Από το λιμάνι του Πειραιά τα κινεζικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη
- 20/06/2014, 13:29
- SHARE
Τα πρώτα 22 κοντέινερς της Huawei μεταφέρονται με το πρώτο τρένο – Για νέα γενιά επενδύσεων έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς.
Την έναρξη λειτουργίας του κέντρου διανομής της στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, με το πρώτο τρένο να μεταφέρει στην Ευρώπη 22 εμπορευματοκιβώτια- κοντέινερς με εμπορεύματα της εταιρείας, ανακοίνωσε η Huawei.
Η λειτουργία του κέντρου διανομής της Huawei στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, ξεκίνησε παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, οι οποίοι επισκέφθηκαν το πρωί τις εγκαταστάσεις της COSCO.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η σημαντική αυτή εξέλιξη αποτελεί εκπλήρωση της δέσμευσης της Huawei προς την ελληνική κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Μάιο του 2013 στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού. Μετά την πρώτη πιλοτική αποστολή εμπορευμάτων της Huawei τον Δεκέμβριο του 2013, η εταιρεία σήμερα επιβεβαιώνει στην πράξη την απόφασή της να στέλνει τα προϊόντα της στην Ευρώπη από το λιμάνι του Πειραιά, με βάση τα αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα χρόνου και κόστους που εμπεριέχει η συγκεκριμένη επιλογή, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ο Zhou Jun, διευθύνων σύμβουλος της Huawei Ελλάδας, δήλωσε: «Η Huawei, ένας κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής τεχνολογικών λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Μέσα από δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης και ευρείες συνεργασίες με τον εγχώριο κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών, η Huawei έχει ήδη γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αξιοσημείωτων ευκαιριών ανάπτυξης και θεωρούμε ότι η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για τις μελλοντικές προοπτικές της συνεργασίας μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία αυτή θα προδώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα».
«Δυναμική η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών»
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τσάινα Ντέιλι αναφέρεται στις προοπτικές ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας. Στη συνέντευξη, υπό τον τίτλο «Κίνα και Ελλάδα ανοίγουν ‘παράθυρο’ Πολιτισμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης» ο κ. Σαμαράς αναφέρεται στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, στις προσδοκίες του από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα, και στη δυναμική της συνεργασίας των δύο χωρών. Ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι το 2014 είναι ο πρώτος χρόνος ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, παραθέτει στοιχεία για την πορεία και τις προοπτικές της Οικονομίας, αναφέρεται στη σημασία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, και τονίζει ότι η Κίνα ήταν μεταξύ των χωρών, οι οποίες συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης χρέους.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του, ο κ. Σαμαράς αναλύει τις προοπτικές ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίως επωφελείς για τις δύο χώρες (επενδύσεις, υποδομές, ναυτιλία, εμπόριο, τουρισμός, πολιτισμός) και υπογραμμίζει ότι σημειώνεται «απτή πρόοδος» και ότι δημιουργείται μία «σταθερή σχέση, με τεράστιες προοπτικές για τις δύο χώρες». Ειδικότερα για την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατυπώνει την άποψη ότι η επένδυση αυτή «είναι μόνο η αρχή μίας στρατηγικής κινεζικής συμμετοχής στις ελληνικές υποδομές, στη διαδικασία για τη δημιουργία ενός μείζονος “Ευρωπαϊκού διαδρόμου”».
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναδεικνύει τη σημασία του πολιτισμού ως του «καλύτερου και πιο σταθερού δρόμου για την προσέγγιση των λαών», και επισημαίνει ότι «οι μοναδικές ιστορικές εμπειρίες της Κίνας και της Ελλάδας είναι από τη φύση τους συμπληρωματικές και διαθέτουν παγκόσμια δυναμική».
«Σας υποδέχομαι σαν μεγάλο φίλο της Ελλάδας»
Στο μεταξύ με εγκαρδιότητα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Σας υποδέχομαι ως έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας. Οι χώρες μας, χώρες δύο μεγάλων πολιτισμών, που έδωσαν πολλά στον κόσμο, συνεργάζονται και σήμερα έχοντας κοινά συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Παπούλιας, και τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Αθήνα δείχνει, όπως του είπε χαρακτηριστικά, τη βούληση για συνέχιση αυτής της συνεργασίας.
Ο κ. Κετσιάνγκ απάντησε εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψη στην Ελλάδα και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Ζινπίνγκ, στον κ. Παπούλια. «Τις δύο ημέρες που βρίσκομαι εδώ έχω νιώσει την ιστορική βάση της ειλικρινούς φιλίας μας» είπε ο κ. Κετσιάνγκ προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του είναι η πρώτη στην Ελλάδα καθώς ..«είχα έντονη την επιθυμία να την επισκεφθώ, όχι μόνο λόγω της συνεργασίας μας αλλά και προσωπικά γιατί θαυμάζω τον ελληνικό πολιτισμό. Εξοχότατε σας θεωρούμε παλιό καλό φίλο της Κίνας» είπε ο κ. Κετσιάνγκ στον κ. Παπούλια.
«Έτσι νιώθω κι εγώ ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, ο κ. Παπούλιας παρέθεσε γεύμα στον κ. Κετσιάνγκ, στο οποίο παρακάθισαν ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, που συνόδευσε τον κ. Κετσιάνγκ, οι υπουργοί Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας.
Διαβάστε ακόμη:
Τα μεγάλα σχέδια της Κίνας για την Ελλάδα