Από πού προκύπτουν 4,9 δισ. ευρώ στα οποία ποντάρει η κυβέρνηση
- 23/03/2015, 17:54
- SHARE
Επαφές του ΥΠΟΙΚ με τον EFSF – Εξακολουθεί να κρατάει σκληρή στάση ο Μάριο Ντράγκι.
Όσο το πρόβλημα ρευστότητας για την ελληνική οικονομία παραμένει, τόσο πιο έντονες είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει χρήματα ενόψει και των πληρωμών του Απριλίου. Οι εταίροι από την πλευρά τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι για να ανοίξουν οι «κάνουλες» της χρηματοδότησης πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup έως το τέλος Μαρτίου, προκείμενου να εξεταστεί η νέα λίστα που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά. Άλλωστε στο Eurοgroup έριξε το μπαλάκι και το Βερολίνο, με την εκπρόσωπο της καγκελαρίας να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρχουν αποφάσεις σήμερα στη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα.
Η κυβέρνηση πάντως μπορεί να ποντάρει αρχικά στην άμεση εισροή κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF , προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ταμειακές δυσχέρειες του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ έχουν έρθει σε επαφή με τον EFSF, προκειμένου να επιστραφεί στην Αθήνα ποσό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το ΤΧΣ χωρίς να γίνει χρήση των ομολόγων EFSF στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Σε αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση προσθέτει την τελευταία δόση του 1,8 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό σκέλος του προηγούμενου προγράμματος και 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και για κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, απαιτείται «πολιτική απόφαση» για την επιστροφή τους, όπως τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές.
Με την πλάτη στον τοίχο: Τι προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση τους δανειστές
Σκληρή στάση από Μάριο Ντράγκι
Ο Μάριο Ντράγκι πάντως συνεχίζει να έχει σκληρή στάση, επισημαίνοντας σήμερα πως η ΕΚΤ δεν θα φτιάξει νέους κανόνες για την Ελλάδα, ενώ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα έχει ήδη διαθέσει πάνω από 100 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να συγκροτήσει μια διαδικασία για τις μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει τον διάλογο μεταξύ της χώρας και των τριών θεσμών, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Τότε θα υπάρχει μια αξιόπιστη πεποίθηση για την πρόοδο του προγράμματος. Πρέπει να καθοριστεί ποια μέτρα θα προχωρήσουν, ποια θα αντικατασταθούν και πώς», προσέθεσε.«Τέτοιες συζητήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή και είμαι πεπεισμένος ότι με καλή θέληση θα υπάρξει πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία», προσέθεσε. «Εμείς στην ΕΚΤ λειτουργούμε με βάση τους κανόνες», έσπευσε να σημειώσει. Δεν δημιουργούμε ειδικούς κανόνες για την Ελλάδας, πρόσθεσε.
Το ELA παρέχεται αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά εντόκων. Στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι να αποτελέσει εργαλείο για την χρηματοδότηση κρατών. Όσον αφορά την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, υποστήριξε πως θα επανέλθει εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί σενάρια για Grexit, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως στην κεντρική τράπεζα εργάζονται διάφοροι διαχειριστές ρίσκου οι οποίοι «τρέχουν» διάφορα σενάρια.
Η Ελλάδα και οι εταίροι πρέπει να θέσουν τις συνθήκες για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις για το χρέος, υπογράμμισε.