Από εδώ πάνε κι άλλοι για τη νέα κεντροαριστερά
- 25/08/2017, 13:20
- SHARE
Η προαναγγελία της υποψηφιότητας του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιάννη Μανιάτη, το ενδιαφέρον Θεοχαρόπουλου και η διελκυνστίδα γύρω από τη ΔΗΣΥ.
Βίκυ Σαμαρά
Θα είναι δυο, θα είναι τρεις, θα είναι χίλιοι δεκατρείς: Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία της κεντοαριστεράς, όσο πλησιάζει η ώρα εκλογής νέου αρχηγού τον Οκτώβριο.
Μετά τη Φώφη Γεννηματά, το Γιώργο Καμίνη και το Γιάννη Ραγκούση, χθες υπήρξε ουσιαστικά η προαναγγελία ανακοίνωσης δύο ακόμη υποψηφιοτήτων: Του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη.
Και οι δύο πρόκειται να προβούν στις επίσημες ανακοινώσεις από βδομάδα, με την πλευρά Θεοδωράκη να διαμηνύει ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς και όχι της ΔΗΣΥ και τη Χαριλάου Τρικούπη να απαντά ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού παραβιάζει ανοικτές θύρες, καθώς η διαδικασία όπως έχει συμφωνηθεί ήδη από το συνέδριο της ΔΗΣΥ αφορά ένα νέο φορέα, του οποίου πρώτα θα εκλεγεί ο αρχηγός τον Οκτώβριο και η μορφή (πολυκομματικός ή ενιαίος) θα αποφασιστεί στο συνέδριο μέχρι το τέλος του χρόνου.
“Στη διαδικασία, θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, με την ελπίδα να ελεγχθούν οι μηχανισμοί, ωστόσο, είμαι αντίθετος με τη σειρά των πραγμάτων, δηλαδή να εκλέγεται πρώτα ο επικεφαλής ενός κόμματος που δεν υπάρχει ακόμη, είναι παράδοξο”, είπε χαρακτηριστικά στο Ραδιόφωνο 24/7 ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.
Την ίδια στιγμή, η διευθύντρια του γραφείου τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη μέσω twitter διεμήνυσε: “Tο Ποτάμι δεν μπαίνει στη ΔΗΣΥ, δεν διεκδικεί την ηγεσία της. Θέλει ένα νέο Κίνημα που θα τα αλλάξει όλα. Ας το καταλάβουν φίλοι και αντίπαλοι”.
Ανοικτό άφησε εν τω μεταξύ χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, το ενδεχόμενο να είναι κι αυτός υποψήφιος για την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.
Μιλώντας στο ραδιόφωνό της ΕΡΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του στις αρχές Σεπτεμβρίου, την περίοδο που θα ανοίξουν οι επίσημες διαδικασίες με την ανακοίνωση της επιτροπής Αλιβιζάτου για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. «Περιμένω να δω τις διαδικασίες, να δω ποιου φορέα θα είναι ο επικεφαλής. Ενός ενιαίου ή ενός πολυκομματικού φορέα; Θέση μου είναι ότι θα πρέπει να είναι ένας νέος ενιαίος φορέας, αλλά εφόσον υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ κομμάτων και κινήσεων, δεν υπάρχει πιο δημοκρατικός τρόπος από το να αποφασίσει όλη η βάση της Κεντροαριστεράς, με διπλή κάλπη, αλλιώς δεν θα ξέρουν οι υποψήφιοι σε ποιον φορέα θα είναι υποψήφιοι», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να τοποθετηθούν στο τι θα γίνει μετεκλογικά, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς πρέπει να είναι ισχυρός, αυτόνομος χώρος απέναντι τόσο στον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στον νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ.
«Ο χώρος της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να εγγυηθεί δύο πράγματα, την εθνική συνεννόηση και τη σταθερότητα. Ταυτοχρόνως όμως, επειδή υπήρχε και χρόνια διακυβέρνηση του τόπου από φορείς αυτού του χώρου, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Σε αυτή την πορεία, ο στόχος είναι να είμαστε αυτόνομοι. Όποιος έχει στόχο να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη, δεν έχει παρά να πάει κατευθείαν στον κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά “συντρόφων” του εντός και εκτός της ΔΗΣΥ.
Η υποψηφιότητα Ραγκούση εν τω μεταξύ κατά ορισμένους έχει υπόγειο στόχο να ψαλιδίσει τις πανθομολογούμενες φιλοδοξίες του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, απευθυνόμενος στην ίδια στελεχιακή βάση.
Μπορεί πάντως η εκλογή αρχηγού να προηγείται χρονικά των αποφάσεων για τη δομή του νέου φορέα, ωστόσο στην πράξη το ερώτημα θα τεθεί στους υποψήφιους, πολλώ δε μάλλον που δε θα είναι εύκολο στους προερχόμενους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξουν τη διάλυση του Κινήματος. Σημειωτέον ότι στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 43 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ζάππειο, με κεντρική ομιλήτρια τη Φώφη Γεννηματά και προσκεκλημένους τους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και όλους τους συνοδοιπόρους της ΔΗΣΥ.
Πηγή: news247.gr