Από τα εμβόλια μέχρι το κλίμα, η G7 ελπίζει να δείξει ότι η Δύση δεν έχει τελειώσει ακόμα
- 07/06/2021, 14:41
- SHARE
Η Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών θα προσπαθήσει να δείξει στον κόσμο με μια σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα πως η Δύση μπορεί ακόμη να ενεργεί από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις δωρίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια κατά της COVID-19 σε φτωχές χώρες και αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής στο αγγλικό παραλιακό χωριό Κάρμπις Μπέι προκειμένου να δείξει ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην πολυμερή αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων μετά την ταραχή που είχε προκαλέσει η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Είτε πρόκειται για τον COVID-19 είτε για την κλιματική αλλαγή, οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θέλουν να δείξουν πως η Δύση είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την ισχύ της Κίνας και την αυτοπεποίθηση της Ρωσίας.
«Είναι ένα καθοριστικό ερώτημα της εποχής μας: μπορούν οι δημοκρατίες να συνασπισθούν για να φέρουν πραγματικά αποτελέσματα για τους λαούς μας σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε ο 78χρονος Μπάιντεν στις 5 Ιουνίου σε ένα άρθρο γνώμης στην Washington Post.
«Οι δημοκρατικές συμμαχίες και θεσμοί, που διαμόρφωσαν τόσο πολύ τον προηγούμενο αιώνα, θα αποδείξουν την ικανότητά τους απέναντι σε απειλές και αντιπάλους του σήμερα; Η απάντηση είναι ναι».
Το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν σε έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο, ο οποίος σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αντανακλά μια επιθυμία να εργαστούν από κοινού.
«Δείχνει πως η πολυμερής συνεργασία μπορεί να είναι επιτυχής», είπε.
Ο Μπάιντεν συναντά τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, πρόεδρο της συνόδου κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη, μία ημέρα πριν από την έναρξη της τριήμερης συνάντησης των ηγετών. Την Κυριακή, ο Μπάιντεν θα γίνει ο 13ος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα συναντήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, 95 ετών, η οποία θα τον υποδεχθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ.
Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου.
Η G7 ιδρύθηκε το 1975 ως ένα φόρουμ των πλούσιων χωρών προκειμένου να συζητά κρίσεις όπως το εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Οι χώρες της έχουν συνολικό ετήσιο ΑΕΠ 40 τρισεκ. δολαρίων ΗΠΑ ή λίγο λιγότερο από το μισό της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Δύση αισθάνεται, ωστόσο, ανασφάλεια. Ο κορωνοϊός σάρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τις παραδοχές πολλών οικονομικών μοντέλων της. Αντιμετωπίζει ένα εριστικό Κρεμλίνο στη Μόσχα και τη θεαματική επανεμφάνιση της Κίνας ως μεγάλης δύναμης.
Η σύνοδος κορυφής της G7 στο Κάρμπις Μπέι, 300 μίλια δυτικά του Λονδίνου, θα είναι η πρώτη για τον Μπάιντεν, τον Μάριο Ντράγκι της Ιταλίας και τον Γιοσιχίντε Σούγκα και η πρώτη για τη Βρετανία μετά το Brexit του Τζόνσον.
Θα είναι η τελευταία G7 της Άγγελα Μέρκελ πριν αποχωρήσει από καγκελάριος της Γερμανίας έπειτα από εκλογές τον Σεπτέμβριο και η τελευταία του Εμμανουέλ Μακρόν πριν από τις εκλογές του 2022 στη Γαλλία. Προσκλήθηκαν επίσης οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής, αν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν θα έλθει λόγω της κατάστασης της COVID-19 στη χώρα του.
Πίσω από τις δημόσιες ανακοινώσεις, λένε διπλωμάτες, οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν πώς θα χειριστούν την Κίνα και τη Ρωσία, πώς θα ανακτήσουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια πλούτου που χάθηκαν εξαιτίας της COVID-19 και πώς θα διασφαλίσουν το ελεύθερο εμπόριο σε έναν κόσμο που τείνει προς την Κίνα.
Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δεν ήταν ποτέ μέλος της G7. Η συμμετοχή της Ρωσίας, που έγινε μέλος της G8 έξι χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ανεστάλη το 2014 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η Μόσχα, αλλά και το Πεκίνο έχουν πει στην G7 να σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις τους.
Μετά τη συσσώρευση εμβολίων κατά της COVID-19 από πολλές πλούσιες χώρες, ο Τζόνσον θέλει η G7 να δωρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις σε φτωχότερες χώρες, πολλές από τις οποίες υπολείπονται πολύ της Δύσης στον εμβολιασμό των πολιτών τους.
«Ο εμβολιασμός των πολιτών μέχρι τα τέλη της ερχόμενης χρονιάς θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της Ιατρικής», είπε ο Τζόνσον.
Πίσω από την ασφάλεια που θα προστατεύσει τους παγκόσμιους ηγέτες, χιλιάδες διαδηλωτές θα προσπαθήσουν να διαταράξουν τη σύνοδο εν μέσω ανησυχιών που κυμαίνονται από την κλιματική αλλαγή μέχρι ένα σχέδιο νόμου που θα δίνει στη βρετανική αστυνομία περισσότερες εξουσίες προκειμένου να περιορίζει τις διαδηλώσεις.
«Τα δικαιώματά μας δεν κερδήθηκαν μέσω της ήσυχης, ευγενικής διαμαρτυρίας. Τα δικαιώματά μας κερδήθηκαν με την πρόκληση θορύβου, αναταραχής και ενόχλησης» ανέφερε η οργάνωση Kill The Bill — μία από τις περίπου 20 ακτιβιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στη «Resist G7 Coalition».