Από «σαράντα κύματα» ο αγωγός TAP
- 12/03/2014, 21:03
- SHARE
Πάνω από 100 τα αιτήματα για αλλαγή όδευσης - Σε εξέλιξη η διαδικασία προεπιλογής των εταιρειών που θα αναλάβουν την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών.
Δήμοι, ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν αποστείλει περισσότερα από 100 αιτήματα για αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP, στην Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.
Έχουν ήδη ικανοποιηθεί τα 40 από αυτά, άλλα 30 έχουν απορριφθεί και τα υπόλοιπα εξετάζονται με κριτήριο τη βασιμότητα των αιτημάτων αλλά και την τεχνική δυνατότητα αλλαγής της διαδρομής.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προεπιλογής των εταιρειών που θα αναλάβουν την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών για την κατασκευή του έργου, σύμφωνα με πηγή της Κοινοπραξίας.
Διαβάστε ακόμη: Κύρωση της συμφωνίας του TAP στην κοινοβουλευτική επιτροπή
Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί πως μια τουλάχιστον ελληνική εταιρεία πληρεί τις προδιαγραφές για την κατασκευή των σωλήνων, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες εταιρείες για τα έργα πολιτικού μηχανικού.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει ελληνική εταιρεία με την απαιτούμενη εμπειρία για τις εργασίες συγκόλλησης των τμημάτων του αγωγού, που αποτελούν βασικό στοιχείο για την ασφάλεια του έργου καθώς οι αγωγοί που έχουν κατασκευαστεί ως τώρα στη χώρα μας έχουν μικρότερη διάμετρο από τον ΤΑΡ.
Διαβάστε ακόμη: To Μήλον της Έριδος του Ενεργειακού Ανταγωνισμού
Για τη συγκεκριμένη εργασία οι ελληνικές εταιρείες που τυχόν θα ενδιαφερθούν θα πρέπει να συνεταιρισθούν με εταιρείες που έχουν εμπειρία σε αγωγούς μεγάλης διαμέτρου (42 ιντσών, όπως ο TAP). Πάντως οι διαγωνισμοί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να προκηρυχθούν στα τέλη του 2014.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία. Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους 550 χιλιομέτρων εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ ενώ το έργο προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κυβικά μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα διπλασιασμού της ποσότητας στο μέλλον και οι πρώτες παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη αναμένονται το 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ