Από κονιάκ και ούζο στα… αντισηπτικά. Η ελληνική ποτοποιία ρίχνεται στη μάχη του κορωνοϊού
- 15/04/2020, 15:19
- SHARE
Από τους ηγέτες του κλάδου ποτοποιίας μέχρι τους μικρούς ανώνυμους αποσταγματοποιούς, τους παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς, η κινητοποίηση είναι συγκινητική για προσφορά οινοπνεύματος προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μάχη για την αντιμετώπιση του ιού Covid-19.
Με πάνω από 130 χρόνια ιστορίας ο Οίκος Μεταξά βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον μετά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην ελληνική αγορά ενώ αξιοποιεί τις συμφωνίες με δικούς του προμηθευτές για να στηρίξει την εθνική προσπάθεια διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αναλαμβάνοντας να καλύψει τις ανάγκες σε οινόπνευμα των δεκατριών νοσοκομείων αναφοράς για τους ασθενείς με Covid- 19.
Ο οίκος Μεταξά, υπολογίζεται να διαθέσει 35.000 λίτρα καθαρού οινοπνεύματος στα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα κατά τους επόμενους μήνες αναλαμβάνοντας όλα τα κόστη – προμήθεια και φόρους.
Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία που αφορά ένα πολύτιμο αγαθό υψηλής αξίας με όρους αγοράς, αν λάβουμε υπόψη την υψηλή ζήτηση οινοπνεύματος και τις μεγάλες αποκλίσεις τιμών που συναντά κανείς σε φαρμακαποθήκες και λιανεμπόριο. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές στη χονδρική μπορεί να ξεπερνούν και τα 20 ευρώ το λίτρο κατά μ.ο..
Το οινόπνευμα είναι πρώτη ύλη και για τους ποτοποιούς και ειδικότερα για τη δραστηριότητα του οίκου Μεταξά, που το προμηθεύεται από Έλληνες προμηθευτές, οι οποίοι με τη σειρά τους το εισάγουν από χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.. Όπως εξηγεί στο “F” ο Metaxa Master, Κωνσταντίνος Ράπτης, η παραγωγή καθαρού οινοπνεύματος, όπως είναι αυτό για παράδειγμα των 96 βαθμών, απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και ειδικές εγκαταστάσεις, με πολλές στήλες απόσταξης.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, αν και δραστηριοποιούνται πολλοί μικροί παραγωγοί με αποσταγματοποιεία, δεν παράγουν όλοι προϊόν τέτοιας καθαρότητας και σχεδόν όλες οι εταιρείες εισάγουν ένα μέρος για τις ανάγκες παρασκευής ποτών υψηλών προδιαγραφών.
Αν και πρόκειται για αγαθό που βρίσκεται σε υψηλή ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και παγκοσμίως, λόγω της ευρύτατης χρήσης του από νοσοκομεία αλλά και καταναλωτές, ως βασικό συστατικό απολυμαντικών και αντισηπτικών, ο οίκος Μεταξά μας μεταφέρει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει προς το παρόν κάποιο πρόβλημα με τους προμηθευτές του ενώ διαθέτει επάρκεια για τις ανάγκες στις παραγωγικές του εγκαταστάσεις.
Πάντως ο κ. Ράπτης, με την εμπειρία του τεχνικού διευθυντή του εργοστασίου, που ελέγχει σε συνεχή βάση τη ροή των πρώτων υλών για την παραγωγή του ΜΕΤΑΧΑ, σημειώνει ότι η αγορά έχει διαταραχθεί από τη μεγάλη ζήτηση αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για πρόσκαιρη κατάσταση.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην εσωτερική και στην παγκόσμια αγορά, σημειώνει: “Μας αγγίζει λιγότερο τόσο το θέμα της εσωτερικής όσο και της παγκόσμιας αγοράς. Η πλειοψηφία των αγορών μας είναι στο εξωτερικό. Στο βαθμό που υπάρχουν μέτρα που περιορίζουν την κατανάλωση σε χώρους εστίασης, μας επηρεάζει η κρίση, όπως άλλωστε όλους τους ποτοποιούς”. Ο κ. Ράπτης εξηγεί ότι η κατανάλωση στο σπίτι “αντέχει” περισσότερο αλλά η ζήτηση στα ποτά έχει επηρεαστεί συνολικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος ΜΕΤΑΧΑ έχει ισχυρή παρουσία στο κανάλι travel retail, το οποίο βρίσκεται σε πτώση λόγω της ανάσχεσης της ταξιδιωτικής κίνησης αλλά εξάγει προϊόντα σε πάνω από 50-60 χώρες. Τα αμυντικά χαρακτηριστικά του brand έγκεινται στην μεγάλη του διασπορά. Έτσι μπορεί η πτώση σε ένα κανάλι διανομής να αντισταθμίζεται από την άνοδο σε ένα άλλο. Ο κ. Ράπτης δείχνει να παρακολουθεί με ψυχραιμία τις τρέχουσες εξελίξεις εξηγώντας στο “F” ότι για παράδειγμα η κατανάλωση στο σπίτι σε ορισμένες χώρες έχει αυξηθεί λόγω της καραντίνας αντισταθμίζοντας την πτώση σε κάποιες άλλες. Επίσης χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπου ο οίκος ΜΕΤΑΧΑ έχει ισχυρά μερίδια, δεν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Εξάλλου, αυτό επιβεβαίωσε και η εμπειρία της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε για τη χώρα μας. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπεται και η ανθεκτικότητα αυτού καθαυτού του προϊόντος, το οποίο δεν έχει ημερομηνία λήξης και μπορεί να διατηρεί την αξία του σε στοκ.
“Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις. Είναι μια κρίση με επίπτωση στις πωλήσεις μας. Όμως, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα θα την περάσουμε”, σημειώνει χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι ο οίκος έχει ιστορία από το 1888 και στην πορεία των αιώνων έχει αντιμετωπίσει πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές, παγκόσμιους πολέμους και πολλούς οικονομικούς κύκλους βγαίνοντας κάθε φορά πιο ισχυρός. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη χώρα, σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, που εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανάκαμψη μετά την κρίση, με τον τουρισμό να ανακτά το χαμένο έδαφος από την επόμενη χρονιά, σε συνέχεια της καλής διαχείρισης της τρέχουσας κρίσης και της ανοικοδόμησης της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης σε δομές και θεσμούς που αναβαθμίζουν το προφίλ της χώρας έναντι ανταγωνιστικών χωρών.
Ο Κωνσταντίνος Ράπτης
Οι παραγωγοί αλκοολούχων
Για την πρωτοβουλία των παραγωγών αλκοολούχων ποτών να προσφέρουν καθαρή αλκοόλη στην τιτάνια μάχη γιατρών και εργαζόμενων στο ΕΣΥ, μιλά στο “F” ο Νίκος Καλογιάννης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) και πρόεδρος της ποτοποιίας Πλωμαρίου “Ισίδωρος Αρβανίτης”.
Η προσφορά του συνδέσμου αφορά καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, την οποία οι εταιρείες του κλάδου είτε παράγουν είτε εισάγουν, ως πρώτη ύλη για την δραστηριότητα τους. Ο κ. Καλογιάννης μας εξηγεί ότι οι αποσταγματοποιίες παρασκευάζουν γεωργική αλκοόλη από δημητριακά, όπως το σιτάρι ή από φρούτα, ακόμη και ζαχαρότευτλα.
Πρόκειται για πολύτιμο αγαθό, κατάλληλο για πόση εφόσον αποτελεί συστατικό αλκοολούχων ποτών αλλά και για νοσοκομειακή χρήση. Το προϊόν είναι μεγάλης καθαρότητας, όπως μας εξηγεί ο κ. Καλογιάννης, 96 βαθμών και επομένως μπορεί να αξιοποιηθεί από γιατρούς και νοσηλευτές αλλά μπορεί επίσης να αραιωθεί με αποσταγμένο νερό για αύξηση της ποσότητας και για άλλη φαρμακευτική χρήση, καθώς αλκοόλη πάνω από 65 βαθμούς χρησιμοποιείται για απολυμαντικά.
Η πρόταση προς τα μέλη του συνδέσμου είναι να προσφέρει κάθε εταιρεία ανάλογα με τις δυνατότητες της ποσότητες αλκοόλης ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ποτοποιία – αποσταγματοποιία Πλωμαρίου, με το γνωστό Ούζο Πλωμαρίου, έχει ήδη προσφέρει 11 τόνους οινόπνευμα στα βασικά νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα, Η Σωτηρία και Ευαγγελισμός (από 5 τόνους), καθώς και στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και στο Κέντρο Υγείας στο Πλωμάρι (έναν τόνο).
Πρέπει επίσης να καταγράψουμε ότι ο κλάδος, που προβαίνει στην κίνηση αυτή κοινωνικής αλληλεγγύης, χάνει περίπου το 50% του τζίρου του από την κρίση. Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, περίπου 2/3 της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών καταναλίσκονται στην εστίαση, δηλαδή τσιπουράδικα, χώρους φιλοξενίας, παραθαλάσσια ταβερνάκια, κέντρα διασκέδασης κ.ο.κ., που είναι κλειστά. Μόλις 1/3 της αγοράς είναι η κατανάλωση στο σπίτι, η οποία πάντως αυξάνεται κατά την περίοδο της καραντίνας αλλά όχι στο βαθμό που θα μπορούσε να καλύψει την πτώση που καταγράφεται σε άλλα κανάλια διανομής των αλκοολούχων ποτών, όπως είναι η εστίαση και οι εξαγωγές. “Όλα εξαρτώνται από το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή”, σημειώνει απαντώντας σε ερώτημα του “F” σχετικά με το πώς εκτιμά να εξελιχθεί η φετινή χρονιά για τον κλάδο. Προβλέπει βελτίωση της κατάστασης με την άρση των περιοριστικών μέτρων, εκτιμώντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα στηρίξουν το εισόδημα εργαζόμενων και καταναλωτών, ώστε με την επανεκκίνηση της οικονομίας να υπάρχει κάποιο περιθώριο για δαπάνες διασκέδασης.
“Ο κλάδος μας υφίσταται μεγάλη ζημιά επειδή είναι κυρίως εξαγωγικός και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό”, προσθέτει με έμφαση ο κ. Καλογιάννης, αποτυπώνοντας τον πυρήνα των δυσκολιών για την πλειοψηφία των οικογενειακών επιχειρήσεων της αγοράς, το 70% των εσόδων της οποίας προέρχονται από τις αγορές του εξωτερικού. “Η επίδραση των ξένων αγορών θα παίξει μεγάλο ρόλο. Λάβετε υπόψη ότι τα ποτά μας στο εξωτερικό καταναλώνονται στο σπίτι. Άρα εκεί θα υποστούμε μικρότερη ζημιά αλλά σημαντική θα είναι η ζημιά από τον τουρισμό”, αναφέρει.
Εν κατακλείδι, ο κ. Καλογιάννης θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει γρήγορα αποτελώντας τον πρώτο προορισμό των ταξιδιωτών όταν θα τελειώσει η επίδραση από το φόβο της πανδημίας ενώ αισιόδοξος εμφανίζεται και για τις επιχειρήσεις ποτοποιίας. “Οι επιχειρήσεις μας είναι “νοικυρεμένες”, προσωπικές και οικογενειακές. Φοβάμαι ότι θα υποστούμε ζημιά αλλά θα επιζήσουμε με λιγότερα έσοδα, εξαγωγές…”, προσθέτει.
Οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί η κινητοποίηση στην Κρήτη, με επίκεντρο τα μέλη του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Νομού Ηρακλείου. Ο Τάσος Βρέντζος, πρόεδρος του συλλόγου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμπελουργών, που συντόνισε τους αποσταγματοποιούς του Ηρακλείου αναφέρει στο “F” ότι προσφέρθηκαν για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας 5 τόνοι τσικουδιά με αλκοόλη 40% σημειώνοντας μάλιστα την προθυμία συμμετοχής και του συλλόγου των Χανίων. Άμεσα ήρθε σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες – Χημείο του κράτους και Τελωνεία – προτείνοντας επαναπόσταξη της παραπάνω ποσότητας ώστε να προκύψει αλκοόλη 75 βαθμών, με έξοδα των ίδιων των παραγωγών, που αναλαμβάνουν όλες τις δαπάνες έχοντας εξάλλου καταβάλλει και τον σχετικό ειδικό φόρο. Πάντως ανεπίσημα ενημερώθηκαν ότι έχουν καλυφθεί οι ανάγκες του ΕΣΥ προς το παρόν, γεγονός που προκάλεσε μια κάποια απογοήτευση σε ορισμένους παραγωγούς-μέλη του συλλόγου που ήταν έτοιμοι να δωρίσουν τη σοδειά που παρήγαγαν με κόπο ως ένδειξη αλληλλεγγύης σε συμπολίτες που νοσηλεύονται.