Από ηγέτης της Χεζμπολάχ στα 35 του, στο στόχαστρο του Ισραήλ: Τι γνωρίζουμε για τον Χασάν Νασράλα

Από ηγέτης της Χεζμπολάχ στα 35 του, στο στόχαστρο του Ισραήλ: Τι γνωρίζουμε για τον Χασάν Νασράλα
Οδήγησε τη Χεζμπολάχ σε δεκαετίες συγκρούσεων με το Ισραήλ, επιβλέποντας τη μετατροπή της σε μια στρατιωτική δύναμη με περιφερειακή επιρροή.

Το προφίλ και την ταραχώδη διαδρομή του Χασάν Νασράλα σκιαγραφεί το Reuters το Σάββατο, μετά από τις ανακοινώσεις του Ισραήλ για το ότι κατάφερε να τον σκοτώσει με σειρά επιθέσεων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, την Παρασκευή

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Νασράλα οδήγησε τη Χεζμπολάχ σε δεκαετίες συγκρούσεων με το Ισραήλ, επιβλέποντας τη μετατροπή της σε μια στρατιωτική δύναμη με περιφερειακή επιρροή και έγινε μια από τις πιο εξέχουσες αραβικές προσωπικότητες εδώ και γενιές – με την υποστήριξη του Ιράν.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη εκδώσει καμία δήλωση σχετικά με την κατάσταση του Νασράλα, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας επί 32 χρόνια.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τον Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή κατά της κεντρικής έδρας της ομάδας στα νότια προάστια της Βηρυτού μια ημέρα νωρίτερα.

Μεταξύ των υποστηρικτών του, ο Νασράλα επαινέθηκε επειδή στάθηκε απέναντι στο Ισραήλ και αψήφησε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τους εχθρούς, ήταν επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και αντιπρόσωπος της σιιτικής ισλαμιστικής θεοκρατίας του Ιράν στη διαμάχη της για επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Η περιφερειακή του επιρροή φάνηκε κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους συγκρούσεων που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο της Γάζας, καθώς η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη πυροβολώντας το Ισραήλ από το νότιο Λίβανο για να υποστηρίξει την παλαιστινιακή σύμμαχό της Χαμάς, και ομάδες της Υεμένης και του Ιράκ ακολούθησαν το παράδειγμα, λειτουργώντας υπό την ομπρέλα του «Άξονα της Αντίστασης».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη μάχη», δήλωσε ο Νασράλα σε ομιλία του την 1η Αυγούστου στην κηδεία του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, όταν χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν και δεκάδες σκοτώθηκαν, όταν οι συσκευές επικοινωνίας τους εξερράγησαν σε μια προφανή ισραηλινή επίθεση την περασμένη εβδομάδα, η μάχη αυτή άρχισε να στρέφεται εναντίον της ομάδας του.

Απαντώντας στις επιθέσεις στο δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ σε ομιλία του στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Νασράλα ορκίστηκε να τιμωρήσει το Ισραήλ.

«Αυτή είναι μια αναμέτρηση που θα έρθει, η φύση της, το μέγεθός της, πώς και πού;Αυτό είναι σίγουρα αυτό που θα κρατήσουμε για τον εαυτό μας και στον στενότερο κύκλο ακόμη και μέσα μας», είπε.

Έκτοτε δεν είχε εκφωνήσει ομιλία σε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή.

Το Ισραήλ έχει εν τω μεταξύ κλιμακώσει δραματικά τις επιθέσεις του, σκοτώνοντας αρκετούς ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ σε στοχευμένα πλήγματα και εξαπολύοντας μαζικούς βομβαρδισμούς σε περιοχές του Λιβάνου που ελέγχονται από τη Χεζμπολάχ, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Η άνοδος στην εξουσία

Αναγνωρισμένος ακόμη και από τους εχθρούς του ως ικανός ρήτορας, οι ομιλίες του Νασράλα παρακολουθούνταν από φίλους και εχθρούς.

Φορώντας το μαύρο τουρμπάνι ενός σαγίντ, δηλαδή ενός απογόνου του Προφήτη Μωάμεθ, ο Νασράλα χρησιμοποιούσε τις ομιλίες του για να συσπειρώσει τη βάση της Χεζμπολάχ αλλά και για να διατυπώσει προσεκτικά διαβαθμισμένες απειλές, κουνώντας συχνά το δάχτυλό του.

Έγινε γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ το 1992 σε ηλικία μόλις 35 ετών, το δημόσιο πρόσωπο μιας κάποτε σκοτεινής ομάδας που ιδρύθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν το 1982 για να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Το Ισραήλ σκότωσε τον προκάτοχό του σε επίθεση με ελικόπτερο. Ο Νασράλα ηγήθηκε της Χεζμπολάχ όταν οι αντάρτες της έδιωξαν τελικά τις ισραηλινές δυνάμεις από τον νότιο Λίβανο το 2000, τερματίζοντας μια 18ετή κατοχή.

Η σύγκρουση με το Ισραήλ καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ηγεσία του. Ανακήρυξε τη «Θεία Νίκη» το 2006 αφού η Χεζμπολάχ διεξήγαγε 34 ημέρες πολέμου με το Ισραήλ, κερδίζοντας τον σεβασμό πολλών απλών Αράβων που είχαν μεγαλώσει βλέποντας το Ισραήλ να νικά τους στρατούς τους.

Αλλά έγινε μια όλο και πιο διχαστική φιγούρα στον Λίβανο και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, καθώς η περιοχή επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ διευρύνθηκε στη Συρία και πέραν αυτής, αντανακλώντας την εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ του σιιτικού Ιράν και των συμμαχικών με τις ΗΠΑ σουνιτικών αραβικών μοναρχιών στον Κόλπο.

Ενώ ο Νασράλα περιέγραψε την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη Συρία -όπου πολέμησε προς υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου- ως εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών, οι επικριτές κατηγόρησαν την ομάδα ότι έγινε μέρος μιας περιφερειακής θρησκευτικής σύγκρουσης.

Στο εσωτερικό της χώρας, οι επικριτές του Νασράλα είπαν ότι ο περιφερειακός τυχοδιωκτισμός της Χεζμπολάχ επέβαλε ένα δυσβάσταχτο τίμημα στον Λίβανο, οδηγώντας τους άλλοτε φιλικούς Άραβες του Κόλπου να αποφεύγουν τη χώρα – ένας παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κατάρρευση του 2019.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο του 2006, ο Νασράλα περπάτησε σε τεντωμένο σχοινί πάνω από μια νέα σύγκρουση με το Ισραήλ, συσσωρεύοντας ιρανικούς πυραύλους σε έναν προσεκτικά μετρημένο διαγωνισμό απειλής και αντι-απειλής.

Ο πόλεμος στη Γάζα, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, προκάλεσε τη χειρότερη σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ από το 2006, κοστίζοντας στην ομάδα εκατοντάδες μαχητές της, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων διοικητών.

Μετά από χρόνια εμπλοκής αλλού, η σύγκρουση έθεσε εκ νέου στο επίκεντρο την ιστορική μάχη της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ.

«Είμαστε εδώ και πληρώνουμε το τίμημα για το μέτωπο της υποστήριξής μας προς τη Γάζα και τον παλαιστινιακό λαό και την υιοθέτηση της παλαιστινιακής υπόθεσης», δήλωσε ο Νασράλα στην ομιλία της 1ης Αυγούστου.

Ο Νασράλα μεγάλωσε στη φτωχή συνοικία Καραντίνα της Βηρυτού. Η οικογένειά του κατάγεται από την Μπαζουριγιέ, ένα χωριό στον κυρίως σιιτικό νότο του Λιβάνου, το οποίο αποτελεί σήμερα την πολιτική καρδιά της Χεζμπολάχ.

Ήταν μέλος μιας γενιάς νεαρών σιιτών του Λιβάνου των οποίων οι πολιτικές προοπτικές διαμορφώθηκαν από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979.

Πριν ηγηθεί της ομάδας, συνήθιζε να περνάει τις νύχτες του με αντάρτες της πρώτης γραμμής που πολεμούσαν τον κατοχικό στρατό του Ισραήλ. Ο έφηβος γιος του, Χάντι, πέθανε στη μάχη το 1997, μια απώλεια που του έδωσε νομιμοποίηση στον πυρήνα των σιιτών ψηφοφόρων του στο Λίβανο.

Ισχυροί εχθροί

Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις κλιμακώνονταν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, ο Νασράλα απηύθυνε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη προειδοποίηση στα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, λέγοντάς τους: «Έχουμε προετοιμαστεί για τους στόλους με τους οποίους μας απειλείτε».

Το 2020, ο Νασράλα ορκίστηκε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν από την περιοχή μέσα σε φέρετρα μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανικό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ.

Εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη Σαουδική Αραβία για την ένοπλη επέμβασή της στην Υεμένη, όπου, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, το Ριάντ προσπάθησε να ανατρέψει τους Χούθι που είναι προσκείμενοι στο Ιράν.

Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις αυξήθηκαν το 2019 μετά από μια επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμο στην Υεμένη για να προστατευθούν.

«Μην ποντάρετε σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν, γιατί θα σας καταστρέψουν», είπε σε ένα μήνυμα που απευθυνόταν στο Ριάντ.

Επί των ημερών του Νασράλα, η Χεζμπολάχ έχει επίσης συγκρουστεί με αντιπάλους στο εσωτερικό του Λιβάνου.

Το 2008, κατηγόρησε τη λιβανέζικη κυβέρνηση -που τότε υποστηριζόταν από τη Δύση και τη Σαουδική Αραβία- ότι κήρυξε πόλεμο προχωρώντας στην απαγόρευση του εσωτερικού δικτύου επικοινωνίας της ομάδας του. Ο Νασράλα ορκίστηκε να «κόψει το χέρι» που προσπάθησε να το διαλύσει.

Αυτό προκάλεσε τετραήμερο εμφύλιο πόλεμο που έφερε τη Χεζμπολάχ αντιμέτωπη με σουνίτες και δρούζους μαχητές και τη σιιτική ομάδα να καταλαμβάνει τη μισή πρωτεύουσα Βηρυτό.

Αρνήθηκε σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ-Χαρίρι το 2005, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε τέσσερα μέλη της οργάνωσης από δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ο Νασράλα απέρριψε το δικαστήριο -το οποίο το 2020 καταδίκασε τελικά τρεις από αυτούς ερήμην για τη δολοφονία- ως εργαλείο στα χέρια των εχθρών της Χεζμπολάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com