει συμφωνία όμως όπως υποστηρίζουν πήγες με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης είναι πολύ δύσκολο στο χρόνο που απομένει να συμφωνηθούν όλα τα ζητήματα για το λόγο αυτό το πιθανότερο σενάριο είναι το κουαρτέτο να αναχωρήσει από την Αθήνα την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη και να επανέλθει κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο.