Από την Ιταλία εξαρτάται η επιβίωση της Ευρωζώνης…
- 26/10/2013, 10:16
- SHARE
Η τύχη της Ιταλίας είναι στα χέρια της και «κανείς άλλος δεν θα μπορεί να την σώσει» γιατί η οικονομία της είναι πολύ μεγάλη, είπε χθες το μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Γκέοργκ Ασμουσεν, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνο, όπου έζησε μια χρονιά ως φοιτητής το 1991.
Το μήνυμα ήταν ευγενικά προειδοποιητικό προς την κυβέρνηση Λέτα. «Η πορεία της Ιταλίας», είπε ο Άσμουσεν, «θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει και την πορεία της ευρωζώνης. Και με αυτή την έννοια, το μέλλον της ευρωζώνης δεν θα αποφασιστεί στο Βερολίνο ή το Παρίσι, αλλά στη Ρώμη. Αλλά λόγω της προηγούμενη εμπειρίας μου σε αυτή την χώρα, δεν ανησυχώ ούτε για το μέλλον της Ιταλίας και επομένως ούτε της ευρωζώνης».
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλοι ανησυχούν για την Ιταλία. Η ζώνη του κοινού νομίσματος δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της, η οποία έχει βυθιστεί στην πιο μακρόχρονη ύφεση στην μεταπολεμική της ιστορία και συρρικνώνεται συνεχώς επί οκτώ συνεχή τρίμηνα. Και εν μέσω μιας κρίσης διαρκείας, η κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα, κινδυνεύει πάλι να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθει και οι πολιτικοί συνωμοτούν εναντίον αλλήλων για την επιβίωση τους και τις φιλοδοξίες τους.
Το κεντροδεξιό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (PDL) φαίνεται ότι φλερτάρει με τη διάλυση, με τους σκληροπυρηνικούς να πιέζουν για αποχώρηση από την κυβέρνηση και τους μετριοπαθείς να επιμένουν ότι η λύση Λέτα είναι ακόμα η καλύτερη για την χώρα. Μετά από μια θυελλώδη συνάντηση μεταξύ του Μπερλουσκόνι και του μέχρι πρότινος δεξιού χεριού του και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Αντζελίνο Αλφάνο, οι «μετριοπαθείς» -μεταξύ αυτών και οι πέντε υπουργοί από το PDL, αποφάσισαν να μποüκοτάρουν συνάντηση υπό τον Καβαλιέρε. Ο Αλφάνο μάλιστα έκανε και δήλωση: «Η συνεισφορά μου στην ενότητα του κινήματος μας, που ποτέ δεν θα μπλοκάρω για προσωπικούς λόγους, είναι να μην συμμετάσχω, μαζί με άλλους συναδέλφους, σε αυτήν τη συνάντηση».
Εάν αυτές οι κινήσεις στην κεντροδεξιά σημαίνουν πιθανή διάλυση και της κυβέρνησης δεν είναι ακόμα σαφές, αλλά σίγουρα προμηνύουν νέες αναταραχές για όλους.
Διαβάστε ακόμη: Λέτα: «Η Ιταλία διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο»
Χθες ο Μπερλουσκόνι πραγματοποίησε την κομματική συνάντηση -χωρίς τον «υπαρχηγό» του και μετριοπαθή στελέχη- στην οποία αποφασίστηκε να «ανασταλεί» η λειτουργία του κόμματος «Λαού της Ελευθερίας» και να αναγεννηθεί το «παιδί» του Καβαλιέρα, το κόμμα «Forza Italia». O Μπερλουσκόνι δήλωσε μετά ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, υποστήριξε ότι ο Αλφάνο μπορεί να παραμείνει γενικός γραμματέας, αλλά η επιστροφή… στο παρελθόν για τους αναλυτές σημαίνει και προσπάθειες εκτοπισμού των εσωκομματικών εχθρών του από το προσκήνιο και ενδυνάμωσης των γερακιών στο περιβάλλον του Καβαλιέρε.
Για τους μετριοπαθείς αυτό συνιστούσε κάτι σαν προδοσία. «Θα μπορούσε να γίνει μια ειλικρινής, τίμια και ανοικτή συζήτηση», είπε ο Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, που διαχώρησε την θέση του από τον Μπερλουσκόνι και στήριξε την κυβέρνηση Λέτα στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, στις 2 Οκτωβρίου. «Εάν, όμως, το PDL θέλει να ακολουθήσει μια ακραία γραμμή, αλλάζοντας και την ονομασία του κόμματος σε Forza Italia, καταστρέφοντας τα πάντα για να σωθεί ένας Θεός ξέρει τι, τότε εμείς δεν μπορούσμε να συμφωνήσουμε».
Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί κι άλλο από τον επικείμενο εξοβελισμό του Μπερλουσκόνι από το Κοινοβούλιο, μετά την καταδίκη του, ενώ εκκρεμεί άλλη μια υπόθεση εναντίον του στη Νάπολι, αυτήν τη φορά για δωροδοκία γερουσιαστή.
Ο αγώνας του για να κρατηθεί πάλι στον «αφρό» και να θριαμβεύσει για άλλη μια φορά απέναντι στους «κόκκινους δικαστές» -όπως τους χαρακτηρίζει- βρίσκει από τη μια πλευρά την Ιταλία, έχοντας το τεράστιο βάρος των 2 τρισ. ευρώ χρέους, να προσπαθεί, χωρίς αποτέλεσμα, να βγει από την ύφεση. Και, από την άλλη, τη Βουλή να ετοιμάζεται να συζητήσει τον προüπολογισμό του 2014, που ήδη έχει επικριθεί από πολλούς, επειδή δεν προβλέπει ικανές μειώσεις φόρων και σπάταλων δαπανών.
Διαβάστε ακόμη: Οι «40 κλέφτες» του Σίλβιο
Για τον Μπερλουσκόνι, πάντως σε αυτήν τη φάση, φαίνεται ότι όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Παρότι ο ίδιος πιθανότατα δεν θα έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος, «ο στόχος του είναι εκλογές τον επόμενο Μάρτιο», είπε σκληροπυρηνικός, πιστός σε αυτόν γερουσιαστής του PDL. «Δεν έχει αμφιβολία ότι θα εκδιωχθεί από την Βουλή, αλλά θέλει να δείξει ότι ακόμα έχει δύναμη – ask4essay».
«Θα ξεσπάσει “τσουνάμι” στην ιταλική πολιτική σκηνή τους επόμενους μήνες», προέβλεψε η επίσης πιστή στον Καβαλιέρε βουλευτής Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, που δεν απέκλεισε τη διάσπαση της κεντροδεξιάς και αναρωτήθηκε: «Ποιός θα είναι αυτός, όμως, που θα κάνει την πρώτη κίνηση και πότε;».
Αυτό το «πότε» προβληματίζει τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα: αφενός λόγω της επικείμενης ψήφισης του προüπολογισμού, για την οποία θα πρέπει να βασιστεί μάλλον στους «μετριοπαθείς» του Αλφάνο. Κι αφετέρου διότι και η δική του κεντραριστερά δεν νιώθει και πολύ καλά τελευταία. Η αναζήτηση νέου γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος προβλέπεται περιπετειώδης. Ο ίδιος ο Λέτα δεν θα είναι υποψήφιος, αλλά οι μνηστήρες είναι αρκετοί. Φαβορί εξακολουθεί να θεωρείται ο δημοφιλής 38χρονος Δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντζι, που δεν κρύβει την επιθυμία του να γίνει πρωθυπουργός, αλλά προς το παρόν διακηρύσσει ότι έχει υπομονή να περιμένει λίγο ακόμα.
Διαβάστε ακόμη: Όταν το «πουλέν» στρέφεται κατά του μέντορα του