Από την ειδική στρατιωτική μονάδα του Ισραήλ στις επιχειρήσεις
- 09/09/2015, 19:00
- SHARE
Πώς ο στρατός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης του τεχνολογικού οικοσυστήματος της χώρας και ποιος ο ρόλος της περίφημης μονάδας 8200.
Αποστολή στο Τελ Αβίβ: Τάσος Ζάχος
To φεστιβάλ καινοτομίας στο Τελ Αβίβ συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν επισκεφτεί την πόλη για να συμμετέχουν στο DLD Innovation, ανάμεσα τους και πολλοί δημοσιογράφοι από όλες τις μεριές του πλανήτη. Η πιο συχνή ερώτηση που απευθύνουν οι δημοσιογράφοι σε entrepreneurs, αλλά και σε εκπροσώπους επενδυτών, αφορά στους λόγους που το Ισραήλ έχει καταφέρει να δομήσει το πιο ισχυρό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων μετά από αυτό των ΗΠΑ.
Οι απαντήσεις ποικίλουν, άλλα όλες συγκλίνουν στo να βρεθούν λύσεις για ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, όπως η έλλειψη φυσικών πόρων, αλλά και στον ρόλο του στρατού και της ανώτατης εκπαίδευσης. Ειδικά εκπρόσωποι από VCs αλλά και πολλών startups έκαναν αναφορά στην απαιτούμενη «μαγιά» από πλευράς ιδεών, προϊόντων και εφαρμογών, που προέκυψε από τον στρατό και συγκεκριμένα από μια ομάδα υψηλής τεχνολογίας, γνωστή και ως «IDF Unit 8200».
Η μονάδα 8200
Ποιο είναι λοιπόν το κοινό που έχουν γνωστές εταιρείες όπως οι Outbrain, Stylit, Νice, και Comverse; Οι ιδρυτές τους υπηρέτησαν στην ειδική μονάδα του ισραηλινού στρατού με την κωδική ονομασία 8200. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μονάδα πληροφοριών του στρατού, που ασχολείται με ζητήματα ασφάλειας (cybersecurity) και ταυτόχρονα τον σημαντικότερο τεχνολογικό incubator που «τροφοδοτεί» πολλές επιχειρήσεις στο Ισραήλ. H μονάδα πάντα στοχεύει στους πιο ικανούς σε μικρή ηλικία μαθητές, που πρέπει να διαθέτουν σημαντικές αναλυτικές ικανότητες, να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις και να δουλεύουν σωστά σε ομάδες, όλα βασικά στοιχεία του σύγχρονου management στις επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Μέχρι πριν δέκα χρόνια ο ρόλος της συγκεκριμένης ομάδας έμενε στο περιθώριο της δημοσιότητας. Μετά όμως από το βιβλίο «Startup Nation», το οποίο περιγράφει όλο το χρονικό για το πώς το Ισραήλ κατάφερε να εξελιχθεί σε τεχνολογική υπερδύναμη και κάνει αναφορά στο σημαντικό ρόλο του στρατού σε αυτό, οι «απόφοιτοι» της συγκεκριμένης μονάδας αποφάσισαν να γίνουν πιο εξωστρεφείς και να παρέχουν, πολλές φορές και ως μέντορες, τις υπηρεσίες τους σε νέους επιχειρηματίες.
Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία από τη συγκεκριμένη μονάδα του προγράμματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας EISP , στο οποίο για πέντε μήνες νέοι επιχειρηματίες που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, μπορούν να πάρουν συμβουλές από τα καλύτερα μυαλά του στρατού του Ισραήλ. Είναι ενδεικτικό ότι 22 επιχειρηματίες από αυτούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν πάνω από 21 εκατ. δολάρια σε κεφάλαια και να απασχολούν σήμερα στις επιχειρήσεις τους πάνω από 200 ανθρώπους. Συνολικά στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται περίπου 5.000 τεχνολογικές εταιρείες με έσοδα άνω των 25 δισ. δολαρίων τον χρόνο.
Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη μονάδα
Στη μονάδα 8200 δουλεύουν νέοι και νέες που έχουν ταλέντο και γνώσεις σε θέματα νέων τεχνολογιών, επικοινωνίας και μηχανικής. Έρχονται απευθείας σε επαφή με τους δικούς τους «πελάτες» (intelligence officers) και το κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης γίνεται αποκλειστικά στο εσωτερικό της μονάδας.
Ο Ben Lang 21 χρονών, συνιδρυτής του Mapme, μιας υπηρεσίας χαρτογράφησης που κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση, υπηρέτησε στη συγκεκριμένη μονάδα. Όπως αναφέρει στο FortuneGreece.com, «για να γίνω μέλος της χρειάστηκε μια μακρά διαδικασία, καθώς πέρασα από πολλά τεστ και συνεντεύξεις. Οι περισσότεροι δεν γίνονται δεκτοί, καθώς η διαδικασία είναι πολύ ανταγωνιστική και πολλοί άνθρωποι θέλουν να λάβουν μέρος».
Ο ίδιος περιγράφει την προσπάθεια του να μπει σε μια «έξυπνη» μονάδα ως πολύ δύσκολη, καθώς μεγάλωσε στην Αμερική και δεν ήξερε πως λειτουργούσε το σύστημα. «Μετά από ένα χρόνο ατελείωτης γραφειοκρατίας, πολλών συναντήσεων και τηλεφωνημάτων κατάφερα να γίνω δεκτός στη μονάδα, στην οποία δούλεψα πάνω σε συναρπαστικά projects με ταλαντούχους στρατιώτες».
Όπως μας αναφέρει η θητεία εκεί σε βοηθάει πραγματικά να αναπτύξεις βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας σύγχρονος entrepreneur. «Γενικά ο στρατός στο Ισραήλ είναι το κατάλληλο μέρος για να αναπτυχθείς ως άνθρωπος. Η λειτουργία του βασίζεται σε ένα σκληρό σύστημα, πρέπει να μάθεις να παλεύεις για τον εαυτό σου, να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις, ενώ παράλληλα έχεις σημαντικές ευθύνες. Στη μονάδα 8200 μαθαίνεις να είσαι επίσης δημιουργικός και να πολεμάς για τις ιδέες σου. Όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμα στοιχεία και για το επιχειρείν» επισημαίνει.
Ακόμα συμπληρώνει ότι ο στρατός στο Ισραήλ αποτελεί μια πλατφόρμα δικτύωσης για το οικοσύστημα των startups, μέσα από την οποία μπορείς αργότερα ακόμα και να αναζητήσεις κεφάλαια και επενδυτές για τη δουλειά σου.
«Μπορείς να προσλάβεις στην εταιρεία σου ανθρώπους που ξέρεις από το στρατό, αλλά και να αναζητήσεις επενδυτές μέσα από το συγκεκριμένο δίκτυο. Είναι σίγουρα η ραχοκοκαλιά του τεχνολογικού οικοσυστήματος στο Ισραήλ» καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη:
DLD Tελ Αβίβ: Εδώ χτυπάει η καρδιά της παγκόσμιας καινοτομίας